Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Beteljesült a csoda, avagy Füstös a fókakutya begazdisodásának igaz története
2012.04.19.

Ez a tündérmese tavaly májusban kezdődött. És alig egy év alatt egy év alatt egy béna, de hatalmas szívvel, lélekkel és akaraterővel rendelkező kiskutya megmutatta mindannyiunknak, hogy semmi sem lehetetlen, hogy igenis vannak csodák. De ezért tenni kell, küzdeni kell, nem létezik a könnyebbik út és soha nem szabad feladni. Füstös aki tavaly májusban fókaként, bénán kúszott mászott az út szélén egy árokban, alig egy év alatt puccos, báránybőrön alvós, négy lábon szaladgálós, urizáló gazdis kutya lett.

2011. májusában a 4-es út menti árokban állatbarátok találtak rá egy loncsos, magát a két mellső lábán vonszoló, szürke puli jellegű kutyára - ő volt Füstös.

Két hátsó lábát csak vonszolta maga után, tehát azonnal állatorvoshoz került, ahol kiderült, hogy egyáltalán nem friss sérülése van, az izomzat sorvadtsága alapján valószínűleg több hete-hónapja le van bénulva a kutya. A röntgen törést nem mutatott, minimális árnyék látszik az ágyéki csigolyák magasságában, amely alapján nem lettünk sokkal okosabbak.

Füsti egy nap alatt vált fogalommá, ha ki volt engedve a gazdasági udvarba, akkor Füsti MINDENÜTT ott volt, nyüzsgött, belebeszélt mindenbe és mindig láb alatt volt, simogatást követelt, mindent kommentált, mindenkinek beszólt, egy percre be nem állt a szája, egy pillanatra sem hagyta abba a farkcsóválást, mialatt fókához hasonlító mozgásával körberadírozta a menhelyet.

Füsti láthatóan tökéletesen boldog volt így is, de mi a fejünkbe vettük, hogy megmutatjuk ennek kiskutyyának milyen amikor mindezt négylábon teheti.Elhatároztuk, hogy Füstit megvizsgáltatjuk CT-vel, hogy kiderüljön pontosan mivel is állunk szemben.
Nyilván nem Füstösről beszélnénk, ha ez az apró kis életpillanat mosoly nélkül múlhatna ne, nem ez történt.

Füstös a késő esti vizsgálat után, ápolójánál, fő támogatójánál Meggyesnél töltötte az éjszakát. Füstös bizonyosan jól mulatott ezen az estén, de rajta kívül csak mi olvasók kuncogunk az ott történteken.
Füsti CT utáni éjszakája- avagy lábjegyzet Meggyestől:
Oké, alapból igencsak kedvelem a Füstit. Sőt, jelenleg benne van a Top Hármas listámban is. De ez pl. tegnap éjszaka nem volt így. Csúnya dolgokat gondoltam róla. Fél 12 körül értem haza,mondom magamban, csóri kutya ne aludjon már a kocsiban, behozom a házba a többiek közé, úgyis ismeri kutyaim zömét, és annak ellenére, hogy KicsiKongóval nincs jóban, nem lesz gond.

Füsti viszont úgy kezdte, hogy úgy kábán, ahogy volt, belekötött KicsiKongóba (aki úgy egyébkent egy 50 kilós ridgeback kan). Kongó jó fej, és bár ő van otthon, nem aprította fel a kis 18 kilós Füstit, summázta magában, hogy oké, ez van, egy ilyen kis hangyafasznyi kutyával nem kell foglalkozni, szépen faképnél hagyta.

A Füsti ezen teljesen kiakadt, ment utána árkon-bokron, csipogva szidta szegény KK anyját, követelte, hogy márpedig ezt a meccset itt és most játsszák le, döntsék el, hogy ki a nagyobb kan.

(elmondanám azért, hogy ez a 'ki a nagyobb kan' játék unalmas már. Kezdték az állatotthonban a tradicionális módon, hogy 'ki hugyozik magasabbra'. Továbbra is egy 50 kilós ridgeback-ről és a 18 kilós kis talicskárol van szó. Füsti vesztett, tiszta pisi volt az első két lába, de hát ő nem az a típus, aki megkajálja a vereséget)
Egy szónak is száz a vége, Füsti verekedni akart. Mindenáron. Azonnal. ...

Az este további történései elolvasható ITT!

A vizsgálat után néhány nappal megérkezett a CT eredménye, mely mindannyiunkat lesújtott. Titkon abban reménykedtünk, hogy Füstöst meg lehet operálni és egy hosszabb-rövidebb rehabilitáció után talpra állhat. Sajnos a vizsgálatok nem ezt támasztották alá.

Az okát utólag nehéz megállapítani, de valószínűleg egy korábbi bakteriális fertőzés miatt (esetleg egy enyhe, de szerencsétlen trauma miatt) a 3-4-5 lumbális csigolyánál szó szerint felszívódott a csigolya egy része.
Ezt a természet nem hagyta annyiban, mert, hogy szeret mindent helyrehozni, és elkezdődött az új csontképződés. Csak sajnos nem tökéletesen. A három csigolya egy polip formájú csontos képződmény lett. Két oldalon az idegkilépések kb. egyötödére beszűkültek.

Orvosilag ez egyenlő azzal, hogy nincs mit tenni, Füstös soha nem fog járni. Ha-ha-ha, ekkora butaságot, hiszen már akkor 2 hónappal a megérkezése után is javult az állapota. A hátsó lábak merev paralízise határozottan oldódik, szóval nekünk senki nem beszéljen itt lehetetlenről.Orvosi javaslatra hydroterápiával kezdtük gyógyítani. Ez jó tudományosan hangzik. :) A valóság annyi volt, hogy a tikkasztó nyári melegben Füstös a többiekkel eljárt strandolni, úszni. Bár kifejezetten jól úszik, mégis azt, kell, hogy mondjuk,ezek az alkalmak nem vonultak be Füsti kedvenc pillanatai a NOÉ-n gyűjteménybe.

Sokkal inkább a pancsolások utáni esték, amikor boldogan adta át magát az átkötözéssel járó kényeztetésnek.Az strandolás és az úszás, az akaraterő és Füstös minden pozitív energiája augusztus végére átütő sikert hozott.

Füstös elérte a lehetetlent: NÉGY lábon jár. Kicsit még bizonytalan, kicsit még fáradékony, de megy. Mit megy? Fut, rohan, szalad! Megtörtént a CSODA!Innentől Füstös, megtámogatva egy kis akupunktúrás kezeléssel, hihetetlen roham tempóban haladt. A kezdeti bizonytalan lépéseket felváltotta a boldog szaladgálás, az önfeledt, szabad kutyaélet.

Füstös sztár lett, látogatók hada kényeztette őt a hétvégéken, névre szóló csomagokat hozott neki a postás, ő pedig ezt azzal hálálta meg, hogy meggyógyult. Mert meg akart gyógyulni.

Az ismertség és a hírnév egyetlen dolgot nem hozott Füstinek. Álomgazdit.

Ahogy telt az idő, a hírnév és az ismertség megkopott, Füsti is csak egy lett sok száz kutyánk közül.Pedig Ő nem egy tiszavirág életű celebecske, aki néhány órányi figyelemnél többet nem érdemel. Ő egy harcos. Egy igazi kis hős.

És néhány nappal ezelőtt újabb csoda történt. Igaz, hogy ezért a csodáért Füstinek sok száz kilométert kellett utaznia, de ez mit sem számít már.

Csodatevő fókakutyánkat álomgazdi várta Németországban. :)Füstös mindannyiunknak hiányzik, de elmondani is nehéz milyen boldogok vagyunk, hogy neki még ez is sikerült. Beteljesült a csoda, Füstös igazi gazdis kutya!Egy valaki van csak, aki szomorkodik azóta, ő Riksa, Füstös legjobb barátja. A szintén bénasággal küzdő gyönyörű német juhász. Akivel együtt voltak jóba és rosszban, aki szintén vívja a maga harcát és aki most nagyon egyedül maradt. Kérjük, aki a gazdasági udvaron jár, nyomjon egy barackot Riksa szép buksijára, hogy érezhesse, ez a csoda vele is megfog történni.
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában