Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Étlen-szomjan a Merzse mocsárban
2012.07.12.

A hőségriadó kellős közepén, egy hete kora délután kétségbeesett segítségkérés érkezett Állatotthonunkhoz. A lakossági bejelentés szerint a rekkenő hőségben két kutya van napok óta víz és élelem nélkül, itt a mi kerületünkben a Merzse mocsár területén egy elhagyatott tanyán. A tanya környékén minimum napja nem láttak senkit. Mivel mi magunk is, és az állataink is szenvedünk a hetek óta tartó trópusi hőségtől, így tudtuk, azonnal cselekedni kell, itt életveszélyről van szó!

A legelső lépés: értesíteni az állatvédelmi hatóságot, aki nem más, mint a helyi Jegyző, illetve a Jegyző által megbízott ügyintéző. Abban az igen szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kerületünkben tevékenykedik az egyik leglelkiismeretesebb állatvédelmi ügyintéző, Szabó Adrián. Adrián már eddig mindenben segített nekünk, gyorsan és hatékonyan vizsgálja ki az ügyeket, intézi az engedélyeket. Most sem csalódtunk, hiszen az első telefonhívásunk után 30 perccel már az autóban ültünk közösen és úton voltunk a megadott cím felé.

A tanyához érve azonnal láttuk, hogy a baj még annál is nagyobb, mint amit a bejelentésből megtudtunk, hiszen nem két kutya, hanem 4-5 kutya van fél méteres láncokra kikötve a tűző napra. Előttük se víz, se élelem, de még csak üres tál sem volt. Az udvaron halmokban állt a szemét és a félig elégetett hulladék. Több hordóban rothadó szagot árasztó ételmaradék volt, de természetesen a kikötött kutyák még ehhez sem juthattak hozzá. Két rossz állapotban lévő, ápolatlan, loncsos fekete kutya szabadon rohangált, a rossz kerítésen keresztül nem csak a tanya területén, de azon kívül is. Ők voltak a szerencsések, mivel őket a szomszédok tudták etetni és itatni.A napok óta tartó extra magas hőmérséklet miatt itt valóban életmentő intézkedésre volt szükség, de a lezárt tanyára civilként nem mehettünk be. És itt lépett be a rendőrség, akik hívásunkra azonnal jöttek és biztosították az ingatlanra történő bejutást.

Bent a tanyán sikerült befogni az egyik szabadon mozgó kutyát és annak néhány hetes, még szopós kölykét és 3 csontsovány, rettegő, kiszáradt és a hőguta jeleit mutató kistestű kutyát. Volt, amelyiknek alig volt 40 cm-es a lánca.A tanyán található több melléképületet kívülről átnéztük, az ablakokon, ajtóréseken keresztül. Az egyik kisebb, szellőzés nélküli helyiségben közel 20 baromfit találtunk. Szerencsétlen szárnyasok előtt sem volt se takarmány, se víz, az vályúk üresek, rozsdásak voltak. Mivel a szellőzés nem volt megfelelő, ezért a helyiségben extra magas volt a hőmérséklet. A madarak a kiszáradás szélén, többen közülük már elfekvő állapotban voltak.

Az összes állat azonnali orvosi kezelésre szorult, rettegnek, soványak. Az állapotuk válságos a kiszáradás és a kezdődő hőguta miatt. A baromfik közül több a hőguta következtében sajnos meghalt.Úgy gondoljuk példa értékű volt ez a mentés, hiszen jelképe lehet annak, hogyan is kellene, lehetne hatékonyan működnie az állatvédelemnek. A bejelentők nem mentek el közönyösen a bajban lévő állatok mellett, megkeresték a megoldást, hogyan segíthetnek. Az önkormányzati ügyintéző mindent felfüggesztve azonnal a segítségünkre sietett. A rendőrség az első hívásra kijött és hatékonyan segítette a munkánkat. Ennek a példa értékű összefogásnak köszönhetően ezek az állatok megmenekültek a biztos haláltól és az első hívás után 3 órával már állatorvosi ellátásban részesültek.

Akiket sikerült megmenteni:
Zsemleszínű tibeti terrier jellegű kan kutya, 1 év körüliFekete színű tibeti terrier szerű szuka kutya 2 év körüli és apró 8-10 hetes kölykeFekete-fehér keverék kan kutya, 2 év körüliFekete keverék szuka kutya, 2 év körüliTermészetesen az önkormányzati eljárás mellet a rendőrségi feljelentés is megtörtént. Állat életét veszélyeztető, több rendbeli állatkínzás alapos gyanújával. A Jegyző az elhozott állatokat a NOÉ Állatotthon Alapítvány gondjaira bízta az ügy lezárásáig.Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában