Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Szabadon engedték az Újpesten randalírozó vaddisznót
2013.11.15.

Október 23-án szokatlan riasztás érkezet az Újpesti rendőrökhöz és a velük együtt működő Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálathoz. Egy nőstény vaddisznó „randalírozott” Újpest utcáin. A véletlenül oda téved, rémül állat sajnálatosan emberi sérülést is okozott. A helyszínre érkező rendőrök és állatvédők közös munkájának köszönhetően az állat megmenekült, altató lövedékkel elaltatták és a NOÉ Állatotthonba szállították.
A NOÉ Állatotthonban nagyon jó magasugrási képessége után a Rugó nevet kapta. Bekerülésekor azonnal 2 hét szigorú karantén és hatósági megfigyelés következett. Illetve ezzel párhuzamosan az Alapítvány munkatársai is figyelemmel kisérték a vaddisznó viselkedését. Kíváncsiak voltak, hogy milyen a kapcsolata az emberekkel, esetlegesen más állatokkal, az emberi környezettel. Minderre azért volt szükség, hogy felelősen tudjanak dönteni Rugó sorsáról. Néhány nap alatt biztossá vált, hogy Rugó hosszú távon nem kér az emberek közelségéből, a városi kalandja csak egy véletlen eltévedés miatt volt. Pont úgy viselkedett, mint ahogy egy vadon élő vaddisznónak „illik”. Ha ember volt a közelében csendben visszahúzódott a számára kialakított hely legsötétebb sarkába, ha fenyegetve érezte magát kitámadott, éjszaka táplálkozott és gőz erővel rombolt. Ennek fényében gyorsan megszületett a döntés, amennyiben a hatóságtól megérkezik az engedély, Rugót egy biztonságos helyen szabadon engedik. Ettől kezdve kiemelten figyeltek arra, hogy csak minimális kontaktusa legyen emberrel, illetve, hogy a nyugalmát lehetőleg semmi ne zavarja.
A két hét hatósági megfigyelés után Rugót egészségesnek nyilvánították, sem veszettség, sem egyéb fertőző betegség tünetit nem produkálta, így megkapta a szabadon engedési engedélyt. A vaddisznó biztonsága érdekében a NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársai sem a helyszínt sem a pontos időpontot nem hozták előzetesen nyilvánosságra, hogy ezzel is biztosítsák a sikeres repatriálást.Pénteken a kora esti órákban egy biztonságos, az emberi civilizációtól távol eső szabad területen Rugót szabadon engedték. Az Állatotthonban Verőczei Tamás, a Fővárosi Állatkert technikusa – aki a befogáskor elaltatta a vaddisznót – altató lövedékkel elaltatta és orvosi felügyelet mellet, a NOÉ Állatotthon és az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat munkatársai a szabadon engedés helyszínére szállították. A vadkoca az altatást nagyon jól viselte, kb. 1,5 óra szendergés után, ugyan még kicsit kótyagosan, de szép lassan bevetette magát a bozótosba. A szabadon engedés sikerét bizonyítja, hogy az első dolga volt hogy túrni kezdett és hangos csámcsogás közepette elkezdett vacsorázni.
Az Alapítvány munkatársai egyfelől nagyon boldogok, hogy Rugó újra szabad és abban a környezetben élhet, ahol jól érzi magát, másrészről tele vannak aggodalommal, ha arra gondolnak, mennyi veszély leselkedik vadvédencükre.
Rugó hihetetlen komoly összefogásnak köszönheti az életét és azt, hogy mostanra újra szabadon élhet. A NOÉ Állatotthon munkatársai nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen hatalmas dolog, ami történt, hiszen most először végre nem kellett meghalnia a civilizációba tévedt vadon élő állatnak.
A vaddisznó szabadon engedéséről képek találhatóak ITT:

http://noeallatotthon.hu/gallery/MENTESEK/UJPESTI-VADDISZNO/

Illetve a helyszínen készült HD minőségű videó felvételeinket is készséggel bocsájtjuk rendelkezésükre.

További sajtóinformáció:
Schneider Kinga, PR munkatárs
Telefon: +36.70.383.9480
E-mail: noe.sajto@gmail.comMegosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában