Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Parázs, a szerencsés (frissítve jan.9.)
2009.01.07.

(2009.01.09.)
Parázs állapota egyre jobb. Lefeküdni már képes egyedül (tulajdonképpen csak összeesik, ha fáradt), felálláshoz azonban még segítségre szorul. Ha már egyszer áll, akkor viszont szépen elbóklászik, jön-megy gond nélkül, óvatosan lépkedve. A mai napon már egyedül ivott, kezd megbarátkozni a vízzel.
Sajnos még mindig nagyon sovány; az állatorvosi rendelőben lemértük. Mindössze 16 kg, pedig 28 kg lenne a normál súlya. Szigorú diétán van, egyszerre csak nagyon keveset ehet, hogy szervezetét ne terheljük meg. Aki szeretné támogatni, jobb minőségű (pl. Royal Canin, Hills, Eukanuba) konzervekkel lepheti meg őt.


--------------------------------------------------------------


(2009.01.08.)
Csütörtökre Parázs állapota sokat javult, már szépen jár, bár még előszeretettel támaszkodik az embernek. A felállás-lefekvés még mindig nagyon nehezére esik, de már néha egyedül is sikerül. Egyre kevesebbet sír, kezd megnyugodni.


Sajnos még mindig nem iszik magától, úgy tűnik, nagyon fél a víztől. Az egyik bejelentő tájékoztatott minket, hogy korábbi rossz tapasztalatai lehetnek a vízzel kapcsolatban, ugyanis a befagyott vödörbe általában forró vizet töltöttek neki, hogy ne kelljen a vödröt külön kiönteni, a jeget kitakarítani. Szegény állat amikor rohant volna inni, többször leforrázta a száját és ezért már nem mert a vízhez nyúlni, bármilyen szomjas volt. Feltehetőleg ezért menekül még mindig a víztől.


--------------------------------------------------------------


2009 január 5-én több lakossági bejelentést kaptunk a X. kerületből, ahol egy új építésű háznál kikötve haldoklott egy kutya.


A Diósgyőri úton épült, házszám nélküli háznál még a nyár folyamán kötötték ki a fiatal, fekete keverék kutyát. A bejelentők elmondták, hogy a kutyát a tulajdonosok (akik nem laknak ott) nem etetik, nem foglalkoznak vele, csak ki van láncolva; néhány környékbeli lakó dobál be neki élelmet, hogy ne haljon éhen.


Az állat állapota azóta folyamatosan romlott, hétfőre már nem bírt lábraállni, a hideg betonon feküdt remegve, az ételért sem tudott már megmozdulni, láthatóan haldoklott. Több szomszéd és környékbeli dolgozó is bejelentette már az illetékes hatóságoknál korábban a nem megfelelő állattartást, de semmi nem változott. Néhányan beszéltek telefonon a tulajdonossal is, akit láthatóan nem érdekelt az állat sorsa, a hétfői napon már azt mondta az egyik aggódó környékbelinek, hogy ha ilyen problémás a kutya, akkor este agyonrúgja, mert az állatorvos pénzt kérne az altatásért.


Önkéntesünk a bejelentések nyomán koradélután ért a helyszínre és megerősítette, hogy az állat valóban nagyon rossz állapotban van, apatikus, mozgásképtelen. Bár az egyik szomszédnak volt kulcsa a kapuhoz, önkéntesünket nem volt hajlandó beengedni és a kutyát sem akarta átadni, így végül a X. kerületi rendőrkapitánysághoz fordultunk, és a helyszínre érkező két rendőr segítségével sikerült gondozásunkba venni az állatot.


Önkéntesünk azonnal állatorvoshoz szállította az elfekvő állapotban lévő kutyát. A bártfai utcai rendelőben rögtön megkezdték a kezelését. Megállapították, hogy valóban erősen alultáplált, teljesen ki van hűlve, kiszáradt és nagy fájdalmai vannak. Ezen kívül a hátsó fele is nehezen működik, lába ödémás, elképzelhető, hogy a sokáig tartó magatehetetlenül fekvés miatt.


Az első véreredmények szerint anaemiás, fehérvérsejt-száma is igen magas, valamilyen gyulladás van a szervezetében.


Parázsnak neveztük el a szerencsétlenül járt állatot, akinek nagy fájdalmai voltak, hétfőn még a száját sem tudta egyedül kinyitni, kedden pedig szintén egész napos infúziózásra szorult. Ha mozdítani próbáltuk, azonnal visított a fájdalomtól és továbbra sem tudott lábra állni.


Szerencsére mára, miközben e sorokat írjuk, azt mondatjuk, hogy az állapota határozottan javult. Ugyan továbbra sem tud egyedül felállni/lefeküdni, de segítséggel már képes járni és kézből elfogadja az ennivalót is, emésztése is beindult.
Hogy nagy fájdalmai mitől lehetnek, azt továbbra sem tudjuk. Orvosa szerint elképzelhető, hogy bántalmazták és ezért visít minden érintésre, de mára határozottan kevesebb ilyen reakciót mutat, mint az elmúlt két napban. Még mindig infúzióra szorul, de a véreredmények nem mutattak ki belső szervi rendellenességet, így bizakodunk benne, hogy - bár szó szerint az utolsó percben jött a segítség, hiszen már teljesen ki volt hűlve - felépül.


Reméljük, hogy állapota tovább javul majd és csupa jó hírrel jelentkezhetünk azok számára, akik aggódnak érte!Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában