Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

VIGYÁZAT! KULLANCSOK! BABÉZIA!
2014.10.20.

Dr. Boda Attila állatotthonunk egyik vezető állatorvosa és állatorvosi rendelőjének, a Délpesti Állatgyógyászati Központnak cikkje:Az utóbbi 2 hét eseményei miatt mindenképpen szeretnénk nyomatékosítani a gazdikban a kullancs elleni védelem fontosság. Ezek a paraziták terjesztik ugyanis a Babesia nevű kórokozót, ami a kutyákat nagyon súlyosan megbetegítheti (kezelés nélkül halálos betegség). Ezen a betegségen kívül a Lyme-kór terjesztésében játszanak még szerepet az itthoni kullancsfajok.

Manapság kullancsot bárhol lehet találni. Igen, a saját kertben is, és igen a lakótelep közepén is. Más állatoknál nem okoz ilyen komoly fertőzést a Babesia kórokozója, így a sünök és cicák tünetek nélkül szállítják a kullancsokat bárhová.

A kutyáinkra a felnőtt kullancsok jelentenek veszélyt, az ő nyálmirigyükben élnek a Babesia canis nevű kórokozók... A kullancs vérszívás során juttatja a parazitákat a kedvencünk vérkeringésébe (ehhez a kutatások szerint 48 órára van szükségük), ahol pár nap alatt alaposan elszaporodnak a vörösvérsejtekben. Ezek a fertőzött vörösvérsejtek szétesnek, és okozzák a betegség tüneteit: magas láz, sötét vizelet, vérszegénység, súlyosabb esetben légszomj, sárgás nyálkahártyák, nehezített légzés. Ha az állatka bágyadt, nem szívesen eszik vagy játszik, mindenképp jusson eszünkbe ez a lehetőség, és AZONNAL forduljunk állatorvoshoz! (nem, nem ér rá két nap múlva)

A fertőzés hatására a veseműködés erősen romlik, és gyakran a súlyos fokú veseelégtelenség okozza az állatok vesztét. Egy szintén gyakori szövődmény a miszitkusan AIHA-nak rövidített kór (autoimmun haemolyticus anaemia). Ilyenkor az állat immunrendszere megtámadja a saját (fertőzött) vörösvérsejteket, és gyakorlatilag olyan vérszegénységet okoz, amit nagyon nehéz helyrebillenteni gyógyszeresen, vérátömlesztés után lehet esély a felépülésre.

A rettegett négy betűs szövődmény bizonyos fajtákban sokkal gyakrabban alakul ki: rottweiler, újfundlandi.
A babesiosis elkerülésének egyetlen módja ma a kullancsok távoltartása. Erre nagyon sok készítmény létezik, spot on cseppek, nyakörvek, és most már tablettás készítmények közül is választhatunk. Ezeket akár kombinálhatjuk is, de fontos tudni, hogy a kullancsok között is terjed rezisztencia bizonyos készítmények hatóanyagaival szemben, és ez az ország különböző területein változik.
Kérjük, gondoskodjon kedvence védelméről! Az év azon szakaszában vagyunk amikor a legtöbb kullancs éhezik meg újra (október).

Forrás: https://www.facebook.com/delpestiallatorvosMegosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában