Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Zenészek az állatokért - Segélykoncert a Noé Állatotthonban, avagy egy állati jó buli
2011.09.27.

A „segélykoncert” szó hallatán minden jóérzésű embernek akaratlanul összeszorul a szíve, hiszen azonnal egy olyan rászorulóra asszociál, akinek sokak segítségére van szüksége a talpra álláshoz, vagy akár az életben maradáshoz. A Noé Állatotthon dolgozói és lakói jelentősen rácáfoltak a negatív nézetekre, amikor múlt heti rendezvényük alkalmával önfeledt szórakozásba kezdtek; mindezt persze jó cél érdekében.

Nagy állatbarát lévén kissé félve közeledtem a múlt vasárnapi rendezvényre, a XVII. kerületben található Noé Állatotthon Alapítvány telephelyére. Kettős érzelmek kavarogtak bennem: egyrészt az öröm, amiért csekély adományommal (melyet itt belépőnek hívtunk) segíthetek a rászoruló állatokon; másrészt félelem, hogy szívfacsaró lesz a szenvedő állatok látványa. A helyszínre érkezést követő tízedik percben minden negatív érzelem szertefoszlott, a kapun belépve ugyanis egy új világba csöppentem.

Az intézmény falain belül megszűnnek a korlátok. A kis, szűkös ketrecek helyett szabadon futkározó, önálló életet élő állatokat találunk. Kutyák, láma, szarvasok, kakasok, pulykák és libák közös udvarban élik mindennapjaikat, szemmel láthatóan boldogan, elégedetten. A kutyakölykökkel játszadozó róka látványa pedig a legérzéketlenebb embert is meghatottságra bírja.

Az udvaron sétálok, amikor valami furcsa böködést érzek az oldalamban. Bockó az, az egyik szarvas. Elsőre idegen az érzés, nem vagyok hozzászokva, hogy szarvasok igénylik az ember közelségét. Pár másodperc elteltével valami hihetetlen érzés kerít hatalmába. Ezek az állatok az ember szeretetére éhesek. Simogatásra, törődésre vágynak. Nem vadállatok, akiket akaratuk ellenére turisztikai haszon céljából tartanak fogva, hanem barátságos kis lények, akiknek a mi gondoskodásunk a segítség.

A telepen sétálgatva találkozom Falusi Mariann-nal (Pa-Dö-Dő), aki a rendezvény egyik fellépője. Éppen „állatsimogató” sétára indul a telephelyen, szemmel láthatóan otthon érzi magát.-A Noé Állatotthon jótékonysági rendezvényén beszélgetünk. Úgy tudom, Te nem először vagy itt.
-Falusi Mariann: Nem először vagyok. A dolog eszmeisége mindenkit meg kellene, hogy mozgasson, engem mindig megmozgat. A Noé pedig egy speciális helyszín, hiszen az a simogató, ahol együtt van a csüngőhasú malac, a szarvas, a nyuszi és a többi állat, nagyon egyedülálló, és ezt én nagyon élvezem.

-A jelekből ítélve Te nagyon nagy állatbarát vagy.
-Szerintem természetes, hogy az ember oda bemegy. Aki kijön a Noéba, annak oda be kell mennie, meg kell tapasztalni azt az együttélést és azt a toleranciát, amit itt az állatok tanúsítanak egymás iránt. Ezt nekünk is így kellene csinálni.

-Van saját állatod?
-Itt ül mellettem Péter, a kutya. Rajta kívül van három teknősbékám, van egy sündisznóm, akit megskalpolt egy kutya, illetve volt egy patkányom, de ő most elszökött.

-Ezek szerint ha állatokról van szó, Rád mindig lehet számítani.
-Ez ma már a második „állatos” rendezvényem. Amikor csak tehetem, megyek.

-Mivel foglalkozol mostanában?
-Mostanában önálló esteket csinálok. A Pa-Dö-Dő természetesen töretlenül működik, most csináljuk a 24. nagylemezünket. Mindig vannak újabb és újabb feladatok, amik elém kerülnek, most éppen egy MŰPA koncertről tárgyalunk, illetve Árpa Attilával is csinálunk egy lemezt. Szerencsére fellépés fellépést követ.

Falusi Mariann koncertjét figyelem, miközben váratlanul valami furcsa melegséget érzek a lábamon. Twister az, a boxer. Nagy barna szemeivel pillanatok alatt levesz a lábamról.

Lassacskán megérkezik Tóth Vera, a következő fellépő. Ő szintén nagy állatbarát, és saját bevallása szerint is odáig van a kutyákért. Koncertje közben a Noé Állatotthon egyik kis lakója, Pokolgép sétál a színpadra és egy perc alatt elvarázsolja az énekesnőt. Vera a koncert hátralévő részét Pokolgéppel a kezében folytatja. Az előadás után pár mondatban az állatokról, illetve a zenéről beszélgetünk.-Boxered van, akit innen, a Noé Állatotthonból vittél haza. Szerelem volt első látásra?
-Tóth Vera: Határozottan. A Noé Állatotthon egy örökbefogadó nap népszerűsítésére kért fel, és a menhelyen a boxermentőknél ültem, amikor egyszer csak valaki landolt a hátamon. Egy vékony, sovány kiskutya volt az, aki akkor került a telepre. Azonnal beleszerettem. Gyorsan megbeszéltem a családdal, hogy hazaviszem. Így került hozzám Mátyás, a boxer. Ő mai napig azt hiszi, hogy kiskutya, és néha úgy ugrál az emberen, mintha 2 kiló lenne. Rajta kívül egyébként még van két jack russel terrierünk, illetve tesómnak egy keverék kutyája.

-Itt a Noéban is voltál már többször.
-Igen, évek óta tartjuk a kapcsolatot, az első segélykoncert óta minden évben itt vagyok. Egyszer-egyszer önkéntes segítőként is kijöttünk, különösen amikor a vörösiszap miatt több kutya is segítségre szorult.

-Teljesen otthon érzed Magad az állatok között?
-Nagyon. Az állat az egyetlen olyan lény, ami tényleg azért szeret, ami Te vagy. Lehet látni, hogy ki a jó ember. Nem megy oda az állat szeretettel olyan emberhez, akivel valami nincs rendben. Hihetetlen érzékük van ehhez, és bennük lehet a legjobban megbízni. A kutyák különösen fogékonyak erre, ráadásul mindegyik külön egyéniség. Nálunk mindhárom kutyának megvan a maga karaktere.

-Tegyünk egy kis szakmai kitérőt. Mivel foglalkozol mostanában?
-Nagyon sok meghívást kapok különböző zenekarokba. Itt az ősz, indul megint a klubszezon, ilyenkor sok felkérés érkezik. Most nem csinálok új lemezt, de olyan terveim vannak a jövőre nézve, amelyekben megvalósíthatom önmagam. Rengeteg ihletet kaptam a nyáron, nagyon sok elképzelés született meg a fejemben. Ezekből még lehet bármi.

Az azóta eltelt pár napban még szinte fel sem dolgoztam azt a rengeteg szeretetet, amit a Noé Állatotthonban kaptam, máris a rendezvényről beszélgetünk Temesi Bercivel (Mosaique Trio, Garami Funky Staff). Berci hasonlóan nagy állatbarát, mint én, ezért nem csoda, hogy őszinte rajongással mesél a Noés élményekről:

-Temesi Berci: A Mosaique Trioval (Petz Bálint-Tar Gergő-Temesi Berci) voltunk hivatalosak a Noé rendezvényére, mely meghívásnak örömmel tettünk eleget. Mindannyian szeretjük az állatokat, de csak Gergő és jómagam tartunk otthonunkban. Nekem egy trikolor Beagle kutyusom van, kiscsaj és Goldy névre hallgat, immáron 6 éve a szívem csücske.Akinek nincs állata, fogalma sincs mit kaphat ezektől a drágaságoktól. Ajánlom a kedves olvasók figyelmébe, próbálják ki, hogy szeretet és mosoly, felelősség és tisztelet, önismereti tréning és egyben a pszichológia egybeolvadásával mennyit kaphatunk-adhatunk nem csak állatainknak, magunknak és embertársainknak is! Aki erre nem nyitott, nem bánt meg vele senkit, és nem is vesz el senki mástól, csakis magától. Önmagunkat korlátozzuk mindenben, önmagunkat fosztjuk meg, ha nem nyitunk az élővilág felé. Megtisztelő volt a Noéban muzsikálni és megölelgetni minden apró állatot. Köszönöm Berdisz Tomi kollégámnak! Egyben szívszorongató érzés is volt, és ha nem lakásban élnék, biztosan hazahoztam volna nem egy édes állatot.A vasárnapi rendezvényen közel 1000 ember segítette a Noé Állatotthon Alapítványt kisebb-nagyobb adományokkal. A látogatók zöme természetesen megragadta az alkalmat, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljön az állatokkal, a koncerteken kívül igen nagy érdeklődés övezte Bockót és Suzyt, a szarvasokat, illetve Azilt, a rókát. Aki pedig éppen nem a gazdasági udvaron kényeztette a kis lakókat, a labdázó kutyák között a Mosaique Trio, a Drasztikusok, Falusi Mariann, Tóth Vera, Terecskei Rita és Sidlovics Gábor (Zanzibar), Náray Erika, Farkas Zsófi, Végvári Eszter, a Sophistic, a Jump Rock Band és a Twin City Country Rock Band előadását élvezhette.Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány sajtóreferense az esemény összegzésében kifejtette: nagy öröm számukra, hogy a rendezvény évről évre több embert mozgat meg, illetve hazai sztárok is a kezdeményezés mellé álltak. Hozzátette, a telephely nyitvatartási időben bárki számára látogatható.

Minden állatbarátnak ajánlom, hogy legalább egyszer látogasson el a Noé Állatotthonba, és tapasztalja meg azt a szeretetet, amit a dolgozók és önkéntesek, illetve az otthon rászorulói és lakói egymás iránt tanúsítanak.

Fülöp Dóra
www.zene.hu

Az eredeti cikk elolvasható ITT!

A cikkhez tartozó galéria megtekinthető ITT!

Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában