Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Életem egy disznóval...
2012.05.18.

Makkos Márton egy apróka vadmalac, aki egy kertbe vetette be magát kiéhezve, kiszáradva, legyengült állapotban. A helyi vadásztársaság abban tudott volna segíteni csak, hogy kilövi az állatot, így a kert tulajdonosai inkább a mi segítségünket kérték Marcika elhelyezésében.

Mikor hazaértünk, Marci rögtön átesett egy wellness programon, aminek a része volt egy fürdetés is, hiszen tele volt mindenféle vérszívó élősködőkkel.


A fürdetés után Marci megismerkedett a lakótársakkal, és egyből beilleszkedett a csapatba (végül is a csíkos boxer mellé még színben is illett :), gond nélkül beköltözött a kutyaágyba, és úgy intézte, hogy mindig legyen valaki, akihez hozzábújhat, akire rácsatlakozhat :)A csapat is gond nélkül befogadta őt, semmiféle kirekesztés (faji megkülönböztetés miatt) nem volt szerencsére :)
Marci legyengült állapota egy betegségnek volt 'köszönhető'. Azt vettük észre, hogy tüsszögés után vérzik az orra. Állatorvosunknak nem volt kérdés, hogy mi ez a betegség: torzító orrgyulladásnak hívják, és sertésállományokban nagyon gyakori.

A betegség két baktériumtól alakul ki, amik az orrjáratban telepszenek meg, és gyulladást okoznak. A gyulladás következtében az orrban lévő porcok felszívódnak.
Egészséges sertés orrüregének keresztmetszete


Begeg sertés orrüregének keresztmetszete

Forrás: www.vmri.hu

A betegség kialakulása után a porcok sajnos nem tudnak regenerálódni, így gyakran előfordul, hogy Márton orra vérezni kezd egy-egy nagyobb tüsszentés után.
A betegség alapvetően nem halálos, de mivel az orr egy fontos szerv a bekerülő koszok, betegségek szűrésére, így Márton fokozottan ki van téve a fertőzésveszélynek.

Makkos Márton kb. 2-3 hetet töltött a lakásban, amíg antibiotikumos kezelést kapott a fertőzésre. Addig persze nem járhatott ki, így minden folyó/bogyózó ügyét a lakásban végezte. Kisgyerekes anyukaként persze rohangáltam a segge végében, és mostam, fertőtlenítettem, takarítottam. De Marcika mindig ürített valamit. Az 'úgy eszel, mint egy disznó' mondás is gyakran elhangzott.

Egyre többször hangzott el a számból a 'Nem akarok egy malaccal együtt élni... Nem akarok egy malaccal együtt élni... Nem akarok egy malaccal együtt élni...'

A két hét letelte után elkezdhettük a kiszoktatását a kinti környezetbe. Először egy kis kennelbe került. Volt mellette kutya, róka, és Makkos Marci mindenkivel jól kijött.

Végleges helye Linda, a páviánunk kifutója lett, ahol a kezdeti távolságtartás után elindult valami közeledés a két fél között :)

3 hét után örömmel lélegeztem fel, hogy Makkos Márton végre új rezidenciát kapott, és jól is érzi magát. De az örömöm nem tartott sokáig, mert váratlanul és meglepetésszerűen megérkezett Rambó, a romboló, akit egy autó ütött el. Szerencsére nem sérült meg komolyan, viszont újra lett egy malacunk a lakásban...

És hogy Rambó miért kapta ezt a nevet? Megmutatom:TkataMegosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában