Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

MEGINT TOMBOL A KULLANCSSZEZON!
2013.10.03.

Vigyázat soha nem látott mennyiségben támadnak a kullancsok és rengeteg a kutyáinkra halálos veszélyt hordozó, babéziával fertőzött példány. AZ elmúlt 1 hétben több, mint 10 kutyánkon tapasztaltuk a megbetegedést. Az ő kezelésük természetesen azonnal megkezdődött, de sajnos sok esetben az első látható tünetek már a betegség igen súlyos fázisában jelentkeznek.

A kullancsok minden évben sok áldozatot szednek a kutyák között. A babézia, vagyis a fertőző vérfesték-vizelés kutyáknál fatális lehet, amennyiben nem vesszük észre a tüneteket, és nem kap időben kezelést az állat.A kórokozókkal (babesia canis) szennyezett élősködők okozta megbetegedések április környékén kezdenek szaporodni, és a legtöbb fertőzés május-június-július hónapokban jelentkezik. Ám ahogy a fenti eset is mutatja, nem lehetünk elég óvatosak, és az enyhe telek miatt fokozott figyelmet kell fordítanunk kutyáinkra minden évszakban, télen is.

Amennyiben fertőzött a kullancs, a szúrást követő 2-20 napban jelentkeznek a betegség tünetei a kutyán. Ezek a tünetek a következők lehetnek:
- magas láz (akár 40 fok feletti)
- étvágytalanság
- bágyadtság
- véres vizelet
- sárgaság

A fertőzés a vörösvértesteket károsítja, lép-, máj- és veseelégtelenséget okozva.

Amennyiben kullancsot találtunk kutyánkban, e tünetek bármelyikének jelentkezése esetén azonnal vigyük állatorvoshoz. Ez tényleg az az eset, amikor 'minden perc számít'.

A babézia ellen hatásos oltóanyag jelenleg nem létezik, ezért a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Különféle kullancsriasztó termékek (nyakörv, nyakra csöpögtető szer - spot-on, stb.) kaphatóak az állatkereskedésekben és állatpatikákban. A gazdis kutyák is ugyanúgy ki vannak téve a fertőzésveszélynek, mint a menhelyen élők.
Sajnos még akkor sem lehetünk teljesen nyugodtak, ha folyamatosan gondoskodunk a kullancsriasztóról, tudni kell, hogy nincs 100%-os védelem, ráadásul a kullancsok nagyon alkalmazkodóak, aránylag rövid idő alatt hozzászoknak egy-egy szerhez.

Most éppen Fila kutyusunkért kellett aggódnunk, aki szó szerint élet és halál között lebegett a kórházban. Ráadásul Ő támogatójának köszönhetően állandóan kapott kullancsriasztó spot-on-t. Sajnos reggel kaptuk a hírt, hogy File átment a Szivárványhídon :(Rajta kívül még kórházban vannak 3-an és az otthonban kezelünk 10! kutyát.

Figyeljetek, a kullancsok nem csak a városon kívül, de a városi parkokban is támadnak! Minden kutyust séta után át kell vizsgálni!!!!!Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában