Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Steve Irwin NAP - november 15.
2015.11.15.

Steve Irwin 1962 – 2006
(“A krokodilvadász”)

Steve Irwin szülei 1973-ban hozták létre az Ausztráliai Sunshine Coast-on azt a kisállatkertjüket és hüllőparkjukat, amit később Steve Australia Zoo névre keresztel. Steve ott nőtt fel, az állatok között töltötte gyermekkorát. Már kiskorában vonzódott az állatokhoz, speciálisan a hüllőkhöz. Első mérgeskígyóját 6 évesen fogta be, hogy megvédje az úton haladó autóktól, amik elüthették volna.

Apja sajátos technikát dolgozott ki a krokodilok sérülésmentes befogására, ami később Steve nagyhasznára vált. 9 évesen fogta be első krokodilját. Steve később rendszeresen fogott be krokodilokat egyedül, azzal a céllal, hogy megmentse őket olyan helyekről, ahol az ember-állatvilág közötti konfliktus a végüket okozta volna. Ekkor ragadt rajta a „krokodilvadász” név, bár valójában életében nem vadászott semmilyen állatra. A befogott állatokat később vagy áttelepítette más folyókba vagy a család hüllőparkjában helyezte el.1991-ben Steve átveszi apjától az állatkert vezetését. Még ebben az évben megismerkedik az amerikai származású Terri Raines-el, aki puma specialista. 1992-ben összeházasodtak és együtt folytatták állatvédelmi harcukat. Később két gyermekük született, Bindiés Bob (Gyerekeit kedvenc kutyájáról és krokodiljáról nevezte el). A trópusi kalandjaikat megörökítő természetfilmek bevételét, amelyek „A krokodilvadász kalandjai” címen futottak, az állatkert bővítésére használták.

1992 és 2006 között, több mint 150 filmet készítenek. Nevét ekkor kezdi megismerni a világ. Stevet nem változtatja meg a hírnév, megszállottként dolgozik és minden bejövő pénzt arra használ fel, hogy fejlessze állatkertjét, ami Ausztrália legnagyobb hüllőparkja és állatkertjévé növi ki magát.

Emellett Steve számtalan alapítványt hoz létre az állatok védelmére. Többek között:
Wildlife Warriors Worldwide, amely egy nemzetközi szervezet és a kihalóban lévő vagy veszélyeztetett állatok védelmét szolgálja.


Afrikában a gepárdok védelmében hoz létre egy alapítványt, ugyanis már kevesebb, mint 10.000 él a földön.

Elefánt alapítványa ma is működik Szumátrán és Kambodzsában.

A szumátrai Tigrisek védelmére, amelyek a kihalás küszöbén vannak, (100 évvel ezelőtt még több mint 100.000 élt belőlük) létrehozza a Tigris alapítványt és együtt működik Dél-Kelet Ázsia legnagyobb tigrisrezervátumával a Kerinci Seblat Nemzeti Parkkal, amely 1.4 millió hektáron fekszik. A nemzeti parkot speciális fegyveres szervezet védi a kíméletlen orvvadászok ellen.

Ausztráliában a krokodilvadászat ellen és a krokodilok védelmében lép fel.Kambodzsában, ahol már csak 250 Sziámi krokodil él, védelmi programot alakít.

A tazmániai ördögök védelmére szintén létrehoz egy alapítványt Ausztráliában.

Emellett rendületlenül dolgozik egy terven, az afrikai orrszarvúk megmentése érdekében.

Steve szintén sok energiát fektet abba, hogy a bálna és cápavadászatot megszüntessék a földön.

A szirti és szürkecápák védelmében létrehozott alapítvány célja, hogy ne vadászhassák őket uszonyaikért.

Az óriás teknősök védelmében is fellépett.

Steve csapata együttműködik a medvevédelmi alapítvánnyal Kínában.

Az Australia Zoo vadvédelmi kórháza 24 órában működik. INGYENES orvosi ellátást biztosít bármilyen tengeri vagy erdei állatnak.
2002-ben 40 millió dollárt fektetett az állatkertbővítésébe, 3400 hektáron. Hüllőparkjában létrehozta a „krokosszeumot”, ami a világ legnagyobb krokodil bemutató „arénája”.

Félmillió hektár természetvédelmi területet hozott létre különböző földrészeken, veszélyeztetett állatok szaporítási programjaira. Földeket vásárolt rezervátumok létrehozásának céljából Ausztráliában, Vanuata-n, Fijin, és Amerika egyes területein.Steve Irwin egész életében az állatvilág érdekében lépett fel.

Steve így jellemezte saját munkáját:
„Az én feladatom a földön, hogy védjem az állatvilágot. És én mind halálig ezt teszem. Ha az életemet kell adni, hogy megvédjek egy koalát, kengurut, krokodilt vagy kígyót, legyen úgy. Ezért vagyok ezen a bolygón”.


Steve Irwin 2006 szeptemberében egy természet filmet forgatott a Nagy Korallzátonyoknál Ausztráliában, amikor egy víz alatti filmfelvételnél egy óriás tüskésrája 20 centis tüskéje belevágódott mellkasába. Bár azonnal kitépte a szívéből a tüskét, elvesztette eszméletét a vérveszteségtől, és az állatvilág eme nagyszerű harcosa soha többet nem tért magához. Nem csak az Ausztráliai állatvilágot, de az egész világot érte óriási veszteség.Steve egész életében azt tette, amit szeretett, életének utolsó pillanatáig. Halála után rengeteg követője akadt, akiknek példaként szolgál. Alapítványai a mai napig működnek, feleségének Terri-nek és gyerekeinek vezetésével.

Az Ausztrál állam, tiszteletére November 15-ét STEVE IRWIN NAP-nak nyilvánította.

STEVE IRWIN 43 év alatt annyit tett a földön az állatokért, amire még eddig nem volt példa. A nagyharcos most örök álmát alussza. Rajtunk a sor, hogy folytassuk azt amit ő elkezdett.
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában