Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

NE SZEDD ÖSSZE AZ ÁRVÁNAK HITT VADÁLLAT KÖLYKÖKET!
2013.04.17.NE SZEDD ÖSSZE AZ ÁRVÁNAK HITT VADÁLLAT KÖLYKÖKET!
Az elmúlt napokban egyre több bejelentést kapunk árvának hitt kicsikről. Őzgidákról, szarvasborjakról, mezei nyulakról, vaddisznókról, borzokról és rókákról. Az anyjuk nélkül minimális az esélyük, ha mégis sikerül cumisüveggel felnevelni őket, akkor szinte lehetetlen a visszavadításuk, a biztonságos helyen történő szabadon engedésük.

Ezért arra kérünk Mindenkit, hogy ne nyúljon hozzá az elárvultnak hitt apróságokhoz. Akár mennyire is úgy tűnik egyedül van, árva és védtelen, akár mennyire is nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy megsimogassuk, magunkhoz öleljük, betakargassuk a féléken pislogó apróságokat - ezt soha ne tegyük!

Őzeknél, szarvasoknál és nyulaknál megszokott, hogy az anyjuk amíg táplálkozik egy általa biztonságosnak hitt helyen magára hagyja a kicsinyét, de az is lehet, hogy pont tőlünk, emberektől riadt meg és biztonságos távolságból figyel minket.
Ha a kölyökhöz visszatérve megérzi rajta az ember / kutya illatot sokáig nem meri megközelíteni a borjat, de az is lehet, hogy félelmében örökre a sorsára hagyja.

Ha a kicsit olyan helyen találjuk, ahol veszélyben lehet az autóktól, esetleg más kirándulóktól akkor a legkisebb testi érintkezéssel vigyük a legközelebbi biztonságos helyre. Ebben az esetben viszont néhány óra (minimum 4-5) múlva győződjünk meg róla, hogy az anyaállat visszatért a kicsinyéhez.
Figyelem, a mezei nyulakat a mamájuk csak naponta 1x, általában a hajnali órákban szoptatja meg néhány perc alatt, a többi időt távol tőlük, biztonságos helyen tölti étkezéssel és alvással, tehát a mezei nyuszikat ne bolygassuk egyáltalán!

Kicsit más a helyzet a rókákkal, borzokkal és vaddisznókkal. A még szopós korú rókákat a mamájuk védett kotorékokban hagyják. Ha nagyon pici rókakölykökkel találkozunk, az valószínűleg nem jelent jót. Őket szintén ne bolygassuk, de kb. 3 óra múlva ellenőrizzük, hogy az anyjuk biztonságos helyre vitte-e őket. A rókák nagyon jól alkalmazkodnak az ember közelségéhez, a könnyű élelemszerzés reményében egyre beljebb vernek tanyát a lakott területek közelében, sokszor szó szerint szomszédságunkban. Ezért az előfordulhat, hogy egy-egy alom kisróka a szemünk láttára cseperedik fel. De ne feledjük, ők vadállatok, hozzájuk nyúlni, velük fizikai kontaktust kezdeményezni nem szabad és veszélyes is.

A borzok kifejezetten kerülik az embert, de nagy méretük miatt egy a kicsinyeit védelmező anyaállat akár valós fenyegetést jelenthet ránk, illetve a kutyánkra nézve. A kicsinyeiket mindig jól eldugott, védett helyen hagyják, általában lent a kotorékban. Ha mégis egyedül lévő borzkölykökre találunk, gyanúsan könnyen megközelíthető helyen, ne nyúljunk hozzájuk, de a rókához hasonlóan 3-4 óra múlva ellenőrizzük, hogy az anyjuk biztonságba vitte-e őket.

A vaddisznó koca szinte sosem hagyja felügyelet nélkül csíkoshátú apróságait. Az sajnos előfordul hogy egy-egy kicsi lemarad a családtól valami miatt. A nagyon kicsiknek egyedül nincs sok esélyük, tehát nekik segítségre lehet szükségük. VIGYÁZAT, ha a koca észreveszi, hogy hiányzik valamelyik malaca azonnal a keresésére indul. Egy a malacait féltő / védő vaddisznó kocánál nem sok veszélyesebb vadállattal találkozhatunk Magyarországon. Ha együl lévő elárvult vadmalaccal találkozunk és kézbe vesszük, akkor nagy valószínűséggel azonnal hangos visításba kezd, mely akár kilométerekről is odahívja a feldúlt kocát! A vadmalacok esetében is azt a szabályt érdemes alkalmazni, hogy első találkozáskor nem bolygatjuk, a mamája hosszú órákig keresni fogja a családjától elszakadt apróságot.

A vadállat kölyköknek az anyjuk nélkül minimális az esélye az életben maradásra. Az emberek által cumisüvegből felnevelt apróságokat nagyon nehéz visszavadítani, így biztonságos repatriálásuk szinte lehetetlen.

Ha fentiek alapján mégis elárvult, bajba jutott vad kölyök állattal találkozunk, akkor a közeli vadasparkot, állatkertet esetleg állatvédő szervezetet érdemes értesíteni, ahol szakemberek tudnak segíteni a befogásban, felnevelésben. Otthoni nevelést senkinek nem ajánljuk, bár a gyors segítség egy kiéhezett, kiszáradt kölyöknek életmentő lehet. Nagy melegben elegendő elsősegélynek kár tiszta víz is. Figyelem, a tehéntej mérgező, soha ne adjunk nekik. Természetes tápláléknak kecsketej, esetleg speciális tápszer használható, ha nagyon megszorulunk, akkor néhány étkezés laktózmentes tehéntejjel kiváltható, de hosszú távon szakember segítségét kérjük a neveléshez!

OSZD MEG, HOGY MINDENKI TUDJON RÓLA!Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában