Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Európai aláírásgyűjtés az állatkísérletek betiltásáért!
2013.07.27.

Állatotthonunk teljes vállszélességgel támogatja azt a polgári kezdeményezést, amelynek segítségével lehetővé válhat az állatkísérletek betiltása az Unióban! Amennyiben te is ellenzed az állatkísérleteket nincs más dolgod, mint az alábbi linken on-line módon, vagy az állatotthonban személyesen aláírni a kezdeményezést.

Mi a “STOP VIVISECTION”

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 13. cikke kimondja, hogy “az Unió és a tagállamok teljes mértékben figyelembe veszik az állatok mint érző lények kíméletére vonatkozó követelményeket”. Az idézett hivatalos elsimerés az állatok alapvető jogainak tiszteletben tartására vonatkozó erkölcsi kötelezettségvállalást viszi tovább: ezen jogok védelmét európai uniós prioritásként kell kezelni és egy koherens közösségi jogi kereten keresztül kell garantálni európai szinten. Fájdalom és szenvedés okozása érző, védtelen lényeknek, az állatkísérletek (vagy élveboncolás) minden kétséget kizáróan tűrhetetlen gyakorlat.

Az etikai érveket (amelyet, többek között, egy 2006-os Eurobarometer felmérés szerint az Európai Unió polgárainak 86%-a oszt) a tudományos közösség is támogatja, hangsúlyozva, hogy az “állati modellek” emberi egészségügyi kérdések megoldásában történő használatának nincs tudományos érvényessége és semmilyen statisztika nem bizonyítja az említett modellek hatékonyságát és megbízhatóságát.

Ennélfogva az állatkísérleteket:

- az emberi egészségre és a környezetre veszélyesnek;
- a legújabb tudományos eredményekre épülő orvosbiológiai kutatási módszerek kifejlesztésének gátjaként;
- a kifejezetten humán célokra létrehozott technológiák által biztosított sokkal megbízhatóbb, teljesebb, olcsóbb és gyorsabb eredmények kiaknázásának akadályaként lehet tekinteni.

A fentiekre való tekintettel mi, az alulírott európai polgárok, arra ösztönözzük az Európai Bizottságot, hogy vonja vissza a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről szóló 2010/63/EU irányelvet. Egyúttal felkérjük az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be egy új javaslatot, amely véget vet az állatkísérletek és kötelezővé teszi az orvosbiológiai és a toxikológiai kutatásban a kifejezetten az emberekre, nem pedig az állatokra vonatkozó adatok használatát.


Miért “STOP VIVISECTION”

A “STOP VIVISECTION” kezdeményezés (a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről szóló) 2010/63/EU irányelv elfogadása ellen irányuló számos, európai polgárok által szervezett tiltakozó akciót követően született meg. Egy ilyen irányelv nem járul hozzá az állatkísérletek megszüntetéséhez, mint ahogy azt az Európai Unió működéséről szóló szerződés rögzíti: az Európai Unió politikáinak figyelembe kell venniük az állatok, mint érző lények szükségleteit és jóllétét. Továbbá az állatkísérletek komoly veszélyt jelentenek az emberek egészségére, mivel azoknak nincsenek emberi lényekre is értelmezhető prediktív értékei és akadályozzák új orvosbiológiai kutatási módszerek kifejlesztését.


“STOP VIVISECTION” lépésről lépésre

2012. április 1. óta, a polgári kezdeményezés intézményének köszönhetően, az európai polgárok (egymillió aláírással) részt vehetnek az Európai Unió jogalkotási folyamatában. Az új eszköznek köszönhetően az Európai Bizottság köteles megvizsgálni a polgárok kérését az aláírások leadását követő három hónapon belül.

Az Európai Bizottság ezután közmeghallgatást szervez a polgári bizottság számára, majd nyilatkozatot kell kiadnia arról, hogy hogyan kíván lépni az ügyben.

2012. április 25: a “STOP VIVISECTION” beadta a nyilvántartásba vételi kérelmet az Európai Bizottságnál
2012. június 22: az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a kezdeményezést, ezzel megkezdődött az aláírásgyűjtő folyamat
2013. november 1: az aláírásgyűjtés lezárul
2014 elején (körülbelül): közmeghallgatást tartanak az Európai Parlamentben és megjelenik az Európai Bizottság közleménye

Bővebb infó: www.stopvivisection.eu/huMegosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában