Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Ormányos kaland - hepienddel!
2016.03.02.

Nem mindennapi kétségbeesett segítségkérés érkezett ma a NOÉ Állatotthon központi számára. A vonal végén kétségbeesett hang próbálta minél gyorsabban elmagyarázni, hogy egy ormányos medve került bajba. Kutyák karmai, pontosabban foga közé keveredett. A helyzet felmérésére gyors kérdések záporoztak, hogy mennyire biztos a faj felismerés, hogy mennyire sérülhetett meg, hogy most biztonságban van-e, hogy mekkora, hogy milyen helyen van, a befogás miatt? Ebben az esetben a bejelentés nagyon korrekt volt és szinte mindenre kiterjedt.Azonnal pakoltuk az esetlegesen szükséges eszközöket és elindultunk a kis bajbajutott állatért.
Őszintén megvallom, hogy még útközben sem voltam biztos benne, hogy valóban ormányos medvét találunk, a legvalószínűbb alternatívának egy illegálisan tartott mosómedve tűnt. Útközben ért minket a hír, hogy sikerült a jószágot egy kutyaházba beterelni és úgy tűnik nincs nagy baja.

Megérkezésünkkor egy égész lelkes mentőbrigád fogadott minket. És láss csodát a kutyaház valóban egy pici, még szinte kölyök, de halálra rémült kis ormányos medvét rejtett. Megmentői segítségével egész gyorsan sikerült átterelni gyűrűs farkú barátunkat egy szállító boxba és már robogtunk is vele az állatotthonba, hogy felmérhessük a valós állapotát.

Úgy tűnik, hogy a kiscsibész tényleg szerencsés csillagzat alatt született, hiszen annak ellenére, hogy 2 kutya is megtámadta, az ijedtségen kívül semmi külsérelmi nyom nem látható rajta. Reméljük, hogy belül is minden rendben vele. :)

És hogy teljes legyen a hepiend, már elő is került a gazdája. Kiderült, hogy a kis ormányosmedve kislány és még tényleg nagyon fiatal alig 8 hónapos. Egy nyitva felejtett ajtón szökött meg. Ha minden jól megy, holnap haza is mehet.

2 nagyon fontos dolgot szeretnénk megjegyezni a kalandunkkal kapcsolatban:

1. ma egy hihetetlen jó fej, összetartó és tényleg hatékonyan segítő, állatbarát lakóközösséggel találkoztunk Pécelen! Öröm volt ezt a néhány percet közöttük tölteni! Nagyon jó lehet egy ilyen állatbarát közösségben élni!

2. az ormányos medve tartása, forgalmazása ma Magyarországon sajnos nem tilos. Semmilyen korlátozás nincs velük kapcsolatban. A mosómedve már tiltott faj és reméljük hamarosan az ormányos is ezen a listán lesz. Hogy miért? Persze rettentően édesen néz ki és valóban látványra tényleg mókás kis fickók. De hagyományos értelemben az egyedek 99,99%-a még kézzel nevelés esetén is teljesen alkalmatlanok házikedvencnek. Harapnak, rombolnak, elvadulnak, nagyon erős a szaguk és hegyes a karmuk és a foguk! Így azután a legtöbbjük pici ketrecekben, sötét lyukakban kénytelen leélni az életét, vagy ami még rosszabb egyszerűen szabadon engedik őket. Hasonlóan a mosómedvéhez, nagyon jól alkalmazkodnak, élni, megélni, sőt szaporodni is képesek a mi klímánkon, az erdeinkben. De ez nagyon veszélyes, hiszen ők itt nem honosak és komoly veszélyt jelentenek a honi állatokra. Invaziv állatfajként nagyon nagy károkat tud okozni!

Olyan sok valóban társállatnak való faj van, felelősen válasszunk közülük! Köszönjük!Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában