Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Hüllőmentés, avagy a vasvillára hányt vízisikló esete
2013.09.12.

Szokatlan állat mentéséhez riasztották Állatotthonunk önkéntesét, aki éppen kötelező egyetemi gyakorlatát tölti a gödöllői a Szent István Egyetem Botanikus kertjében.
Történt ugyanis, hogy az őszi avar eltakarítás közben véletlenül baleset ért egy vízisiklót. Konkrétan szegény párát az avart összegyűjtő egyetemisták vasvilla élre hányták, az akaratukon kívül. A hűvös őszi idő elől a kis hüllő az avar között keresett menedéket, a száraz falévél takaró bevált pihenőhely a vízisiklóknál. Sokan nem tudják, hogy a vízisikló bár nagyon jó úszó és szívesen vadászik a vízben, nagyon sok időt tölt a szárazföldön, sőt késő ősszel, a téli hidegek ellen, száraz, meleg rejtekhelyet keres magának, ahonnan csak tavasszal jön elő.

Egy szó mint száz ennek a szegény kisállatnak nem volt szerencséje, pont rossz avarkupacot talált magának melegítőül, az őszi munkálatok számára kis híján tragédiával végződtek. Nem kisebb szerszám sebesítette meg, mint egy vasvilla. Mégis nagy szerencséje volt a szerencsétlenségében, hogy a bajt okozó gyakornokok, amint észlelték hogy baj történt, azonnal elsősegélyben részesítették. Az egyébként nem túl nagy méretű siklón tátongó igen csak hatalmas sebet bekötözték és önkéntesünkön keresztül azonnal segítséget kerestek.Bevalljuk egy ilyen jellegű segítség kérés nálunk sem mindennapi, de szerencsére pontosan tudtuk kihez kel fordulnunk. Liptovszky Mátyás doktor úr nem csak Lindának a pávián hölgyünknek és Bruce-nak a az aranysakálunknak a háziorvosa, de Ő segít nekünk minden egzotikus és vadállatunk körüli kisebb - nagyobb probléma esetén. Még soha nem tudtunk Tőle és a feleségétől olyat kérni, amire ne lett volna nagyon jó megoldásuk. Legyen szó legyengült és még szopós korú bébi nyest felneveléséről, vagy autó gázolt, ripityára tört teknősbéka összedrótozásáról, ők mindig a segítségünkre és kis védenceink segítségér siettek. Szóval gyors telefon Matyinak és jött a is a válasz: "persze hozzátok!"

Néhány órán belül megérkezett az Állatotthonba a gyönyörű hüllő, majd máris transzportáltuk tovább Matyiéknak.A doktor Úr jött, ránézett és cselekedett. Felkerült az altatómaszk, mely kissé túlméretes volt az arcára, de sebaj, a célnak azért így is megfelelt.Amint bebódult, máris lehetőség volt a precíziós altatásra

Szó mi szó nem kicsi a seb, de mit várhatunk, ha egyszer szegény teljesen átszúrta egy vasvilla, melynek foga majdnem olyan vastag, mint maga a kis siklóFelmerült az esetleges gerincsérülés lehetősége is, ezért legelőször megröntgenezték, szerencsére a gerince ép, itt minden rendben. És úgy tűnik létfontosságú szerv sem sérült.A helyzet nem szép, de nem reménytelen. Gyors fertőtlenítés és a "kilógó alkatrészek" visszahelyezése utánjöhetett az aprólékos varrás, mely egy sikló esetében különösen nagy precizitást igényel, hiszen lábak híján a bőre és a bőre alatti izomszövetek kulcsfontosságúak a mozgásában.<br
Szerencsére sikló pajtásunk mindezt nyugodtan végigaludtaNéhány pontos öltés és mondhatjuk: szebb lett, mint újkorában.

A műtét kész, már csak az ébredés van hátra, lassan, de biztosan elindult a tekeredik a kígyó ... akarom mondani, a tekeredik a sikló.

Az ébredés teljesen rendben ment. Most következik néhány kritikus nap, ha már teljesen jól lesz, akkor enni is kaphat. A sebgyógyulás heteket vesz majd igénybe, hiszen a hüllők sokkal lassabban gyógyulnak, mint az emlősök. Most antibiotikumot és fájdalomcsillapítót kap, Matyiék kényelembe helyezték és nem tehetünk mást várunk és drukkolunk.

A kígyókkal és így a siklókkal kapcsolatban rengeteg tévhit, alaptalan félelem és averzió él az emberekben. De azt mindenkinek el kell ismernie, hogy gyönyörű és tökéletes teremtmények Ők.Kérünk mindenkit, drukkoljon ennek a kis csúszó-mászónak, hogy ez a kaland pozitív véget érjen. Mi arra készülünk, hogy a gyógyulása után, sajnos valószínűleg már csak tavasszal ugyanott a Botanikus kertben szabadon engedjük gyógyultan. Addig is ha lesz róla hír, azt közzé tesszük.Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában