Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Beszámoló az ivartalanítási kampányról!
2013.05.15.

Több csatornán, számtalan alkalommal hallhatjuk/hallhattuk, sőt mi állatvédők tapasztaljuk is, hogy sokkal több kutya/macska születik, mint ahánynak felelős gazdát találhatnánk. Országos szinten jelent problémát a kóborállatok, vagy egész almok befogadása, elhelyezése. A megoldás a megelőzésben rejlik: IVARTALANÍTÁS
Az ivartalanítással továbbá számos betegség megelőzhető, kiküszöbölhető, vagy kialakulásának esélye csökkenthető (pl: daganatos megbetegedések).

Állatotthonunk a 2012. évben, első alkalommal indult a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán. A Zöld Forrás programjának keretén belül nyert összegből, a kóbor állatállomány csökkentése érdekében, kedvezményes ivartalanítást hirdettünk. A program célja, a felesleges kutya, macska szaporulatok megelőzése volt, lakossági körökben.
A program hatalmas sikereket ért el az állattartók köreiben. Rengetegen éltek a lehetőséggel, hogy felelősségteljes döntést hozva, megelőzzék a bajt. Kutyák esetében rövid időn belül be is teltek a helyek, hisz számukra országos szinten hirdethettük meg kampányunkat, míg házimacskák esetében – a Vidékfejlesztési Minisztérium szigorú megkötése alapján – a magyarországi vadmacska populációk genetikai állományának védelme érdekében, meghatározott települések lakosai vehettek csak részt az akcióban.

Mint említettük, akciónk fő célja a Magyarországon élő kóbor állatállomány visszaszorítása volt. Az állatok ivartalanítása legtöbb esetben anyagi források hiánya miatt nem történhet meg, hisz a lakosság egyre romló életkörülményei nem teszik lehetővé a magas állatorvosi költségek kifizetését. Programunk keretein belül úgy kínáltunk megoldást erre a problémára, hogy az állatorvosi költségek jelentős részét, a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának keretén belül kiírt pályázaton nyert összegéből finanszíroztunk, míg másik felét vagy kisebb részét az állat tulajdonosa fizette.
Az eredmény: 520 állat ivartalanítása révén azok továbbszaporodását – akár több 100.000 lehetséges utód - és az utódok nagy részének kóbor állattá válását akadályoztuk meg.

A program céljai elérésének tekintetében sikeres volt, azonban törekvései a kóborállat állomány felszámolása érdekében csak csepp a tengerbe.

A Zöld Forrás program lehetőséget biztosított arra, hogy – kis – lépést tehessünk a felelős állattartási kultúrával rendelkező jövő felé.

Tervezünk több hasonló ivartalanítási kampányt, amelyről bővebb információ a honlapon lesz majd olvasható!Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában