Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Ember, Te tetted ezt! is …
2012.08.02.

Stonet a kaukázusit Karcagról, a karcagi állatvédőktől vettük át. Nagyon súlyos állapotban volt. És bár mindent megpróbáltunk, a csoda sajnos az ő esetében elmaradt. Érkezése után két nappal az addig is bizonytalan állapota válságosra fordult, öntudatlan kómába esett és ebben az öntudatlan állapotban folyamatosan vért hányt. A kezelő orvosaival történt konzultáció után, felelősen és átgondoltan úgy döntöttünk, hogy elengedjük. Megsirattuk őt is, mint ahogy mindenkit, hiszen attól a pillanattól kezdve, hogy az érkezésére igent mondtunk teljes felelősséggel tartoztunk érte és tiszta szívvel fogadtuk a NOÉ családba.

Stone sorsát rengetegen nyomon követték és gyógyulását többen támogatták is. A tragédia után néhány nappal derült égből villámcsapásként igaztalan vádak, kifordított féligazságok és határtalan mocskolódások zúdultak a fejünkre a halálának körülményeivel és a neki felajánlott támogatások felhasználásával kapcsolatban. És bár teljesen tiszta a lelkiismeretünk és úgy érezzük nincs szükség kimagyarázni magunkat, most mégis szeretnénk közzé tenni, hogy pontosan mi történt és mi a NOÉ álláspontja a minket ért vádakra.

2012. július 24-én, kedd reggel telefonon érkezett a segítségkérés a karcagi állatvédőktől Stone-nal kapcsolatban. A karcagi állatvédőkkel már korábban is dolgoztunk együtt több ízben, többször kértek már segítséget bajban lévő kutyának, többek között onnan érkezett Fiona is, akinek az elkobzását ők nem tudták elintézni, de mi innen Budapestről néhány nap alatt kijártuk a hivatalos utat és végül a sikerült megmentenünk őt. Azóta is nálunk van, és gyógykezelése töretlenül folyik. Vele együtt akkor egyébként érkezett tőlük két másik rászoruló kutya is.

Tekintette arra, hogy szokás szerint teljes telt ház van, de már nem csak úgy a menhelyen, hanem a NOÉ kórházban is, sőt a NOÉ védenceit ellátó állatorvosoknál is a mi betegeink miatt, valamint, hogy a pénztárcánk igen csak lapos, a rengeteg beáramló sérült, sebesült állat miatt, kellett kérnünk a felelős döntéshez egy kis gondolkodási időt. És ami már az elején nyilvánvaló volt, azt néhány óra múlva tettek követték, délután igent mondtunk és azonnal fuvarszervezésbe kezdtünk.

Tettük ezt annak ellenére, hogy igazán nem volt részletes információnk a kutya állapotával kapcsolatban. Nem tudtuk, hogy pontosan mikor találták, nem tudtuk, hogy kapott-e és, ha igen, milyen orvosi ellátást. Mint utólag megtudtuk, a facebook-on lehetett róla már korábban olvasni, de mi ezekkel a bejegyzésekkel nem találkoztunk.

Karcag Budapesttől minimum 180 km és ráadásul a megközelítése nem a legjobb, de támogatóinkban nem csalódtunk, nagyon rövid időn belül jelentkezett egy kedves lány, Nagy Kata, hogy rövidesen el tud indulni Stone-ért. Az általunk közzétett fuvarsegítség felhívásban, ahogy mindig most is leírtuk azokat az információkat, amelyekkel rendelkeztünk. Ezekre egyszerűsítve 3 típusú reakció érkezett:
1. együtt érző és támogató, megosztással segítő
2. fuvarköltséget vagy egyéb támogatást felajánló
3. altassuk el! felszólító
A fuvarköltség felajánlásokra azonnal reagálva módosítottuk a kérést és megígértük, hogy fizetjük a költségeket, illetve, ahogy mindig most is nagyon-nagyon határozottan elutasítottuk az altatására vonatkozó kommenteket.

Katáék késő este érkeztek meg a Stone-ért Karcagra. Indulás előtt kaptam a telefont, hogy Stone teste forró és nincs jól. Mi legyen? Egy gyors lázmérés kiderítette, hogy nincs láza, csak a sebei tüzeltek. Ennek és annak tudatában, hogy hűvös éjszakában fognak felfelé autózni abban maradtunk, hogy útnak indulnak, de a lentiek döntése alapján a biztonság kedvéért kapott egy lázcsillapítót.

Mivel jóval éjfél utánra volt várható a Budapestre érkezésük, ezért a Dr. Juhász Tamás Kisállatklinikán egyeztettük le a fogadását. A NOÉ Állatotthon nem áll szoros együtt működésben Juhász doktorékkal, hiszen Rákoscsaba és Őrmező a város valószínűleg két legtávolabbi pontja. Elsősorban akkor kérjük a segítségüket, amikor éjszaka, vagy hétvégén van szükségünk azonnali orvosi ellátásra. Így náluk gyógyult például Babett a rottweiler is, akiért szintén rengetegen aggódtak, gyógyulását többen is támogatták. És a Juhász klinika orvosai, első sorban maga Juhász doktor úr végig nagyon korrekten, magas szakmai színvonalon segített neki, pedig ő is borzasztó állapotba került a Klinikára.

Ahogy várható volt éjfél után érkeztek meg Stone-nal a klinikára. Az éjszaka folyamán többször is egyeztettünk az őt ellátó állatorvossal. Szükség volt erre elsősorban azért, mert bár megbeszéltük, hogy a karcagiakkal, hogy minden előzményt összeírnak és elküldik, vagy a fuvarban segítő lányok kezébe adják és elmondják nekik az összes tudnivalót, sajnos ez nem történt meg. Tehát az orvos a mi szegényes információink alapján kezdte meg a gyógykezelését. Sajnos már az első este jelezte, hogy a kutya állapota válságos, elfekvő.

Másnap, szerdán természetesen már reggeltől folyamatosan konzultáltunk az Őt ellátó állatorvossal. Ő több kérdést tett fel, melyekre, mivel mi nem tudtuk a pontos választ, mi magunk is segítséget kértünk a karcagiaktól, így több ízben is konzultáltunk. Például, hogy náluk talpra állt-e, evett-e, ivott-e, volt-e széklete, stb. és ezeket az információkat továbbítottuk az állatorvos felé. A klinika tájékoztatása szerint egész nap elfekvő volt, néhány korty vízzel meg tudták itatni, de ételt nem fogadott el. Felállítani egy alkalommal sikerül, akkor is csak néhány tétova lépést tett meg.

Mivel éjszaka értek fel a kutyával, ezért akkor már nem is beszéltünk a Katáékkal a fuvarköltség rendezéséről, de természetesen másnap felvettük Katával a kapcsolatot, hogy megbeszéljük vele, miként tudjuk rendezni ezt az elmaradást. Ő erre azt válaszolta, hogy nagyon örül, hogy segíthetett és költsük a pénzt Stone-ra, vagy a NOÉs védencre.
Csütörtök reggel szörnyű hírek vártak minket, éjszaka óta zavart volt a tudata és az állapota rohamosan romlott. Reggel kómába esett, folyamatosan vért hány és nehezített légzése volt. Az állatorvosi vélemény szerint, mind orvosilag, mind emberileg is indokolttá vált megfontolni az elengedését. Ez teljesen letaglózott minket, hiszen bíztunk a gyógyulásában, reménykedtünk, hogy tudunk még adni néhány boldog évet ennek a nagy mackónak. Magunkról tudjuk, hogy ezek a legborzasztóbb és legnehezebb döntések, hogy mekkora hatalmas felelősség kimondani azt a néhány szót. Azt is tudjuk korábbi szomorú tapasztalatból, hogy milyen fájdalom ezt átélni. Nem volt kérdés, hogy ezt a döntés mi magunk nem hozhatjuk meg, ezért azonnal felvettük a kapcsolatot a karcagiakkal, akik megtalálták, megmentették, kezelték és szerették Őt. Együtt átbeszéltük az állatorvostól kapott információkat és közösen úgy döntöttünk, hogy útjára engedjük.

Délután pedig elbúcsúztunk Tőle nyilvánosan is, hiszen tudtuk, hogy milyen sokan aggódtak és szorítottak érte. A búcsú soraiban benne volt az érzett csalódottság, fájdalom és a düh is. Ezzel elmondtunk mindnet…Sajnos máskor is előfordult már, hogy egy-egy védencünk, akire érkezett támogatás bármilyen formában meghalt. Ilyenkor az adományozónak természetesen lehetősége van visszakérni az általa adott adományt. Hozzátennénk, hogy eddig erre soha nem volt még példa.

Stone halála miatt háborgó lelkünk éppen csak megnyugodott, amikor néhány nap múlva alaptalan és aljas rágalomhadjárat indult a NOÉ ellen, mely szerint a NOÉ indokolatlanul gyilkolta meg Stone-t összejátszva az állatorvosokkal, azért, hogy ellopja a neki szánt adományokat, illetve azért mert túl nagy volt, túl problémás, öreg és büdös. A vádaktól megbénulva, értetlenül néztünk egymásra. És végül kiadtuk a hivatalos állásfoglalásunkat a facebookon, hiszen ott értek minket a vádak:

„Kedves Mindenki! Mivel a kép alá nem engedélyezték a kommentelést, így csak ide tudunk írni. Őszintén szólva, egészen elképesztően megdöbbentő a Stone halála körül gerjesztett botrány, és a hozzászólások. Stone segítségkérésére egyetlen menhely, vagy szervezet sem reagált, senki nem vitte orvoshoz, senki nem tette fel a kezét, hogy segít. mindenki szentségelt, kommentelt, de tenni nem tett egyetlen szervezet sem semmit. Mi, annak ellenére, hogy totális teltházzal üzemelünk, átvettük a kutyát, fuvart szerveztünk, és azonnal orvoshoz került. Az országban gyakorlatilag az egyetlen olyan menhely vagyunk, ahol nem altatunk, sem öregség, sem betegség miatt, olyan eseteket is kezelünk, olyan életekért is küzdünk, akiket mások (a kommentelők jó része is) altatna. Stone elfekvő állapotban került hozzánk, hosszú szenvedés után, mialatt bár kezelgették, orvosi, hathatós segítséget NEM kapott. Azzal vádolni minket, hogy elaltattuk a kutyát, egész egyszerűen rágalom. A kommentek egy részére nem is reagálnék, mert a mennyi pénzt kap a Noé típusú kommentek igencsak gusztustalanok, tekintettel arra, hogy mennyi állatot látunk el, nem csak Budapestről, hanem nagyon súlyos eseteket vidékről is, mivel SENKI nem veszi át őket. Közel 1000 állatunk van,20% sérült, beteg, állandó vagy átmeneti kezelésekre szorul. Minden állatot oltunk, ivartalanítunk. És nem mellesleg, etetünk. Lehet számolgatni, hogy ez milyen összeg. Ehhez hozzájön a fejlesztés, az új kennelek építése, területbővítés. Miért??? Mert hozzánk dobálják be a kutyákat, macskákat, tőlünk várja mindenki, hogy segítsünk, elhelyezzük, gondozzuk.
Mi átvesszük őket, igen, és minden esetben a végsőkig küzdünk értük, ahogy az összes sérült és beteg állatért, nálunk minden élet egyforma.
Sokszor a kezünk között halnak meg, mindenkit megsiratunk, mindenkit egyformán szeretünk, minden életet egyformán tisztelünk. Stone-t azért vettük át, mert hittünk a gyógyulásban. Hittük, hogy megint csodát tudunk tenni, de ez sajnos nem mindig sikerül. Mi látogattuk a kórházban, mi voltunk ott, mikor elment, mi dolgozzuk fel az ő halálát is közvetlen közelből.

Tekintettel arra, hogy ma a menhelyen dolgoztunk, nem tudtunk reagálni eddig, az erre vonatkozó kommentelőknek örömmel jelentem, hogy NEM sunyítunk, hanem nem vagyunk gép előtt...nem ülünk a fotelben.

A Stone-ra érkezett pénzekről természetesen tudunk adni egy listát, egy kimutatást, bár azt gondolom, hogy ezt egy normális ember, aki nem gerjeszteni akarja a hangulatot, normális hangnemben is elkérhette volna. Segítek: " Kedves Noé, mivel sajnos Stone meghalt, az adományozók szeretnék visszakérni a pénzt, amit az ő kezelésére utaltak, kérjük, hogy tegyetek ki egy elszámolást ezzel kapcsolatban, és egy elérhetőséget, ahol ezek az emberek tudnak jelentkezni"

Természetesen, aki kéri, annak vissza is tudjuk utalni a kezelésre utalt pénzt, sőt, ha kell, a Klinikán fizetett összeget sem abból álljuk, amit utaltak a támogatók, amennyiben a teljes összeg visszautalásra kerül.

További szép acsarkodást kívánunk minden kedves posztolónak, összeesküvés gyártónak, hangulat gerjesztőnek.

Stone, te pedig remélem, nem látod ezt, amit körülötted műveltek ezek az emberek. Nekünk hiányzol. Ők nem is ismertek.”

Ehhez nem igen tudunk most sem, jó néhány nap elteltével sem hozzátenni sokat, legfeljebb néhány példával mégiscsak kiállnánk magunk mellett.

1. Az állatorvosok nem akarták kezelni, ők mindenkit eltesznek láb alól, stb., stb., stb. – Ha leakarjuk egyszerűsíteni a dolgot és nem vesszük az orvosi esküt, a hivatástudatot, a segíteni akarást és a lelkiismeretet, akkor is figyelembe kell venni a következőket: egy magán állatorvosi klinika üzleti vállalkozás. Abból van pénze, ha állatokat kezel, gyógyít. Tehát nem az az érdeke, hogy gyorsan „megölje” a hozzá bekerülő betegeket, hanem, hogy minél tovább, minél több és drága kezelésekkel meggyógyítsa.

2. Azért gyilkoltatta meg a NOÉ, mert el akarja lopni a neki érkező adományokat. Tehát szeretne minél többet beszedni és minél kevesebbet ráfordítani. – A NOÉ soha nem mérlegel financiális alapon, soha senkit nem altatunk el, vagy nem tagadjuk meg a gyógykezelést senkitől, azért mert túl drága lenne. Itt van például Virág vizslánk, akit gerinctörötten vettünk gondozásunkba. Az ő gyógykezelése, műtétjei, folyamatos rehabilitációja, speciális ortopédiai segédeszközei költsége most valahol fél millió forint körül tartanak. Vagy TESCO a pónink, akire a tavalyi évben két életmentő műtétje kapcsán szintén többszázezer forintot költöttünk. De se szeri se száma a gerincműtött, csontműtött, elhúzódó kezelést igénylő állatoknak.

3. Túl nagy volt, túl öreg és problémás. - Dia kutyánk az egyik matuzsálem (Ő egyébként a NOÉ legrégebbi kutya lakója) három teljes kemoterápiás kúrán van túl és egy sugárkezelési kúrán, állandóan kiújuló szarkómája miatt. De ennek köszönhetően még mindig velünk van, pedig öreg. Panino kutyánk, egy hatalmas, több mint 60kg súlyú keverék kutya, akinek az egyik lábán hatalmas és egyre terjedő tályog volt. A sebe semmilyen hagyományos kezelésre nem reagált, csak nőtt- nőtt-nőtt. Olyan méretűre, hogy már a lábamputáció is felmerült. Hála a több mint fél éve tartó összetett gyógykezelésnek, a mindennapos kötözésnek, mára majdnem teljesen rendbejött a lába. Vagy említhetnénk a rengeteg végleges lakónkat, akik viselkedési deviancia miatt nem kerülhetnek családba. Akik kezelése, napi ellátása nehéz és veszélyes feladat a NOÉ munkatársainak. És egyikükkel kapcsolatban sem mérlegelünk.

Stone orvosi számlája 33.800 Ft volt. Azon adományozók listája, akik feltüntették, hogy adományukat kifejezetten neki szánják, itt olvasható (a teljes nevüket személyiségi jogokra hivatkozva nem tehetjük közzé). Természetesen bárki kéri, azonnal visszautaljuk az általa küldött adományt.


Könyvelési dátum Összeg Ellenoldali név Közlemény
2012.07.24. 500,00 N. TIBOR LANE EB Fuvarköltség hozzájá rulás
2012.07.24. 3 000,00 V. DOROTTYA JUMP EB Stone mentés
2012.07.24. 5 000,00 FNE B. OLGA NET EB Stone és társai keze lésére
2012.07.24. 5 000,00 T. TIBORNÉ * LAF O10100 EB kaukázusi kutyusn ak fuvarköl tség facebookon o lvasta m
2012.07.24. 3 400,00 V. ERIKA LAKE EB Stone
2012.07.24. 1 000,00 B. TIBOR EB Stone gyógykezelés
2012.07.24. 1 000,00 CS. ÉVA 2014 CSOBÁNKA KARCAG - BUDAPEST NOÉ
2012.07.24. 500,00 ANÉ K.LINDA ÉS KNÉ LANE EB stone-nak egy kis se gítség!! ! -tegyetek meg mindent érte
2012.07.25. 2 000,00 T. MÁRIA LAFO EB Stone
2012.07.25. 2 000,00 A. ANDREA LAJU EB Stone kutya fuvar és gyógyke zelés
2012.07.25. 2 000,00 T.ERIKA ANETT EB STONE fuvar/kezelés
2012.07.25. 500,00 P. ANGÉLA JUDIT Stone-nak
2012.07.25. 2 500,00 SPORTMEDICAL KFT SEGÍTSÉG A KAUKÁZUSI KUTYUSNAK
2012.07.25. 1 000,00 M. MÁRTA STONE
2012.07.25. 5 000,00 K. Gábor Stone szállításához hozzájárulás
2012.07.25. 3 000,00 S. SZILVIA a beteg kaukázusi kutyusnak
2012.07.25. 2 500,00 SZ.BEÁTA LAFO EB Stone
2012.07.25. 5 000,00 K. EDINA ANIKÓ Karcagi kaukázusi benzin támogatá
2012.07.25. 500,00 N. KORNÉLIA Adomány a kaukázusi juhásznak
2012.07.25. 10 000,00 N. ÍRISZ LAJU EB Stone megmentése
2012.07.25. 2 000,00 S.ANNA 2131 GÖD JÓKAI 5 KARCZAGI KAUKÁ ZUSINAK
2012.07.25. 7 000,00 NY. ZSÓFIA ÁGNES Kau fuvarra: Karcag-Budapest sok-so k szeretetet is küldök! :)várjuk a képeket és fejleményeke
2012.07.26. 20 000,00 K. Timea Stone/adhat.hu
2012.07.26. 5 000,00 Sz. Ivánné Stone
2012.07.26. 5 727,00 H. MEPPEL NOE ALLATOTTHON / Devizabef.
2012.07.27. 5 641,00 W. STEPHANIE NOE ALLATOTTHON ALAPITVANY / Devizabef.


Kérjük, hogy aki szeretné visszakapni az általa küldött adományt, akár rajta van a fenti listán, akár nincs (mert például a megjegyzés rovatba nem írt utalást arra vonatkozóan, hogy Stone –t szeretné támogatni, vagy sárga/rózsaszín csekken fizette be adományát, melynek átfutási ideje néhány hetet is igénybe vehet), az jelezze ezt az info@noeallatotthon.hu email címünkre és támogatását azonnal visszajuttatjuk. Azoknak, akik pedig úgy döntenek, hogy nem kérik vissza, nagyon szépen köszönjük, ahogy mindig most is az adományokat teljes egészében közel 1.000 védencünkre költjük.

Köszönjük a figyelmet, részünkről úgy érezzük, hogy nem kívánunk a továbbiakban semmilyen formában reagálni a méltatlan vádakra.

Stone, sajnáljuk, hogy az emlékedet ilyen sárdobálás mocskolja.

NOÉ Állatotthon csapataMegosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában