Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Ha madárfiókát talál ...
2014.05.23.

Az utóbbi napokban özönlenek be az Állatotthonba a madárfiókák, szajkók, szarkák, varjak és a többi. De érdemes tudni, hogy nem minden fióka van bajban, akit "egyedül" találunk! Itt egy kis segítség a döntéshez. A legfontosabb, hogy először gondolkodjunk, utána fogdossunk :)Mint látszik, ha a fióka már tollas, akkor a legtöbb esetben, nem kiesett, hanem kirepült apróságról van szó.

Nagyon sok madár fajnál természetes, hogy a teljes röpképesség előtt néhány nappal a fiókák elhagyják a fészket. Ennek sok oka van, többek között sok esetben már fizikailag nem férnek el benne, illetve szétszóródva nagyobb az esélyük a túlélésre, mint egyben,a hol egy ragadozó azonnal az egész fészekaljat megölheti.

Tehát a fészket elhagyó apróságokról a szülők tovább gondoskodnak, védelmezik őket a következő néhány napban, amíg a tollaik teljesen kifejlődnek és képesnek lesznek repülni, így az önálló életre.

A legtöbb esetben egy már tollas fiókát nem kell a szó szoros értelmében megmentenünk, csupán, ha autó esetleg macska veszély van egy közeli biztonságos bokor alá behelyezni.
Ha a talált fióka még nem tollas, akkor valószínűleg valamilyen oknál fogva kipottyant a fészekből. Még ekkor sincs minden veszve, hiszen ha látjuk a fészket nyugodtan visszahelyezhetjük oda. Tévhit, hogy ha hozzáérünk a kicsikhez, akkor az anyjuk nem fog róluk tovább gondoskodni. Természetesen igaz, hogy a lehető legkevesebb fizikai kontaktus a kívánatos!

Természetesen ha elkerülhetetlen, mert a madár sérült, vagy túl kicsi és nincs meg a fészek, akkor érdemes beavatkozni és egy mentőhelyet keresni neki. A NOÉ Állatotthon szívesen segít minden bajbajutott madárfajnak, rendelkezünk szakértő orvosi háttérrel,tapasztalt fióka-nevelőkkel. Sajnos kapacitásunk a bajba jutott kismadarakért elmenni nincs, de előzetes telefonos egyeztetés után az Állatotthonban tudjuk őket fogadni. Telefonszámunk: 06 30 221 12 99 hétfőtől -szombatig 10 és 15 óra között.
De védett, vagy ragadozó madarak esetében az állatkertek, vadasparkok tudnak segítséget nyújtani.

Arra kérünk, hogy felelős döntéseddel segíts, hogy az egészséges madarak ne vegyék el a helyet, lehetőséget a valóban rászorulóktól. Arról nem beszélve, hogy vannak fajok, mint például a rigók, melyek nagyon rosszul nevelhetőek mesterségesen, sok közülük pusztán az ember közelsége okozta stressz miatt meghal.

Néhányan az elmúlt napok fióka "terméséből":

SzajkókSzarkaVarjúGerle
Állatszerető emberekben természetes ösztön, hogy az általuk bajbajutottnak gondolt állatokat azonnal biztonságos helyre szeretnék juttatni. Ezért kérjük, mielőtt cselekszel, gondold végig mivel segítesz valójában.

Köszönjük!Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában