Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Életre kelt rémálom - szopornyica
2012.07.02.

A NOÉ-ban zajlik az élet, éljük hétköznapi csatáinkat és csodáinkat, örömeinket, küzdelmeinket, mosolygunk és könnyezünk, ahogy az mindig is volt, van és lesz. De közben a háttérben a NOÉ egyik legsötétebb korszakát éltük meg az elmúlt hónapokban. Életre kelt egy rémálom, megjelent a felnőtt és OLTOTT kutyáink között a szopornyica.Mindennap sokszor szembesülünk azzal a problémával, hogy vissza kell utasítanunk egy egészséges, de rászoruló kutyát. (Ugye beteget, sérültet, életveszélyben lévőt valahogy mindig megoldunk.) Hogy miért van ez? Mert évek óta TELTHÁZ van az Állatotthonban. De, hogy pontosan mit jelent az, hogy teltház, azt nem sokan értik.
Messze nem csupán arról van szó, hogy nincs helyünk, bár erről is, de még mielőtt egy kutyát felelősen elhelyeznénk, nagyon sok minden előzi meg ezt. Az első és legfontosabb a karantén és ezzel egy időben az oltás.

Ma Magyarországon az évente ismétlendő veszettség oltás a kötelező, közegészségügyi szempontból. Pedig főleg egy városi környezetben élő kutyának gyakorlatilag szinte semmi esélye nincs veszettséggel megfertőződni. Nem úgy az egyéb fertőző betegségekkel, mint például a parvo, a szopornyica, vagy a corona vírus. Ezért mi oltás alatt nem csupán a veszettség oltást értjük, hanem egy teljes kombinált oltást, mely 7 betegség ellen nyújt védelmet (parvovírus okozta bélgyulladása, szopornyicája, fertőző májgyulladása (Rubarth-kór), fertőző laringotracheitise, parainfluenzája és leptospirózisa ellen). Több tíz éves gyakorlat szerint karanténozunk és oltunk, a kutya életkorának megfelelően. És természetesen voltak is megbetegedések, melyek ezzel a rutinnal teljesen szeparáltan jelentkeztek és a megfelelő elővigyázatossággal, higiéniás szabályok betartásával, nem okoztak nagyobb problémát.

De ami az elmúlt hónapokban történt az megdöbbentő, fájdalmas és az eddig ismereteinket felülíró dolog. Egyik pillanatról a másikra szopornyicafertőzés jelent meg a már karanténon átesett, felnőtt és oltott, igaz csupán 1 oltással rendelkező, kutyáink körében.

Kutyás körökben a szopornyica az egyik legrettegettebb betegség. 3-7 napos lappangási ideje van, mely alatt már szórja a fertőzött kutya a vírust. Kisebb lázzal kezdődik, mely akár milyen más bajnak is lehet a jele. 3-4 nap láztalan állapot után, csak a második lázfázisban jönnek a tipikus "szopornyica tünetek", extra magas és nagyon sokáig tartó láz, orrfolyás, szemgyulladás, köhögés, tüdőgyulladás, hányás és hasmenés, bőrkiütések, megvastagodott talppárnák és orrtükör, barnás elszíneződés a fogakon. Tehát gyakorlatilag 2-3 hét is eltelhet úgy, hogy a kutya fertőzz és tudomásunk sincs a betegségéről. A második lázfázis, illetve szövődményei, felülfertőződései már nagyon sok esetben fatális kimenetelű. Ha egy kutya mégis átvészeli, sajnos akkor sem lehet megnyugodni, hiszen a harmadik szakaszban megjelenhetnek az idegrendszeri tünetek. Elvileg még innen is van visszaút, bár a legtöbb esetben ezek a tünetek egy életre megmaradnak.

Amikor bebizonyosodott az első kutyánkról, hogy szopornyica fertőzött, azonnal újabb óvintézkedéseket vezettünk be, de úgy tűnik, hogy ez már későn jött. Sorba-sorba betegedtek le azok az állatok, akik immunrendszere gyenge volt, vagy, mert betegek voltak, vagy öregek, esetleg még nagyon fiatalok. Azonnal orvosaink tanácsát kértük, akik velünk együtt harcoltak, minden védencünkért. Virológus szaktekintélyekkel konzultáltunk. Az első és legfontosabb volt, hogy azonnal, a lehető legrövidebb időn belül újra oltsunk mindenkit. Bízva abban, hogy a biztosan megismételt oltás gátat tud szabni a további fertőződéseknek. 500 kutya élete és sorsa van a kezünkben, és ha csak egyet elveszítünk, abba is belehalunk, hát még, ha tömeges megbetegedésről van szó. Egy nap alatt oltottuk újra az összes kutyánkat és két hétre harmadszor is a veszélyeztetett, vagy ismeretlen oltási előéletűeket.

Sajnos mire lépni tudtunk, addigra már több kutya érintett volt a betegségben. Voltak, akik aránylag könnyen átvészelték, de olyanok is voltak, akik elmentek. Mennyien? Túl sokan. Egy is sok lett volna, de sajnos nem egy védencünktől kellett elbúcsúznunk. Amíg élünk nem felejtjük el őket, sajnáljuk, hogy nem segíthettünk és, hogy minden jó szándékunk, akaratunk és felelős eljárásunk ellenére, nekik nem sikerült. A NOÉ égi falkája befogadta őket a Szivárványhídon túl.Úgy tűnik az óvintézkedésekkel és az az új oltási protokollal sikerült teljesen szeparálnunk és megállítanunk a betegséget. Gyakorlatilag sok-sok hete nem volt újabb megbetegedés. A túlélők jól vannak, többen közülük azóta gazdára is találtak, természetesen az örökbefogadók teljes körű tájékoztatása mellett.

Átszerveztük és szigorítottuk a karanténozási és oltási rendet, valamint a kutyás látogatókat is komolyabban ellenőrizzük. Minden kutya kortól függetlenül, a karantén elhagyása előtt minimum 2 kombinált oltást kap.

Az Állatotthon látogatása teljesen biztonságos a megfelelő oltási programmal alap-immunizált és emlékeztető oltással ellátott kutyák számára. Garancia erre, hogy a NOÉ-s önkéntesek és munkatársak is magukkal hozzák a saját kutyáikat teljes biztonsággal.

Felhívnánk mindenki figyelmét, az évenkénti fertőző betegségek elleni oltás ismétlésének a fontosságára. Több vizsgálat kimutatta, hogy még az sem nyújt egész életre szóló teljes védelmet, ha egy kutya átesik a betegségen. Az egyetlen dolog, ami véd az a rendszeresen megismételt védőoltás.

Amennyiben a témában további információra, felvilágosításra lenne szükség, készséggel válaszolunk minden kérdésre a pr@noeallatotthon.hu email címen.Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában