Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Betiltották a petárdázást
2005.11.04.

Idén szilveszterkor nem durroghatnak már a petárdák. A kormány nem csak a petárdák használatát, de árusítását is betiltotta; aki a petárdarendeletet megszegi, az a tervek szerint nemsokára 100 ezer forintos bírságra is számíthat.


2003-ban a kormány rendeletben engedélyezte a petárdahasználatot, de hamar bebizonyosodott, hogy a puffogtatásra vonatkozó rendszabályokat nem tartják be. Sokan megsebesültek és, bár a fel nem használt petárdákat vissza kellett volna váltani a vásárlás helyén, ezzel alig éltek a polgárok.A több, mint 100 civil szervezetet tömörítő PetárdaSTOP! Munkacsoport, melynek alapítványunk is tagja, idén áprilisban az Országos Választási Bizottság által hitelesített országos aláírásgyűjtést indított az embert és állatot veszélyeztető petárdák és kistűzijáték termékek használatának megakadályozása érdekében. Bár a megfelelő számú aláírás ekkor még nem gyűlt össze, mégis hamar egyértelmű lett, hogy a kormány kénytelen lesz engedni a közvélemény nyomásának és betiltani a petárdázást. Az új rendelet értelmében a jövőben napszaktól függetlenül engedélyhez kötik a tűzijátékok engedélyezését, melyet az illetékes jegyzőnél kell kérvényezni. A tiltás nem érinti a hanghatás helyett a látványra alapozó pirotechnikai eszközöket, melyek továbbra is használhatóak lesznek.


A PetárdaSTOP! Munkacsoport üdvözli a petárdák betiltását és az alábbi közleményt bocsájtotta ki:A PetárdaSTOP Munkacsoport üdvözli a Belügyminisztérium döntését

A PetárdaSTOP Munkacsoport köszönetét fejezi ki a belügyminiszternek és mindazon politikusoknak, akik támogatták a hanghatású petárdák használatának betiltását és a tűzijátékok szervezésének szigorítását.

A munkacsoport megköszöni a PetárdaSTOP kampányt támogató 121 civil szervezet munkáját, valamint a 32.000 magyar választópolgárnak azt, hogy aláírásukkal támogatták a PetárdaSTOP kezdeményezést.

Minden médiumnak külön köszönjük a kampány során nyújtott korrekt tájékoztatást és segítséget.

Munkacsoportunk természetesen egyetért és elégedett a BM, adott kérdéssel kapcsolatos döntésével.
Jóllehet, a petárdázás betiltása érdekében felsorakozott civil szféra az összegyűjtött szakvélemények alapján nem csupán a nagy hanghatású pirotechnikai termékekek betiltását szorgalmazza, de a szabad röppályájú, így fokozottan tűzveszélyes kistűzijátékok használatában is differenciált szigorítást remélt, mégis úgy érezzük, hogy az adott körülmények között és a nyilvánvalóan intenzív kereskedelmi lobby nyomása ellenében hozott döntéssel elégedettek lehetünk.

PetárdaSTOP Munkacsoport
Budapest, 2005.november 3.Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában