Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Speciális programok
Macskamentés
MiniMenhely-program
Boxermentés
Bulldogmentés
Cane corso mentés
Csau-csau mentés
Rókamentés
Lómentés
Linda
Keverék kutya
(P)RÉMSÉG
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

VIGYÁZAT! KULLANCSOK! BABÉZIA!
2014.10.20.

Dr. Boda Attila állatotthonunk egyik vezető állatorvosa és állatorvosi rendelőjének, a Délpesti Állatgyógyászati Központnak cikkje:Az utóbbi 2 hét eseményei miatt mindenképpen szeretnénk nyomatékosítani a gazdikban a kullancs elleni védelem fontosság. Ezek a paraziták terjesztik ugyanis a Babesia nevű kórokozót, ami a kutyákat nagyon súlyosan megbetegítheti (kezelés nélkül halálos betegség). Ezen a betegségen kívül a Lyme-kór terjesztésében játszanak még szerepet az itthoni kullancsfajok.

Manapság kullancsot bárhol lehet találni. Igen, a saját kertben is, és igen a lakótelep közepén is. Más állatoknál nem okoz ilyen komoly fertőzést a Babesia kórokozója, így a sünök és cicák tünetek nélkül szállítják a kullancsokat bárhová.

A kutyáinkra a felnőtt kullancsok jelentenek veszélyt, az ő nyálmirigyükben élnek a Babesia canis nevű kórokozók... A kullancs vérszívás során juttatja a parazitákat a kedvencünk vérkeringésébe (ehhez a kutatások szerint 48 órára van szükségük), ahol pár nap alatt alaposan elszaporodnak a vörösvérsejtekben. Ezek a fertőzött vörösvérsejtek szétesnek, és okozzák a betegség tüneteit: magas láz, sötét vizelet, vérszegénység, súlyosabb esetben légszomj, sárgás nyálkahártyák, nehezített légzés. Ha az állatka bágyadt, nem szívesen eszik vagy játszik, mindenképp jusson eszünkbe ez a lehetőség, és AZONNAL forduljunk állatorvoshoz! (nem, nem ér rá két nap múlva)

A fertőzés hatására a veseműködés erősen romlik, és gyakran a súlyos fokú veseelégtelenség okozza az állatok vesztét. Egy szintén gyakori szövődmény a miszitkusan AIHA-nak rövidített kór (autoimmun haemolyticus anaemia). Ilyenkor az állat immunrendszere megtámadja a saját (fertőzött) vörösvérsejteket, és gyakorlatilag olyan vérszegénységet okoz, amit nagyon nehéz helyrebillenteni gyógyszeresen, vérátömlesztés után lehet esély a felépülésre.

A rettegett négy betűs szövődmény bizonyos fajtákban sokkal gyakrabban alakul ki: rottweiler, újfundlandi.
A babesiosis elkerülésének egyetlen módja ma a kullancsok távoltartása. Erre nagyon sok készítmény létezik, spot on cseppek, nyakörvek, és most már tablettás készítmények közül is választhatunk. Ezeket akár kombinálhatjuk is, de fontos tudni, hogy a kullancsok között is terjed rezisztencia bizonyos készítmények hatóanyagaival szemben, és ez az ország különböző területein változik.
Kérjük, gondoskodjon kedvence védelméről! Az év azon szakaszában vagyunk amikor a legtöbb kullancs éhezik meg újra (október).

Forrás: https://www.facebook.com/delpestiallatorvosMegosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában