Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Macskát ölt a Jóban Rosszban forgatókönyvírója
2007.04.22.

A TV2 Napló című műsorában vasárnap este nagy port kavaró összeállítás volt látható Toepler Zoltán "Álszent" című filmjével kapcsolatban. A filmben egy kismacskát fojtanak vízbe a kamera előtt. Megnyugtathatunk mindenkit: az állatkínzót még februárban feljelentettük több más szervezettel közösen. Az ügyet a nyomozás lezárásáig nem akartuk nyilvánosságra hozni, hogy ne hátráltassuk az eljárást, de ha már így alakult, hát beszámolunk róla.


Alapítványunk a 42 hazai állatvédő szervezetet tömörítő Magyar Állatvédők Országos Szervezetével, a Fauna Egyesülettel, és a Zöld Fiatalok Egyesülettel állatkínzás vétsége ügyében Toepler Zoltán (művésznevein Nicolaus Myslicki, Kakos Szonya és Vízkelety Erika) filmrendező, drámaíró, producer és színész ellen feljelentést tett még a vetítések után, 2007 február 15-én.


Feljelentésünkben kértük, hogy "rendeljenek el nyomozást állatkínzás vétsége ügyében az elkövető, valamint az adott jelenet forgatása közben jelenlévő, s így bűnrészes stábtagok ellen. Bűnrészesség gyanúja merül fel a macska gazdájával kapcsolatban is, amennyiben a vízbefojtás az ő engedélyével és tudtával történt".


Toepler Zoltán - aki egyébként a TV2 Jóban Rosszban c. sorozatának egyik forgatókönyvírója - több ízben, széles nyilvánosság előtt elismerte, hogy az állatot valóban vízbe fojtották az egyébként filmszemle-különdíjas film kedvéért, nem trükkről van szó.
"Főleg az viselt meg többeket, hogy a filmben - amely egy szektavezető és egy idős nő különös kapcsolatáról szól - vízbe fojtanak egy kismacskát (aki a rendező nyilatkozata szerint nagyon beteg volt, és másnap elaltatták volna)." - írja az Est.hu.


Egy szórakoztatás céljából készülő film forgatása nem lehet indok bűncselekmény elkövetésére, továbbá az sem menti fel az elkövetőt az állatkínzás jogi következményei alól, hogy az állat beteg volt, mivel életét ez esetben is csak állatorvos olthatta volna ki, humánusan és szakszerűen.

Mivel az 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről 266/B. § (1) kimondja, hogy "Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) ...
vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő"


valamint az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről kimondja, hogy az állaton fájdalommal vagy károsodással járó beavatkozást kizárólag szakirányú végzettséggel rendelkező személy végezhet ( 9. § (1)) valamint arról is rendelkezik, hogy az állat életének kioltása kizárólag kábítás után történhet (12. § (1)), esetünkben azonban sem a szakszerű állatorvosi beavatkozás, sem a kötelező kábítás nem valósult meg, ezért egyértelműnek véljük, hogy bűncselekmény történt, melyért felelősségre kell vonni az elkövetőt, elkövetőket.


Alapítványunk különösen szomorúnak tartja, hogy egy ilyen film díjat nyerhetett egy rangos fesztiválon; a zsűri ezzel gyakorlatilag védelmébe vett, támogatott egy bűncselekményt, ami véleményünk szerint felháborító és méltatlan a filmszemle szellemiségéhez.
Üdvözöljük ezzel szemben a TV2 csatorna azon döntését, hogy saját sorozatának, a Jóban Rosszban-nak forgatókönyvíróját sem habozott pellengérre állítani a Napló c. műsorban - ennél nagyobb örömünkre már csak az szolgálna, ha az állatkínzónak nem lenne többé helye a csatorna törvénytisztelő, állatbarát munkatársai között.Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában