Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Kötelező mikrochip, átok vagy segítség?
2012.12.06.

Arról már talán mindenki hallott, hogy az állatvédelmi törvény és a kapcsolódó jogszabályok rendelkezése értelmében 2013. január 1. után minden 4 hónapos kort betöltött kutyát kötelező egyedi azonosító mikrochippel ellátni és azt regisztrálni az erre a célra fenntartott adatbázisban.

Sokat beszéltünk már erről és természetesen ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, rengeteg a felvetődő kérdés, félelem mind a gazdákban, mind az állatvédőkben és az állatorvosokban is. Az biztos, hogy január 1-től kötelező, kivétel nincs. Az is biztos, hogy a törvényben meghatározott ára 3.500 Ft. Az is biztos, hogy a chip óriási segítség az állattartóknak és biztonság az állatoknak. De akkor miért ez a rengeteg kérdőjel és indulat?

Nézzük szépen sorban.

Vannak, akik azonnal sündisznó-pozícióba vágták magukat a jogszabály olvasásakor:
- gazdik: utálom, mert kötelező, féltem a kutyámat, hogy fájni fog, hogy baja lesz tőle,
- állatvédők: újabb teher, még több kidobott kutya,
- állatorvosok: túl kicsi a haszon és egyébként sem tűrjük a hatósági maximált árat.

Szerintünk:

Attól, hogy kötelező, még nagyon jó és hasznos, sőt sok esetben életet menthet. Sokszor halljuk, hogy „én nem tetetem bele a kutyámba, mert ő tetoválva van”. Korábban a fajtatiszta kutyák egyedi azonosítására a tetoválást használták, de túl azon, hogy maga az eljárás nagyon fájdalmas és a chip beültetéséhez képest egy hosszú beavatkozás, de a kutyák 99%-ban néhány éves korukra teljesen olvashatatlanná válik. Sokszor került már hozzánk olyan kutyus, akinek a fülében, vagy a haskorcában látszódott tetoválás nyoma, de sajnos a legritkább esetben sikerült kiolvasni és hosszas nyomozás után is csak a tenyésztőig jutottunk a kennelklubon keresztül. Sok esetben soha nem került elő a gazdája.

„Féltem a kutyámat, nem akarom ennek kitenni...” vagy "Túl öreg / esetleg beteg egy ilyen beavatkozáshoz...". A mikrochip beültetése egy kb. 5 másodperces procedúra, az asztalra való felhelyezés, fertőtlenítés, bátorító simogatás és a végén a hatalmas dicsérettel együtt sincs több 2 percnél. A chip akkora, mint egy fél rizsszem és egy injekciós tűhöz hasonló aplikátorral ülteti be az állatorvos a kutya nyakbőre alá a bal oldalra (nemzetközi szabvány). Nagyjából annyi kellemetlenséget jelent a kutyának, mint az oltás, vagy egy injekció, ha beteg.
A mikrochip behelyezése nincs se korhoz, se egészségügyi állapothoz kötve. Sem az idős, sem a beteg kutyákra nem jelent veszélyt, ugyanakkor nekik még nagyobb szükségük lehet a chip nyújtotta biztonságra. Hiszen a kicsit kótyagos, kicsit szenilis, süket és vaksi kutyusunk könnyen kitévedhet egy véletlenül nyitva felejtett kapunk, kisétálhat, miközben mi beállunk az autóval. Persze eddig ezt soha nem csinálta, de az idősek néha csinálnak fura dolgokat. És kinek lenne nagyobb szüksége az extra gyors hazajutásra, mint egy öreg csontnak, gondoljunk csak a most beköszöntött télre és éjszakai fagyokra. Vagy a beteg kutyánk elvész és nem kapja meg az adott esetben életmentő gyógyszereit. Neki szó szerint élet-halál kérdése az azonnali hazajutás, arról nem beszélve, hogy az adatbázisba rögzíthető a betegsége, a kezelése és sürgős esetben azonnal megkaphatja a chipet leolvasó állatorvostól.

"Én tudok vigyázni a kutyámra, soha nem megy el" vagy "az én kutyám mindig be van zárva biztonságosan". Sajnálatos tapasztalatunk szerint ezek a mondatok általában már múlt időben hangzanak el a kutyájukat zokogva kereső gazdik szájából, kiegészítve egy "eddig" szócskával. Sajnos bármennyire is körültekintőek vagyunk, ez bármelyikünkkel megtörténhet. Elég egy tüzelő szuka, egy észrevétlenül elkorhadt kerítésalj, egy félre zárt kapu, egy rosszindulatú szomszéd és máris megtörtént a baj, minden körültekintés ellenére. "Na jó, de én annyira vigyázok rá, hogy nem marad felügyelet nélkül a kertben, ha nem vagyok otthon bent van a zárt lakásban." Rengeteg extrém példát tudnék sorolni, hogy milyen baj történhet a biztonságban a lakásban hagyott kutyával, gondoljunk csak a betörők által elkergetett kedvencekre, egy esetleges tűzesetnél halálra rémülő és világgá rohanó kutyusra. Senkinek ne legyen ilyen tapasztalata, de ezek az életből vett példák. Arról is hallottunk már nem egy esetben, hogy közlekedési baleset kapcsán szaladt el az összezavarodott állat. És az extrém példáknak se szeri se száma.

Rengeteg állatvédővel, civil állatszeretővel beszélgettünk erről a témáról, amióta tudjuk, hogy bevezetik a kötelező mikrochipet - ezt egyébként pont egy éve lehet tudni. Sokan berzenkedtek tőle, mondván az amúgy is rossz anyagi helyzetben lévő gazdik nem fogják tudni vállalni ezt a plusz terhet és még több kutya kerül bajba, adják le menhelyeken, gyepmesteri telepeken, vagy csak simán teszik utcára. Nem tagadjuk a félelem bennünk is igen erős volt, hiszen pontosan tudtuk, hogy egy regisztrált mikrochip ára valahol 6.000 Ft környékén kezdődött és állatorvosa válogatta, de az extrém 15 - 20.000 Ft-ot is meghaladhatta. Ez valóban reális veszéllyel fenyegetett. Akkor kezdtünk kicsit megnyugodni, amikor június 11-én megjelent a Magyar Közlöny a vonatkozó jogszabályok legújabb módosításával, melyben rögzítették a mikrochip (transzponder) maximált árát.
1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről
42/A. §(2) Az adatbázisba való regisztrációért e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott díjat kell fizetni, mely díj az adatbázis működtetőjének a bevétele. Az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját.

Tehát a törvény egyértelműen megszabja, hogy a maximum 3.500 Ft-ban, mely elkérhető az állat tartójától benne foglaltatik a chip ára, a beültetés díja és a regisztráció költsége is! Azt gondoltuk és gondoljuk ma is, hogy 3.500 Ft egyszeri! költség megfizethető, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ennek az összegyűjtésére több, mint 6 hónap állt a gazdik rendelkezésére. Rövid fejszámolás után kiderül, hogy az kevesebb, mint 600 Ft havonta. Az mennyi is? Egy doboz cigaretta, két kóla, vagy másfél korsó sör? Ez kibírható ugye? Szerintünk igen, bár tudjuk, hogy ettől még biztosan megnövekedett volna a bajba jutó állatok száma akkor is, ha minden simán megy a bevezetéssel. Ez nyilván további hatalmas terhet jelent az amúgy is végtelenségig túlterhelt állatvédelemre, mégis a pozitív hozadéka olyan sok, hogy közép és hosszútávon bizonyosan jelentős előrelépést hoz a kulturált és felelős állattartásban, és a mára már kezelhetetlen mértékű kóbor állat szám csökkenésében.

Igen ám, de itt a fekete leves. Itt a kérdés, hogy átok vagy segítség a kötelező mikrochip? Hiszen eddig semmi mást nem tettünk csak az előnyeit és a veszélytelenségét hangsúlyozva döntögettük a városi legendákat. De hát ugye semmi sem megy egyszerűen, semmi sem megy zökkenőmentesen, miért éppen ez a dolog lenne kivétel.

Mert a történetnek van ám harmadik szereplője és az nem más, mint az állatorvos. Magunk előtt látjuk az összeszaladó szemöldököket, a rosszallóan csóváló fejeket, a maximált hatósági ár hallatán. Érthető, hiszen az eddigi jó indulattal mondjuk 8.000 Ft-os átlagárhoz képest, most mindezt maximum 3.500 Ft-ért kell megtenni. És mint tudjuk a többől lefelé adni mindig sokkal nehezebb. Gondoljuk, más lenne a hozzáállás, ha eddig senki nem chipeztetett volna és most hirtelen esne az állatorvosok ölébe egy ilyen lehetőség. De nézzük mi is ez a lehetőség, lássuk, mi mennyi?
- a chip beszerzési ára 1.000 Ft alatt van,
- a jelenleg működő rendszerben történő regisztráció 200 Ft
- a ráfordítási idő: beültetés - 2 perc, regisztráció - ügyeseknél 5 perc, de nem több 10 percnél,
- hatósági maximalizált ár estén a fennmaradó haszon, ha úgy tetszik munkadíj (12 percre) - 2.300 - 2.500 Ft
Hogy ez sok, vagy kevés nyilván nézőpont kérdése. Az állatorvosok "vesztenek" az árral, ezért szerintük kevés.
De vajon tényleg vesztenek? Mikor volt utoljára ilyen lehetőségük, hogy kötelezően megfordul fél év alatt náluk szinte az egész pacientúrájuk, sőt olyanok is, akik eddig nem jártak nála. Ők mind potenciális lehetőség. Hiszen aki ott van azt már akár lehet oltani, lehet neki vitaminokat, tápokat, egyéb kiegészítőket ajánlani, vagy egyszerűen csak el lehet nyerni a bizalmát és jó esetben végleges páciensnek is meg lehet fogni. És, hogy ez mekkora potenciál? Pontos számokat nem tudunk, hiszen évekkel ezelőtt eltörölték a kötelező ebnyilvántartást, a kutyák nagy része oltatlan, tehát a regisztrált veszettségoltások számából sem lehet kiindulni. Azt tudjuk pl. hogy csak Budapest 17. kerületében, az évekkel ezelőtti adatok szerint több,mint 17.000! kutya van. És ez a szám nagy valószínűséggel nem csökkent, hanem nőtt az elmúlt néhány évben. Van ennél jobb lehetőség egy üzleti vállalkozásként üzemelő magán-állatorvos / állatorvosi rendelő számára? A kérdés megválaszolását mindenkinek a saját belátására bízzuk.

Meghallva az állatorvosok "jaj szavát" a mögöttük álló szakmai grémium, a Magyar Állatorvosi Kamara azonnal mögéjük állt és írásos állásfoglalásban rögzítette, hogy a mikrochip beültetése un. invazív beavatkozás, ami egyébként a szó szoros értelmében igaz, hiszen az invazív jelentése: az az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak. És mint ilyen, belevette a protokollba a kötelező egészségügyi vizsgálatot. Erre hivatkozva a Kamara javasolt ára az egész procedúrára 6.000 - 9.500 Ft.
Tekintve, hogy a mikrochip beültetéséhez valóban át kell szúrni az állat bőrét ezért szigorúan véve tényleg invazív beavatkozás, de:
1. a beültetésnek szinte semmilyen kockázata nincs. Nem hordoz sem pillanatnyi, sem jövőbeli veszélyt az állat egészségére, így egészségügyi állapottól és kortól függetlenül beültethető,
2. az állatorvosok az állatok gyógyítására, segítésére esküdtek fel. Vajon ebbe az eskübe belefér, hogy pusztán anyagi haszonszerzésből, vagy a kötelezővel kötelezően szükséges ellenállásból kerékkötői legyenek egy ilyen fontos ügynek? Mert lássuk, be ahogy fent már leírtuk 3.500 Ft könnyen kigazdálkodható, még akkor is, ha a családban kettő, vagy akár 3 kutyus van, de 9.000 Ft kutyánként, még a tehetősebbek családi kasszáját is megterheli.

A rengeteg negatív visszajelzés után magunk indultunk a dolgok nyomába és néhány telefonhívás és személyes érdeklődés után, sajnos mi is szembesültünk, hogy szinte alig lehet olyan rendelőt találni ahol a törvényben megszabott árat kell fizetni a chipezésért.

Nem szeretnénk általánosítani, hiszen tudjuk, hogy sok állatorvos jogkövető, sőt tudjuk, hogy jónéhány településen a köroltások mintájára, tömegchipezést végeztek /végeznek, a törvényben előírt áron. Mi magunk is próbálkoztunk a környezetünkben valami hasonlóval, de sajnos zárt ajtókba ütköztünk az engedélyeztetés során. Ezért jelen pillanatban nem tudunk mit tenni, mint, hogy közzé tesszük azoknak az orvosoknak az elérhetőségét, akik a törvényben meghatározott áron végzik a beavatkozást.

Itt találod a törvényes áron chipező állatorvosok listáját!

A lista sajnos ma még nem túl hosszú, segíts Te is, hogy mindenki megtudja, hova és kihez fordulhatunk bizalommal.
Küldd el saját tapasztalatodat, hol - ki - mennyiért az info@noeallatotthon.hu címre és mi folyamatosan karbantartjuk a listát.
(Figyelem, a listában szereplő adatok valódiságáért felelősséget nem tudunk vállalni!)

Amit biztosan tudunk, hogy Budapesten a Zuglóban az állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkező gazdik ingyenesen juthatnak chiphez:
http://14.kerulet.ittlakunk.hu/kutya-cica/121120/ingyenes-transzponder-zugloi-kutyusoknak

Illetve az újpesti önkormányzat az Állatmentő Ligával közösen ingyenes chip-napokat szervez december 10-től december 31-ig (illetve a készlet erejéig), melynek során 700 darab chipet ingyen biztosítanak a rászorulóknak a kerületben (mind a chip, mind a beültetés, mind a regisztráció ingyenes):
http://4.kerulet.ittlakunk.hu/kutya-cica/121129/ingyenes-kutyachip-raszoruloknak

Valamint a beagle fajtamentőknek köszönhetően, a beagle fajtájú kutyák is ingyen juthatnak mikrochiphez:
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/3468_469161449792544_559562518_n.jpg

Akinek már korábban lett chipezve a kutyusa, annak azt ajánljuk, hogy ellenőrizze a chip regisztrációját a www.petvetdata.hu oldalon. Ha nincs regisztrálva, akkor az állatorvos 200 Ft-ért köteles beregisztrálni - erről szintén a jogszabály rendelkezik.
Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy korábban volt gond a rendszerrel és tapasztaltunk szerint vesztek el regisztrációk, ezért az is ellenőrizze, aki biztos benne, hogy ezt korábban az állatorvosa megtette.

Szolgálati Közlemény: aki a NOÉ Állatotthontól, vagy bármelyik speciális programtól fogadott örökbe kutyust és azt tapasztalja, hogy a chip nincs regisztrálva, az írjon az info@noeallatotthon.hu címünkre és ingyenesen elhárítjuk a hibát.

Figyelem, a chipnek és a regisztrációnak, csak akkor van értelme, ha az ott szereplő adatok helyesek, ezért az állatorvosoddal ellenőriztesd ezeket és változás esetén módosíttasd a jövőben is. A jogszabály szerint a megváltozott adatokat 8 napon belül módosítani kell az adatbázisban, a változás bejegyzés ingyenes!


Joggal merül fel a kérdés, hogy mi történik, ha nem kerül chip a kutyába, van e mentesség a chipezési kötelezettség alól és ki ellenőrzi a meglétét?

2013. január 1. után állatvédelmi bírsággal büntethető az a gazdi, akinek 4 hónapnál idősebb kutyájában nincs regisztrált chip. Az állatvédelmi bírság összege ebben az esetben 45.000 Ft, melyhez további büntetés társulhat, ha a például a kutya kötelező oltásai is hiányoznak.

A határidő után minden állatorvos köteles lesz a vizsgálat, vagy az oltás beadása előtt ellenőrizni a chip meglétét és a hiányáról jelentési kötelezettsége van a helyi önkormányzat felé, aki kiszabja a bírságot. Illetve jogosultsága van ellenőrzésre a Jegyzőnek, mint elsődleges állatvédelmi hatóságnak, vagy az Ő megbízottjának, például a szolgálatot teljesítő közterület felügyelőnek. Tekintettel arra, hogy az állatvédelmi bírság az önkormányzatnak jelent közvetlen bevételt, ezért lehet rá számítani, hogy az ellenőrzések azonnal január elején elindulnak.

Tekintettel arra, hogy a chip beültetése semmilyen egészségügyi vagy egyéb kockázattal nem jár, így a beültetés alól felmentésre nincs lehetőség.

Szinte soha nem született még a kutyák védelmében és a kóbor kutyaállomány csökkentésére ilyen fontos jogszabály, azzal persze lehet vitázni, hogy így kellett-e bevezetni, hogy milyen alternatívákkal lehetett volna segíteni. De bárki magába néz, meggyőződésünk, hogy a törvényben meghatározott összeg kifizethető, az állatorvosok sem járnak rosszul és az állataink biztonsága pedig megfizethetetlen.
Bármilyen felmerülő kérdés esetén készséggel állunk a rendelkezésetekre a 06 70 38 39 480 telefonszámon, vagy az inf@noeallatotthon.hu e-mail címen!

Arra kérünk, hogy népszerűsítsd Te is a chipezést, töltsd le bármelyik a cikkben szereplő plakátot, juttasd el a környezetedben élő kutyásokhoz, oszd meg ismerőseiddel. A tények tudatában oszlassuk el együtt a sok tévhitet, segíts, hogy minél több kutya élvezhesse a chip által nyújtott biztonságot már most Szilveszterkor is.

Köszönjük!Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában