Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Jön a hideg és a hó!
2014.12.27.Az előrejelzések szerint nyakunkon az igazi tél, hideggel és hóval. A tél sajnos nem csak a gyönyörű havas tájról, a hótakarón megcsillanó szikrázó napfényről és gondtalan hócsatákról szól.
Télen nem csak nekünk, hanem kedvenceink számára is szükség van a megfelelő felkészülésre, ápolásra.
Egy kis odafigyelés ÉLETET menthet otthon is és a hontalan állatoknak is!Téli bőrápolás

Télen az alacsony páratartalom és a hideg szél okozza a legtöbb bőrproblémát, de nem csak nálunk embereknél. A lakásban tartott kutyáknál gyakran előforduló probléma, hogy a kutya bőre kiszárad és hámlani kezd. A problémát a fűtés és így a száraz levegő okozza. Megelőzhető, ha párologtatót, vagy hidratáló krémet használunk.

 Száraz, hideg időben kerüljük a fürdetést, ugyanis ezzel eltávolítjuk kedvencünk bőréről az olajos védőréteget, mely megvédené a kiszáradástól. Ha a fürdés elkerülhetetlen, akkor használjunk zabliszt-alapú sampont, amely segít visszaállítani bőre pH-értékét. Fürdés után pedig kenjük be speciális (kutyáknak való) hidratálóval.

 Keféljük szőrét gyakran, mellyel eltávolítjuk a kócot és egyéb oda nem illő dolgokat.

 Etessük jó minőségű táppal, mely a benne található vitamin-tartalomnak köszönhetően fényessé, ápolttá teszi a szőrét. Kerüljük a "pótétkezéseket" és ne javítsuk fel ételét zsírral vagy olajjal - ha csak állatorvosunk nem javasolja.

Téli talpak ápolása

A havon és a jégen való sétálás bizony fájdalmas élmény lehet kutyusunknak! Ilyenkor nem a hó az igazi bajforrás, hanem amit rászórnak: a só, vagy egyéb csúszásgátló, olvasztó anyag. Miközben kutyusunk sétál a havon, ezek az anyagok beleragadnak a mancsába, és kikezdhetik a lábát, nem beszélve arról, hogy hazaérve kedvencünk lenyalogatja magáról és akár meg is betegedhet. Ezért nagyon fontos, hogy törődjünk kedvencünk mancsaival!

 Minden séta után mossuk meg lábát! Ezzel eltávolítunk minden olyan anyagot, melyek kiszáríthatnák a mancsait. Téli fagyos időben ellenőrizzük az udvarban tartott kutyusok lábát is, főleg ha az egyikre sántít, vagy sűrűn nyalogatja a talpát.

 Hozzuk rendbe a mancsok közötti szőrt, ezzel csökkenthetjük annak kockázatát, hogy túl sok jégkristály és sós-havas anyag ragadjon be a mancsszőrök közé.

 Kenjünk mancskrémet, vagy vazelint az ujjak és talppárnák közé, különösen akkor, ha hosszú sétákra készülünk.
 Ha ebünk lábai érzékenyek, vagy tényleg nagy kint a hó, akkor ne habozzunk, adjunk rá neoprénből készült hócipőt! Először kicsit furcsán fog benne járni, de aztán megszokja, és hamar hozzászokik a kellemes érzéshez.Naponta ellenőrizzük a szabadban tartott kutyák itató edényét, nem fagyott -e be az ivóvízük.

Továbbá a kertben tartott kutyák alá ne tegyünk rongyokat vagy szivacsot. Egyrészt nagy valószínűséggel szétrágja, széttépi temperamentumtól függően, de ha nem, és a házban marad, akkor átvizesedve tüdőgyulladást okozhat. A legjobb megoldás ha szalmázzuk a kutyaházat, vagy műanyag hőfüggönyt szerelünk a kutyaház bejáratára. Műanyag helyett használhatunk szőnyeg- vagy rongydarabot, de nagy valószínűséggel ezt gyakran kell cserélni.

Gyakori tévhit, hogy a jég és a hó nyalogatása helyettesíti a friss vizet! Ez nem igaz.
A kutyák többsége szereti a havat enni. Ezt ne engedjük, mert mandulagyulladáshoz, esetleg hasmenéshez vezethet.A zord időben gondoljunk azokra az állatokra is, akinek nincs otthonuk, akinek nincs mit enni, inni, nincs hova a hó és a hideg elől behúzódni!

Egy tálka étel, egy kis víz, egy kibélelt doboz, néhány szem mag a madáretetőben ÉLETET menthet! Gondoljunk rájuk is!Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában