Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Büntető Törvénykönyvi módosítás javaslatok az állatkínzás büntető tényállásának szigorításáról!
2012.06.15.

A napokban zajlik a Büntető Törvénykönyvvel kapcsolatos módosításokat tartalmazó törvényjavaslat parlamenti vitája. Ezen törvényjavaslathoz kapcsolódóan nyújtott be Dr. Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő két módosító javaslatot, amelyek egyrészt az állatkínzás törvényi tényállásának pontosítására, és szigorítására (bizonyos esetekben lehetőség lenne akár 5 évig terjedő szabadságvesztés kiszabására is, illetve megoldaná a több állat pusztulását okozó állatkínzás jogalkotói megítélésének problematikáját), másrészt az állattartástól eltiltás intézményének a Büntető Törvénykönyvben szabályozott büntetési nemként történő beemelésére irányulnak. A NOÉ Állatotthon Alapítvány álláspontja szerint, mindkét módosító javaslat nagy előrelépést jelentene akár az elkövetéstől való visszatartás, akár az adott ügy jogalkalmazói megítélése terén.


A módosító javaslatok kicsit részletesebben:

1. Az állattartástól való eltiltás büntetési nemként történő beemelése a Büntető Törvénykönyvbe.
Az állattartástó azt lehet eltiltani, aki természetkárosítást, állatkínzást vagy tiltott állatviadal szervezése bűncselekményt követ el. Az eltiltás lehet határozott idejű vagy végleges.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány tapasztalata szerint az állatkínzásért elítéltek túlnyomó többsége szinte azonnal beszerez új állatot. Ezzel újabb és újabb állati élet kerül veszélybe, hiszen az elkövetők túlnyomó többsége visszaesőként bántalmazza őket.

2. Az állatkínzás törvényi tényállásának pontosítása és szigorítása. Jelen szabályozás szerint, aki gerinces állatot oly módon bántalmaz, vagy vele szemben olyan bánásmódot alkalmaz, mely maradandó egészségkárosodást vagy az állat halálát okozza, illetve aki az állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha a fentieket úgy hajtja végre, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz, akkor ez 3 évig terjedően büntethető.
A módosítási javaslat szerint, az állat halálát okozó bántalmazás eleve a 3 éves büntethetőségi csoportba kerülne, illetve szigorításként, ha a gyilkosságot oly módon hajtja végre, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz, illetve több állat halálát okozza, akkor ez 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány véleménye szerint ez a pontosítás, illetve szigorítás nem csupán abban lenne hatalmas előre lépés, hogy a nagyobb büntetési tételek komolyabb visszatartó erővel rendelkeznek. Hanem, hogy a több állaton elkövetett bűncselekmény, több rendbeli állatkínzásnak minősülne, szemben a korábbi elfogadhatatlan gyakorlattal.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány köszöni Dr. Bárándy Gergely országgyűlési képviselő úrnak, hogy jogalkotóként ismét az állatok mellé állt és módosító javaslataival segíti az állatkínzások számának csökkenését.

A módosító javaslatok szövege az alábbi linkeken érhető el:

http://www.parlament.hu/irom39/06958/06958-0117.pdf

http://www.parlament.hu/irom39/06958/06958-0104.pdf

A NOÉ Állatotthon Alapítvány kér mindenkit, amennyiben egyet értet a módosító javaslatok tartalmával, juttassa el minden állatszerető és állatvédelemmel foglalkozó emberhez, hogy minél nagyobb társadalmi támogatottságot kaphassanak a módosító javaslatok.


Kérjük, adjon hírt a javaslatokról, ezzel Ön is hozzájárulhat, hogy kevesebb állatkínzás történjen Magyarországon

További sajtóinformáció:
Schneider Kinga, PR munkatárs
Telefon: +36.70.383.9480
E-mail: pr@noeallatotthon.huMegosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában