Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Pepe fogászat, avagy hogyan készül az új mosoly
2015.03.20.

Pepét a 26 éves, vénséges makákónkat több mint 1 éve mentettük. Az utóbbi időben észrevettük, hogy kicsit lefogyott és nehezebben eszik, ezért kezelőorvosával úgy döntöttünk, hogy muszáj kivizsgálni. Hatalmas volt az izgalom, sőt az aggódás, hiszen idős kora miatt bizony volt rizikója az altatásban végzett vizsgálatoknak.



Nagyon komoly tervezés és előkészületek előzték meg a vizsgálat napját. Komoly orvosi team egyeztetett a teendőkről. Állandó kezelőorvosa dr. Liptovszky Mátyás, fogászati szakértő dr. Papp Georgina és a képalkotó eljárások (röntgen és ultrahang) specialista dr. Kerekes Zoltán alkották a vizsgáló csapatot.
Pepe lakosztálya mellett alakították ki a vizsgáló részleget. A legmodernebb eszközökkel vigyázták a biztonságát, altatógép és monitor vigyázott rá végig a vizsgálatok alatt.





Elaltatása után tubust helyeztek a légcsövébe, hogy altató gázzal tudják nagyon pontosan irányítani a narkózit.





Felkerültek rá az állapotát folyamosan kontrolláló érzékelők a biztonsága miatt. Vékony kis testét melegítő párnára fektették és kezeire, lábaira gyerekzoknit híztunk, hogy az altatás alatt nehogy túlságosan kihűljön.







Először dr. Kerekes Zoltán ultrahang készülékkel megvizsgálta a szívét és a belső szerveit. Szerencsére nagy gondot nem talált, korának megfelelő állapotban ven belül minden.





Majd mobil röntgen készülékkel digitális felvételeket készített a nagyon rossz állapotban lévő lábáról





és a probléma forrásának gondolt fejéről, állkapcsáról, fogairól.







A helyszíni gyors kiértékelés nem talált első látható kiugró problémát.

Mindezek után vette "kezelésbe" a száját és a fogait dr. Papp Georgina. Tüzetesen átvizsgált minden fogat, minden mozgó alkatrészt.
Kiderült, hogy Pepe mind a négy metszőfoga felső része hiányzik. Mivel nálunk nem tapasztaltunk rácsrágó szokást nála, így erős a gyanú, hogy emberi kéz csonkította meg a fogait, hogy csökkentse a harapásának veszélyességét. Ezt inkább nem i kommentálnánk ... :(



Fogköveit eltávolította és felpolírozta az összes fogát. Erre azért volt szükség, hogy pontosan felmérhesse a fogak állapotát és visszaszorítsa a fogak romlását.



Itt egy kis videó a beavatkozásról, hanggal igazán élvezetes, azt gondolom a fogorvosi rendelőkből mindenkinek ismerős lehet.



A teljes átvizsgálás kiderítette, hogy akut nagy baj nincs az öreg szájában. van néhány fog ami később valószínűleg beavatkozást igényel majd, de arra már nem ilyen "házi körülmények" között kerül sor, hanem profi felszerelt rendelőben.

Még egy gyors vérvétel és néhány oltás következett, majd elindult az ébresztés. Nagyon boldogok voltunk, hogy minden komplikáció mentesen zajlott, de az altatás egyik kritikus fázisa az ébredés, így ez is szigorú orvosi felügyelet mellett zajlott.



Édes öreg Pepénknek bejött a narkózis, alig akart felébredni, csak szuszogott és durmolt megállás nélkül.
Jól betakargattuk és külön melegítettük.





Majd szépen lassan magához tért. Kedvesen, hiszti és dührohamok nélkül ébredt, bár az arcára minden rá volt írva.







A vérvizsgálat, az ultrahang, a röntgenek pontos kiértékelés után is kijelenthetjük, hogy Pepe jól van, a korához és előéletéhez képest jól tartja magát az öregfiú. Az egyik hátsó lába még mindig katasztrofális állapotban van, de ez már így is marad. A vese és máj értékei egy kis eltérést mutattak, ez alapján apró változtatásokat vezettünk be az étrendjébe és májvédő készítményeket kap. És a szájhigiéniája segítésére egy speciális adalékot kap az ivóvizébe.
A fogkő eltávolításnak hála, sokkal könnyebben eszik és már fel is szedett egy kis pluszt a pocakjára. :)



Már nagyon készülünk, hogy végre tényleg stabilan jó idő legyen, hiszen Pepe költözni készül. Hamarosan birtokba veszi a hatalmas majomkifutónkat. A kifutó átalakítása majdnem teljesen kész van, egyetlen momentum hiányzik még, a gyepszőnyeg. Ehhez támogatókat keresünk!!! Kérjük, aki nagyjából 180 m2 gyepszőnyeggel, gyeptéglával tudna támogatni vénségünket jelentkezzen a 06 70 38 39 480 telefonszámunkon.



További képek Pepéről, a vizsgálatról I T T ! ! !

Pepe napi ellátása, a gyógyszerei melyeket minden nap szed, és ennek a komoly kivizsgálásnak bizony nagyon magas az ára. A modern műszerek, eszközök, anyagok felhasználásával lezajlott vizsgálati nap költsége majd 100.000 Ft volt. Ezért a támogatásotokat kérjük Angyalok!
Pepét hazavinni nem lehet, de virtuális örökbefogadással támogathatod Őt, az adatlapján keresztül:
ADATLAP - VIRTUÁLIS ÖRÖKBEFOGADÁS!



Bankszámlaszámunk: 11710002-20083777

Közvetlen bankkártyás utalással
http://www.adhat.hu/onlineadomany/56790

Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU62 1171 0002 2008 3777 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPV-HU-HB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

EURO számlánk: 11763103-13106883

Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU15 1176 3103 1310 6883 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

PayPal utalással: info@noeallatotthon.hu

a megjegyzés rovatba kérjük beírni: Pepe majom

Illetve a NOÉ Állatotthon ADHAT Segélyvonalán, melyre mostantól SMS is küldhető!!!!!
Hívd a 13600-as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül!), majd az automata bejelentkezése után add meg a NOÉ Állatotthon kódját: 63 !
Ha könnyebb az sms, akkor a 13600-as számra küld a 63 -at. Egy telefonhívás vagy egy üzenet értéke 250 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára!
Jelenleg a T-Home és T-Mobile, valamint a Telenor, Vodafone és az Invitel hálózatából érhető el a szolgáltatás.

Köszönjük!



Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában