Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Védjük állatainkat a madárinfluenzától!
2006.03.09.

A Noé Állatotthon Alapítvány a madárinfluenza elleni óvintézkedések megtételére hívja fel az állattartók figyelmét.

A madárinfluenza miatti pánikhangulat elszenvedői nem csak a madarak, hanem legújabban a kutyák, macskák is.

Budapest legnagyobb menhelyét naponta többen is felhívják olyan gazdák, akik madárinfluenzától való félelmük miatt szeretnének megszabadulni kedvencüktől.


Amióta Ausztriában a H5N1 vírus-altípus jelenlétét kimutatták néhány macskában, azóta az állatorvosokat is sokan felkeresik azzal a kéréssel, hogy altassák el egészséges macskájukat. Egyre többen fenyegetőznek azzal is, hogy kirakják házikedvenceiket, pedig ez 2004 óta bűncselekmény, ami akár két évig terjedő börtönbüntetést is vonhat maga után, ráadásul a kóbor állatokat indokolt esetben kilőhetik a vadászok, így korántsem humánus megoldás!

A Noé Állatotthon Alapítvány arra kér minden macskatartót, hogy ne váljon meg kedvencétől alaptalan félelmek miatt, inkább tartson be néhány egyszerű óvintézkedést, amivel megakadályozhatja, hogy macskája megfertőződjön!

Az első és legfontosabb, hogy a madárinfluenzával érintett területeken ne engedjék ki a cicákat; tartsák őket biztonságos, zárt helyen, lakásban.

Az osztrák macskák példája is jól mutatja, hogy az állatok, még ha el is kapták a vírust, napok alatt vírusmentessé váltak, hiszen az egészséges szervezet könnyedén leküzdi a fertőzést. Ezért fontos, hogy cicáink immunrendszerét megfelelően karbantartsuk, adassuk be nekik az éves védőoltásokat (legalább a kombinált és a leukózis oltást) és megfelelő étrenddel, táplálékkiegészítőkkel, vitaminokkal gondoskodjunk egészségükről.

Rendkívül fontos, hogy csak akkor engedjük ki cicánkat a házból, ha ivartalanítva van, hiszen a párzás során is elkaphat fertőző, gyógyíthatatlan macskabetegségeket, amik tovább gyengíthetik az influenza vírussal szembeni ellenállóképességét, ráadásul az ivartalanított macska kóborló kedve csökken, így kisebb az esélye, hogy elhullott vagy beteg madárral találkozzon.

Ha a bent tartást semmiképpen nem tudják megoldani, fontos, hogy a gazdik macskájukat csak jóllakottan, etetés után engedjék ki - így a köztudottan finnyás cicáknak nem lesz kedvük megkóstolni az elhullott madarak tetemeit. (Ha egy kis csengő is kerül a nyakukba, jó eséllyel még a beteg madarakat is sikerül elriasztaniuk.)

Aki megengedheti magának, "macskabiztossá" is teheti kertjét, vagyis némi átalakítással könnyedén megoldhatja, hogy a cicák ne tudjanak elkóborolni a kerítésen kívülre. Ilyen a kerítés tetejére körben felszerelt, visszahajló bádoglemez, vagy befelé döntött, sima felületű deszka. Ablakunkra ideiglenesen szúnyoghálót vagy tyúkhálót szerelhetünk, így kedvencünk bátran nézelődhet az ablakpárkyányon, de nem szökhet ki a kertbe.

A kertjét minden macskatartó ellenőrizze reggel-este, és amennyiben elhullott madártetemet talál, azt az illetékes hatóságokkal távolíttassa el és gondoskodjon arról, hogy macskája ne érintkezhessen vele.

A kutyatartókat is hasonló óvintézkedésekre kéri a Noé Állatotthon: az érintett területeken csak pórázon sétáltassák kedvencüket és fokozottan ügyeljenek arra, hogy ne érintkezhessenek elhullott madarak tetemeivel. A közterületeken az ebeket egyébként is kizárólag pórázon vezethetjük és csak a kijelölt kutyafuttatókon engedhetjük szabadon, de a gazdiknak azt javasolják: mielőtt leoldják kedvencük pórázát, győződjenek meg róla, hogy a kutyafuttató területén nincs elhullott madár.


Mik lehetnek a madárinfluenzával fertőzött macska tünetei?

A macskákban a madárinfluenza ugyanolyan tüneteket produkál, mint az embereken. Étvágytalanság, nagyon magas láz, elesettség; a 2-3. naptól orrfolyás, kötőhártya-gyulladás jelentkezhet, végül tüdőgyulladás okozhatja az állat halálát. A betegséget a mellüregben felhalmozódó savó miatt minden esetben erős zihálás kíséri; jelentős mennyiségű a légúti- és az orrváladék.


Mit tegyünk, ha macskánkon a fenti tüneteket észleljük?

Amennyiben cicánkon a fenti tünetek együttes jelenlétét észleljük, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz! Fontos, hogy tartsuk be a személyi higiénia és az állattartási higiénia szabályait. Ne aludjunk együtt az állattal, ne puszilgassuk-csókolgassuk kedvencünket és ne együnk vele egy tálból. Evés előtt mossuk meg kezünket.


Magyarországon még egyetlen madárinfluenzával fertőzött macskát sem találtak.

Tavaly a világon 7,1 millióan haltak meg szívinfarktusban, 6 millióan rákbetegségekben, 3 millióan TBC-ben, 1 millióan maláriában - és kilencvenöten madárinfluenzában.Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában