Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Kitolt az APEH a civilekkel - az ombudsman kivizsgálta panaszunkat
2006.04.26.

Idén az APEH komoly változtatásokat vezetett be az 1%-os rendelkező nyilatkozatok leadásával kapcsolatban, ezért a civilek jelentős támogatástól eshetnek el. Alapítványunk az állampolgári jogok országos biztosához fordult az ügyben és kérte, hogy vizsgálja ki az esetet.

A Noé Állatotthon Alapítvány panaszát az ombudsman általános helyettese, Dr. Takács Albert vizsgálta ki. Válaszából kiderül, hogy valóban "sérült az adózók tájékoztatáshoz való joga. Mindezzel az APEH nem tett eleget a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelményének, és ezáltal alkotmányos joggal összefüggő visszásság közvetlen veszélyét okozta."


Alapítványunk panaszlevelét és a választ alább olvashatják.


Tisztelt Dr. Lenkovics Barnabás Úr!

A civil szervezeteknek felajánlható SZJA 1% ügyében írok Önnek és kérem segítségét.
A mai napon értesültünk róla, hogy a tavalyi évvel ellentétben idén azok a munkavállalók, akiknek adóigazolását munkáltatójuk készíti, nem május 22-ig, hanem csupán február 20-ig nyújthatják be munkáltatójuknak SZJA 1+1%-ukról a rendelkező nyilatkozatot.
Leírni is nehéz, milyen kétségbeejtő helyzetbe kerültek ezzel az amúgy is szűkös anyagiakkal gazdálkodó civil szervezetek, melyek közül a legtöbben még mindig nem értesültek róla, hogy a határidő adományozóik kb. 50%-a számára három hónappal megrövidült.
Amit biztosan tudunk, az az, hogy a határidő módosítást az APEH 2006. január 12-én tartott sajtótájékoztatóján jelentették be és ezzel a dátummal került ki honlapjukra is. (http://www.nonprofit.hu/hirek/egyhir/521138.html, http://www.apeh.hu/cgi-bin/lap.php?id=sajto/staj/060112_ujdonsag)
(Sajnos, bár órák óta keressük az interneten, a CD-jogtárban és a Magyar Közlöny számaiban, még mindig nem bukkantunk rá, hogy hivatalosan mikor és milyen formában történt az említett módosítás, ezért erre vonatkozó pontos információm nincsen.)
Az APEH honlapján tehát január közepén jelent meg az értesítés a módosított határidőről; a nonprofit.hu honlapon pedig, - melyet az APEH maga javasol a civil szervezeteknek tájékozódási forrásként - még ennél is később (http://www.apeh.hu/cgi-bin/lap.php?id=informacio/szjacivil1)
A www.nonprofit.hu cím alatt minden 1%-ra jogosult, beregisztrált civil szervezet oldaláról letölthető a szervezet adataira kitöltött rendelkező nyilatkozat, valamint az APEH hozzá tartozó kitöltési útmutatója 2005 decemberi dátummal. Ezeken a nyilatkozatokon a mai napig (január 24-e) a következő szerepel:

"Ha az Ön 2005. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója számolja el, akkor a nyilatkozatát tartalmazó lezárt, a szükséges adatokkal ellátott borítékot 2006. május 22-éig a munkáltatójának adja át, aki azt az elszámolásról szóló adatszolgáltatással együtt továbbítja az adóhivatalnak. "
Tehát az APEH által kiállított 2005 decemberi kitöltési útmutató még arról tájékoztatja az adózót, hogy május 22-ig teheti meg munkavállalójának a nyilatkozat átadását.
(példa: http://www.nonprofit.hu/szerv/nyilatkozat/56790.html)

Úgy érezzük, hogy ezzel a rendelkezéssel, valamint azzal, hogy a mai napig (azaz alig 4 héttel a határidő lejárta előttig) megtévesztő információk állnak az adózók és a civil szervezetek részére, lehetetlen helyzetbe hozzák a civil szervezeteket.

Alapítványunk (Noé Állatotthon Alapítvány) jelenleg is 300 állatról gondoskodik és közhasznú feladatot lát el, azonban állami támogatás nélkül a legfőbb bevételi forrása és működésének biztosítója a SZJA 1% - így szó szerint életek múlnak azon, hogy sikerül-e adó 1%-ot gyűjtenünk.

A civil szervezeteket nem először hozzák lehetetlen helyzetbe: tavaly márciusról májusra módosították az adóbevallások és ezzel együtt az 1%-os nyilatkozattétel határidejét. Ekkor a civil szervezetek kénytelenek voltak amúgy is nagyon soványka kampányukat szétaprózni, hiszen az adózók egyik fele még a régi, márciusi határidőkhöz szokott, őket is meg kellett célozni, valamint azokat is, akik már tisztában voltak az új határidővel és május végére hagyták a bevallás, és ezzel együtt az 1%-os nyilatkozattétel idejét.

Idén a civilek áprilisra és májusra időzítették több hónapos előkészületet igénylő kampányukat; ekkorra foglalták le a hirdetési helyeket, reklámspotok sugárzási idejét, ekkorra mozgósították az önkénteseket, kértek segítséget reklámirodáktól, stb - ezért a kampányanyagok elkészítését, filmforgatásokat, stb is február-márciusra tervezték.
Mivel az utolsó pillanatban hozták nyilvánosságra a 3 hónappal megrövidülő határidőt (hiszen az APEH 2005. decemberi kitöltési útmutatójában még májusi határidő szerepel), ezért a szervezetek már nem tudják elkészíteni kampányukat, nem tudnak megfelelő hirdetési helyeket foglalni, egyszóval jelentős SZJA 1%-os bevételtől esnek el. Ráadásul most még jobban szét kell aprózniuk erejüket, hiszen az önadózók és a munkavállalóknál adózók aránya tudomásunk szerint kb. 50-50%. Így két kampányt kellene folytatniuk, vagyis szűkös anyagi kereteikből kétszer akkora erőfeszítést kell tenniük, hogy ugyanazt az eredményt érhessék el, amit pl. két évvel ezelőtt. (Arról már nem is szólunk, hogy a civil szervezeteket más határidők is kötik január folyamán, így ebben az időszakban egyáltalán nem tudnak a kampányra koncentrálni - január végéig kell pl. lejelenteni az APEH felé az összes, adóigazolásban, azaz adománya következményeként adókedvezményben részesült magánszemély adatait, aminek adminisztrációs ügyintézése nem kevés munkát és időkiesést jelent a civileknek.)

De nem pusztán ezért érezzük, hogy "kitoltak velünk", hanem azért is, mert az 1%-os adakozásra amúgy sem kellően motivált adófizetők dolgát is megnehezítették. Azoknak a munkavállalóknak ugyanis, akiknek adóigazolását munkáltatójuk készíti, most kétszer kell felkeresniük a munkaügyi osztályt, vagy az ilyen ügyekkel foglalkozó részleget, mivel az adóbevallás és az 1%-os rendelkezés ideje NEM ESIK EGYBE.
Úgy véljük, igen kevesen lesznek, akiknek eszükbe jut 3 hónappal az adóbevallás előtt rendelkező nyilatkozatot tenniük és pusztán ezért felkeresni az illetékes osztályt; úgy véljük, hogy amikor az adóigazolás aláírásával együtt lehetett leadni a nyilatkozatot, az jóval kevesebb erőfeszítésébe került az adófizetőknek.

Úgy érezzük, hogy a fentiek miatt még nehezebb helyzetbe hoztak minket, civileket, mint eddig bármikor és nyilvánvaló, hogy idén jóval kevesebb adózó fog majd rendelkezni 1+1%-ról - ennek okát pedig nem csak a technikai nehézségekben, hanem az APEH elégtelen tájékoztatásában is látjuk, illetve abban, hogy most már második éve kavarják meg az amúgy is nehezen alkalmazkodó adózó állampolgárokat.

Mi csak egy vagyunk azok közül a civil szervezetek közül, melyek életmentő munkája az 1%-os felajánlásoktól függ; sokan közülük még mindig nem tudják, hogy 1%-os bevételük feléről rendelkező adózókat három hónappal korábban kellene felkeresniük és adakozásra motiválniuk.

Ezért bátorkodom kérni Önt, hogy vizsgálja felül az APEH ezirányú tevékenységét. Nyilvánvalóan lehetetlent kérnénk, ha azt szeretnénk, hogy azoknak a munkavállalóknak, akiknek adóigazolását munkáltatójuk készíti, ne részesítsék (az 1%-os nyilatkozat megtételére vonatkozóan) hátrányos megkülönböztetésben és adják meg nekik is a lehetőséget arra, hogy a többi magánszemélyhez hasonlóan további 3 hónap álljon rendelkezésükre a nyilatkozat leadására - mi mégis ezt kérnénk Öntől.
Ez annál is inkább fontos, mivel a kedvezményezett szervezetek mindössze két hónapja kapták meg az előző évi adó 1%-ukat - vagyis mindössze két havi tevékenységük alapján ítélheti meg az adózó, hogy tavaly jó helyre adta-e adója 1%-át és idén is ugyanezt a szervezetet szeretné-e támogatni, vagy esetleg más szervezet munkáját ösztönözné adományával. Úgy véljük, hogy két hónap alatt egyetlen szervezet munkáját sem lehet felelősen megítélni, így az ehhez (azaz a megfelelő tájékozódáshoz) való jogától az adózót megfosztották.

Egy mondatban összefoglalva a fentieket: panasszal élünk, amiért egy január közepén történő bejelentéssel megfosztották a civil szervezeteket három hónap aktív kampányidőszaktól és olyan helyzetbe hozták őket, melynek eredményeként mindössze 5 hét alatt kell felépíteniük és lefolytatniuk egy kampányt és meggyőzni az adózókat támogatásuk fontosságáról, valamit tájékoztatni őket a megrövidült határidőről (hiszen ez is a kampányoló civilekre hárul), valamint panasszal élünk, amiért az adózókat megfosztották a megfelelő tájékozódás lehetőségétől, a többszörös határidő-módosításokkal bonyolultabbá tették számukra a rendelkezést 1+1%-ukról, továbbá panasszal élünk, amiért az adóbevallás, valamint az 1%-os rendelkezés egységes határidejét az adózók egy bizonyos rétegének különválasztották, ezzel további nehézségeket okozva nekik.

Segítségét és az ügyben tett erőfeszítéseit előre is köszönöm!

Budapest, 2006.01.24.

Tisztelettel:
Bélafalvy Krisztina
Noé Állatotthon Alapítvány
Postacím: 1108. Bp. Hang u. 2.
e-mail: info@noeallatotthon.hu
web: www.noeallatotthon.hu
adószám: 18169696-1-42
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában