Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Panka és Palkó, a csontsovány kutyusok
2006.10.05.


Illegálisan működő "gyepmesteri létesítményre" bukkantunk Pest megyében egy vidéki településen. Szerdán lakossági bejelentést kaptunk arról, hogy a helyi városgazdálkodás egyik udvarában felállított kennelekben magukra hagytak állatokat. A bejelentő elmondása szerint korábban nem volt ilyen jellegű probléma, az állatokat mindig megfelelően ellátták és pár hetes megfigyelés után gazdához juttatták.Panka, a csontsovány szuka kutyus kb. 8 hónapja
él a ketrecben
Azonban néhány hete a telep egyszerűen magára maradt; az állatokat senki sem etette, itatta, takarította. A bejelentő a múlt héten egyik este fedezte fel, hogy a ketrecek melletti, ember magas, betonfalú gödörben is nyüszít egy csontsovány kutya. Az élelmet ekkor még elfogadta, de másnapra, amikor megpróbálták volna kiemelni a gödörből, már elpusztult; valószínűleg éhenhalt. A kutya teteme egy héttel ezután még mindig a gödörben hevert, legyek lepték el...


Alapítványunk MiniMenhely-programja szerdán, ahogy értesült a történtekről, azonnal megindította a vizsgálatot az ügyben. A helyi rendőrség rendkívül készséges volt és azonnal felajánlotta, hogy elkísér minket másnap reggel a helyszínre és biztosítja a bejutást az állatokhoz. A helyi hatósági állatorvostól is ezt kértük, aki viszont ragaszkodott hozzá, hogy áruljuk el, hol van a feltételezett bűncselekmény helyszíne, hogy, úgymond, "megspóroljon nekünk egy utat", hiszen annyi a hamis bejelentés.

Múlt csütörtökön még élt a kutyus,
az alsó képen már halva látható.
A hatósági állatorvos így még szerda este kiment a helyszínre, majd felhívott minket és tájékoztatott arról, hogy a telep a Városgazdálkodás tulajdonában van, a kutyák és a telep állapotában semmi kivetni valót nem talál, az állatok előtt víz és élelem van, állapotuk jó és az, hogy kissé soványak, annak köszönhető, hogy frissen lettek befogva, így még nem vihetőek el, tehát teljesen fölösleges kimennünk. (A szuka kutya egyébként a bejelentő szerint ekkor kb. 8 hónapja élt a telepen; ezt több hónappal korábban készült fényképekkel is tudja igazolni.)


A hatósági állatorvos arról is beszámolt, hogy a telepen nem talált tetemet az általunk megjelölt gödörben. Ezután a bejelentővel újra felvettük a kapcsolatot és megkértük, nézzen utána a tetemnek még az este; ő tájékoztatott minket arról, hogy a tetemet valóban kivették a gödörből és egy nylonzsákba tették pár méterrel odébb.

Csütörtök reggel állatmentőnkkel kiszálltunk a helyszínre, miután kapcsolatba léptünk a szomszédokkal és segítségükkel a telep működtetőjével is. Ekkorra a zsák a tetemmel együtt már eltűnt.
A telepen megtaláltuk a bejelentő által említett két kutyát; a csontsovány kant és az összekuporodva valóban vemhesnek látszó szukát.


"Tiszta, rendes kennel jóltáplált kutyával"
Az állatoknak nem volt sem házuk, sem rongy, vagy szalma, amire fekhettek volna; a rozsdás rácsokra voltak kénytelenek kuporodni az apró, padozat nélküli kennelben, melynek alján csomókban állt a kutyaszőr és az ürülék; látható volt, hogy hetek, sőt, talán hónapok óta nem takarítottak az állatok alatt. A telep vezetőjének erről nem volt tudomása, mivel alkalmazottaitól rendre megkapta az állatok ellátásával kapcsolatos számlákat és maga is megdöbbent, amikor látta, milyen állapotok uralkodnak a telepen, ami egyébként a legkisebb mértékben sem felel meg az előírásoknak. Nincsen szerződése pl. a veszélyes hulladék (tetem, ürülék, stb.) elszállítására, a kennelek nem rendelkeznek fertőtleníthető padozattal, nincs rendszeres állatorvosi ellátás és ellenőrzés, és még sorolhatnánk.
Mivel a telep működése ebben a formában nem folytatható, a telepvezető beleegyezett, hogy a helyi állatvédő magánszemélyekkel együttműködve rendezi a helyzetet. Vállalta, hogy az üzemeltetés gyakorlati teendőit átengedi az állatvédőknek, akiknél megfelelő helyet alakítanak ki a befogott állatok elhelyezésére, melyet továbbra is az önkormányzat finanszíroz majd, ahogy az állatok körül szükséges eszközök beszerzését is.
A telep vezetője mindenben együttműködött velünk és kérésünkre azonnal átadta a telepen jelenleg tartózkodó két állatot, akiket gyógykezelésre elszállítottunk.


Palkó állatorvosi vizsgálaton - talán
életében először
A két kutyus jelenleg is vizsgálat alatt áll; a bolha- és kullancsmentesítés után rendkívül rossz fizikai állapotuk miatt még néhány napig várnunk kell a féreghajtással. Palkó rendkívül vérszegény és annyira gyenge, hogy nem tud egyedül járni, jelenleg is infúziózza az állatorvos, Panka kutyus pedig szerencsése nem vemhes, csak olyan szélesnek látszanak a bordái teste többi, csontsovány részéhez képest, hogy első ránézésre valóban vemhesnek tűnik.
Mindkét kutyust a hosszú éhezés után fokozatosan kell visszaszoktatni a rendes táplálékra és még hosszú rehabilitációt igényelnek, mire gazdihoz adhatjuk őket. Panka és Palkó jelenleg alapítványunk MiniMenhely-programjának gondozásában áll; bővebben róluk a www.minimenhely.hu honlapunkon olvashat!
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában