Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

ELKEZDŐDÖTT, avagy újra itt a kullancsszezon :(((
2012.03.02.A kullancsok minden évben sok áldozatot szednek a kutyák között. A babézia, vagyis a fertőző vérfesték-vizelés kutyáknál fatális lehet, amennyiben nem vesszük észre a tüneteket, és nem kap időben kezelést az állat.

A kórokozókkal (babesia canis) szennyezett élősködők okozta megbetegedések április környékén kezdenek szaporodni, és a legtöbb fertőzés május-június-július hónapokban jelentkezik. Ám ahogy a fenti eset is mutatja, nem lehetünk elég óvatosak, és az enyhe telek miatt fokozott figyelmet kell fordítanunk kutyáinkra minden évszakban, télen is.

Amennyiben fertőzött a kullancs, a szúrást követő 2-20 napban jelentkeznek a betegség tünetei a kutyán. Ezek a tünetek a következők lehetnek:
- magas láz (akár 40 fok feletti)
- étvágytalanság
- bágyadtság
- véres vizelet
- sárgaság


A fertőzés a vörösvértesteket károsítja, lép-, máj- és veseelégtelenséget okozva.

Amennyiben kullancsot találtunk kutyánkban, e tünetek bármelyikének jelentkezése esetén azonnal vigyük állatorvoshoz. Ez tényleg az az eset, amikor 'minden perc számít'.

A babézia ellen oltóanyag jelenleg nem létezik, ezért a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Különféle kullancsriasztó termékek (nyakörv, nyakra csöpögtető szer - spot-on, stb.) kaphatóak az állatkereskedésekben és állatpatikákban. A gazdis kutyák is ugyanúgy ki vannak téve a fertőzésveszélynek, mint a menhelyen élők.

Idén a kullancsszezon még korábban elkezdődött, mint számítottunk rá :( Remete Rudi volt az első, és remélhetőleg idei utolsó áldozat is állatotthonunkban, két másik kutyánk pedig csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönheti életét.

Nyugodj békében kis apróság :(


Egy ekkor állatotthonban, ennyi kutyára bármennyire is odafigyelünk, előfordulhat, hogy a házban elbújó kutyát szimplán alvónak véljük, bár lehet, hogy már a láz, a betegség miatt bágyadt és levert.
Kérünk minden önkéntesünket, hogy járjon nyitott szemmel, és ha olyan kutyát lát, aki betegnek, bágyadtnak tűnik, akkor azonnal szóljon az egyik gondozónak. Az életét mentheti meg vele.

Köszönjük :)Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában