Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Bezárták a monori sintértelepet
2006.02.06.

Január 2-án alapítványunk lakossági bejelentést kapott egy kutyáról, akit a monori ebbefogók vittek el, miután kegyetlenül megverték. Pongó (későbbi nevén Zorkó) kutya már több, mint egy éve élt a lovardában; emberekkel, állatokkal barátságos, kedves volt. Mivel azonban nem voltak meg a szükséges oltásai, a tulajdonos kihívta az ebbefogókat, hogy vigyék el.


Zorkó a verés után napokig sokkos állapotban volt
Az ebbefogók az előlük az istállóba menekülő állatot úgy összeverték, hogy több foga letört, szeme bevérzett, nyakán a bőr körben felszakadt, pofája bedagadt, egyik mellső lába megsérült, orra és szája erősen vérzett. Zorkó kutyát vasrudakkal és a helyszínen található eszközökkel verték; az istálló fala körben derék magasságig véres lett, a lovarda egyik lapátja pedig a mai napig őrzi a vérnyomokat.

Az esetet az egyik szemtanú jelentette alapítványunknak, és kérte, hogy fogadjuk be a pórul járt kutyust. Mivel MiniMenhely-részlegünk kifejezetten sintértelepi és megkínzott állatok mentésére jött létre, azonnal átvállaltuk Zorkó kezelését.

A bejelentő közben követte a kutyust a gyepmesteri telepre, ahol a biztonsági őr egy nyitott konténerhez irányította, ahova elmondása szerint az ilyen állapotban beérkező, megvert kutyákat kidobják. Szerencsére Zorkó még nem volt a konténerben; egy ketrecben kuporgott a sarokban, miközben orrából, szájából folyt a vér. Mire a kutyaszállítóval visszaértek a helyszínre, a telep már bezárt, ezért Zorkónak egy egész éjszakát bent kellett töltenie és csak másnap reggel kerülhetett gondozásunkba.
A verés másnapja: Zorkó szállítóketrecbe kerül,
hogy elhagyhassa a sintértelepet. Jól látszik,
hogy alatta azonnal tócsába gyűlik a véres vizelet;
szája, orra még mindig annyira vérzik, hogy a dobozos
szállítókocsinak még az oldalfalait is beborítja a vér.
Zorkó még ekkor is sokkos állapotban volt, ezért, amikor megérkezett állatotthonunk egyik ellátó állatorvosához, el kellet altatni, hogy meg lehessen vizsgálni. Zorkó teljesen összetört; a korábban büszke és gyönyörű kan szó szerint roncs lett. A férfiaktól rettegett és napokig meg sem mozdult, csak sokkos állapotban, saját véres vizeletében feküdt a kennel sarkában.

Az altatásban folytatott vizsgálat során kiderült, hogy több foga letört, volt, ami hosszában kettérepedt és későbbi műtétet igényel majd; nyelve és ínye tele volt sérülésekkel, amik még 3-4 nap múlva is véreztek, annyira, hogy a kutya egyáltalán nem tudott enni, mivel bedagadt pofája a legkisebb érintésre is erősen vérezni kezdett. (Január 8-án tudott először enni, 6 nappal a verés után.) Egyik mellső lábát is lógatta, de törése szerencsére nem volt. Egyik szeme csúnyán bevérzett; valószínűleg ez is ütéstől, rúgástól keletkezett és a nyaka is megsérült a befogás során, mivel - a bejelentő elmondása szerint - az ebbefogók olyan dróthurkot alkalmaztak, ami már széjjel van roncsolva és a sodrott drótkötegből tüskeként állnak szét a hegyes drótvégek. A kutyus vizelete véres volt; a véres vizelés 5-6 nap alatt múlt csak el.
Zorkó kb 5 napig volt sokkos állapotban; ezalatt nem evett, nem ivott és rettegett még az általa jól ismert emberektől is.
A lapát, amivel az ebbefogók állításuk
szerint csak "felsegítették" a kutyát a kocsijukra
még most is őrzi a vérnyomokat
Zorkó kutyus még sokáig állatorvosi karanténban lábadozott, de lassan újra elkezdett bízni az emberekben és magához engedte az önkénteseket. Eközben mi feljelentést tettünk a monori rendőrkapitányságon állatkínzás vétsége miatt az ebbefogók ellen és felvettük a kapcsolatot a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás Kerületi Főállatorvosi Hivatalának illetékeseivel is, mivel a gyepmesteri telep (ami egyébként a helyi szeméttelep részeként működött) véleményünk szerint távol állt az Európai Uniós normáktól.

A monori állategészségügyi hatóság szakszerű intézkedésének köszönhetően a monori gyepmesteri telep ma már nem működik. Az önkormányzat felbontotta a szerződést a gyepmesterrel és februártól a Gyömrői TÜF Kht-vel áll szerződésben, mely az uniós normáknak megfelelően végzi Monor körzetéből a kóbor ebekkel kapcsolatos tevékenységet.
Szerető kezek között:
Zorkó már a MiniMenhely-program gondozásában
Alapítványunk ezúton is köszönetét fejezi ki a monori állategészségügyi hatóságoknak, a kerületi főállatorvosnak és az önkormányzat illetékeseinek a gyors és szakszerű intézkedésért, mellyel bebizonyították, hogy az állatok védelme és az állatokkal való kíméletes bánásmód alapkövetelmény és olyan állatokkal dolgozó, közfeladatokat ellátó intézménynek, ami ezeket a szempontokat nem tartja szem előtt, nincsen létjogosultsága a XXI. században.

Zorkó kutyus jelenleg a Noé Állatotthon Alapítvány MiniMenhely-részlegén lábadozik és kezdi visszanyerni bizalmát az emberekben. Látogatóit a szombati nyílt napokon fogadja, egyelőre még kicsit félénken, de egyre bizakodóbban.Bővebben Zorkóról:
MiniMenhely-projekt

Zorkó rehabilitációs programját Ön is támogathatja! Adományát a Noé Állatotthon Alapítvány MiniMenhely-részlegének alszámlájára utalhatja a 11710002-20084606 számlaszámra. A megjegyzés rovatban tüntesse fel: Zorkó. (Adózási információk)Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában