Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Elítélték a soproni muditenyésztőt
2006.11.14.

A Soproni Városi Bíróság ma bűnösnek ítélte állatkínzás vétségében Örsi András muditenyésztőt. Az ítélet 10 hónapos fogházbüntetés 2 évre felfüggesztve. A vádlott fellebbezett, így az ítélet még nem jogerős. Az első fokú ítélet mindenesetre nagyon jó hír számunkra, hiszen azt jelenti, hogy egyelőre nem kell visszaszolgáltatnunk a gondozásunkban lévő mudikat.


Az embertelen körülmények között tartott kutyusokból öt került a Noé Állatotthon Alapítvány gondozásába tavasszal. Egyiken közülük szinte megérkezése után azonnal életmentő műtétet kellett végrehajtani. Az állatok mind antiszociálisak, vadak, félősek és betegek voltak. Sokáig nem tudtak tálból enni, hiszen korábban valószínűleg sosem láttak ilyesmit. Nem ismerték a konzerv eledelt, a párizsit, a virslit, így még a féreghajtó beadása is komoly gondot okozott.


Örsi András ügyvédje azzal védekezett, hogy a férfi eleinte 30 kutyával kezdte tevékenységét, de később a több száz állatot már nem tudta megfelelően gondozni, a bíróság szerint azonban időben fel kellett volna ismernie, hogy ennyi kutyát már nem tud ellátni. Bár Örsi ügyvédje szerint nem történt szándékos állatkínzás, az ügyész felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtől.


Mint ismeretes, Örsi András a Sopron és Balf közötti szőlőhegyen, valamint Új utcai üres házában több, mint 200 kutyát tartott erősen kifogásolható körülmények között, ami az állatvédők szerint kimerítette az állatkínzás fogalmát. A szemtanúk beszámolói szerint a kutyák saját ürülékükkel kevert, földre öntött moslékot kaptak enni, hogy "erős legyen az immunrendszerük". Örsi a sajtónak a telkén látott, széttépett kutyatetemek kapcsán nyilatkozva korában kifejtette, hogy a kutyák az ő "katonái", akik áldozatokat hoznak érte. Örsi tulajdonában egyébként 61 lefagyasztott kutyatetemet is találtak, akiket elmondása szerint azért őrzött meg, mert különleges színvariációk voltak. (Bár jogszabály tiltja az örökletes betegségben szenvedő állatok tenyésztését, Örsi albínókat is szaporított.)


Miután a kutyák nagy részét sikerült állatvédő szervezeteknél elhelyezni, május 31-én megkezdődött a büntetőper, ami több tárgyaláson keresztül folytatódott. A kutyákat befogadó állatotthonok egyöntetűen igazolták, hogy a lefoglalt ebek antiszociálisak, egészségi állapotuk rendkívül rossz, mind fizikailag, mind pszichésen sérültek. A legtöbb kutya parazitás, ápolatlan, és kezelhetetlen volt; már az is hetekig tartott, hogy megtanuljanak tálból enni.


A legutóbbi tárgyaláson a védelem egy igazságügyi kynológustól származó "ellenszakértői" véleményt nyújtott be, mely szerint Örsi megfelelően etette-itatta állatait "jó közepes" tápértékű moslékkal és ami úgy véli, hogy "szakmai szempontból a földről történő etetés nem kifogásolható". A férfi egyébként 2005-ben több, mint 3 millió forintot kapott a veszélyes hulladéknak minősülő moslék elszállításáért különböző éttermektől.


A Noé Állatotthon Alapítvány vendégszeretetét élvező Csábos, Ezüst, Mesilány, Csábilány és Csibelány ma már remekül vannak és reméljük, hogy a kedvező másodfokú ítélet után végre "felszabadulnak" és örökbe adhatóvá válnak - hiszen ideje megtanulniuk, milyen egy igazi gazdi oldalán élni. Addig is a nyílt napokon bátran látogathatóak!


Kérjük, támogassa a mudik ellátását! Bankszámlaszámunk: 11710002-20083777.
Kérjük, utaláskor a megjegyzésben feltétlenül tüntesse fel: soproni mudik.
Köszönjük!
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában