Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Túl az akarton ... az akupunktúrával
2011.09.08.

Úgy gondoljuk, Füstös kutyánkat senkinek sem kell bemutatni. Mindenki csodakutyának mondja, ami részben igaz is, hiszen nagyon kevés olyan kutyával találkozunk, mint ő: valami hihetetlen akarat, küzdés és elszántság van benne, nem ismeri a vereséget egyáltalán, legyen szó arról, hogy ki pisil le először és utoljára egy fatörzset, vagy akár arról hogy az orvosilag reménytelenül lebénult két hátsó lába működésnek indul-e vagy nem.

Persze, kétségtelen, hogy ehhez azért kutya kell. De legyen Füstös jelleme bármilyen, az akarat pusztán nem elég, kell, hogy a kutya támogatva legyen minden ésszesrű eszközzel: jelesül például egy alternatív gyógymóddal, az akupunktúrával.Igen, ez itt a titkolatlan reklám helye, hiszen az eredmények önmagukért beszélnek, és mind emberileg, mind szakmailag nagyon korrekt kapcsolat alakult ki: a Primavet rendelő egyik fiatal orvosa, Dr. Mihállfy Éva kínálta fel a lehetőséget, hogy kutyáinkkal részt vehessünk kedveményes akupunktúrás kezeléseken. Az akupunktúra kiemelkedően hasznos terápia mozgásszervi zavarokkal küzdő kutyák részére, így nem volt kérdés, hogy az első két páciens Füstös és Riksa kutyánk volt.


Füstöst mindenki ismeri, Riksa sajnos időhiány miatt méltatlanul kevés figyelmet kapott eddig a külvilág felé. Őt a Váci Zöldmenedéktől vettük át, ahová balesetesen került: a gerince gázolás miatt gyakorlatilag összeroppant, hosszú és bonyolult műtét elvégzése volt az egyedüli életmentő megoldás. A műtét sikerült, de a kutya további rehabilitációja gyepmesteri telepi körülmények közt nem volt megoldható, így mihelyt volt helyünk balesetes részlegünkben, azonnal átvettük őt. A mozgása nagyon rossz volt, hátsó lábai szinte kicsúsztak alóla, egyik hátsó lába szinte egyáltalán nem működött és a másik is bizonytalan volt. Az akupunktúrának köszönhetően mozgása rengeteget javult, most már egyre kevesebbet "fókázik".Tapasztalataink az akupunktúrával tehát - a kezdeti enyhe szkepticizmus után - teljesen pozitívak, már pár kezelés nagyon látványos eredményeket hozott és teljesen biztosak vagyunk benne, hogy továbbra is alkalmazni fogjuk akár kiegészítő terápiaként, akár önálló kezelésként.
Az alábbiakban az akupunktúra bemutatását lehet olvasni kezelőorvosunk,

Dr. Mihállfy Éva tollából:

Az akupunktúra bemutatása

Az akupunktúra a közel 5000 éves Hagyományos Kínai Orvoslás egyik ága, lényege, hogy a szervezet belső egyensúlyát állítjuk helyre a meridiánokhoz tartozó akupunktúrás pontok tűkkel való ingerlésével. Hogy mégis hogyan? Na, akkor kezdjük az elején!

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) egy holisztikus gyógyítási módszer, vagyis a beteg, betegség egészét vizsgáljuk. A diagnosztikánál a Yin-Yang elméletet, az Öt elem tanát, és legtöbbször a 8 alapelvet használjuk. Mindegyikről lehetne pár száz oldalt írni, de ezt már sokan megtették helyettem, ahogy szoktam mondani keressünk rá a google-ben! A lényeg, hogy a mutatott tünetek alapján megállapítjuk, hogy az egyensúlyban lévő, tehát egészséges szervezet, miért, hogyan, mióta és milyen „irányba” tért ki az egyensúlyából, és ez mely betegséghez vezetett (bár inkább a kórképet használnám, az angol a „pattern” szót használja, hisz a szervezeten belüli, a normálistól eltérő „mintázat” megállapítása a feladat). Megfelelő tapasztalattal mindig megtudjuk mondani, hogy mi az ok (nyugati orvoslásnál ez ugye sokszor nem sikerül), mi zajlik le a szervezeten belül, és hogyan tudjuk az egyensúlyt visszaállítani.

A diagnosztika során fontos a pontos kórelőzmény: a környezet, a táplálkozás, éghajlat, mikor kezdődtek a tünetek… Pl. az egyik krónikus ízületi fájdalommal küzdő kutya melegben érzi jobban magát, a másik ugyanolyan ízületi elváltozással viszont inkább a hűvös évszakokban javul. A legfontosabb része a diagnosztikának a nyelv és a pulzus vizsgálata. Rengeteg információval szolgál a nyelv színe, hogy van-e rajta lepedék, a nyelv különböző régióinak eltérése. A HKO 29 különböző pulzust különböztet meg, az én nagy örömömre állatoknál csak 15 féle pulzus fordul elő gyakrabban.

Most, hogy felállítottuk a pontos diagnózist (pl. Vese Yin elégtelenség, vagy Máj Qi stagnálás, szóval a „kínai” diagnózist), lássuk az akupunktúrás kezelést!

Az ember/állat 12 fő és 8 különleges meridiánnal rendelkezik. A meridiánok behálózzák az egész testet, mellékágaikkal kapcsolódnak a hozzájuk tartozó szervhez, egyes pontokon összeköttetésben vannak egymással. Az akupunktúrás pontok 14 meridiánon helyezkednek el, a többi meridián más meridiánoktól „kölcsönöz” pontot magának. Az akupunktúrás pontok vagy a „hegy tetején” vagy a „völgy alján” helyezkednek el, ( ezeken a pontokon az elektromos ellenállás alacsonyabb, a vezetőképesség viszont nő).

A kínai filozófia szerint az élet nélkülözhetetlen feltétele a „QI”. A qi körülvesz mindent, ahol qi van, ott élet van, minden a Qi különböző megnyilvánulási formája. A szervezeten belül is többféle qi-t különböztetünk meg (ugyanaz a qi, csak különböző formákban). A Qi egyik típusa áramlik a meridiánokban (Zhen Qi), és az akupunktúrás kezelésnél ezt a Qi-t kezeljük az akupunktúrás pontokba helyezett tűkkel. Pl. Harmonizáljuk a Qi áramlását, feloldjuk a Qi stagnálását (fájdalom=Qi stagnálás!), tápláljuk vagy éppen szedáljuk a Yin-t, Yang-ot, mozgatjuk a vért stb., vagyis egyensúlyba hozzuk a szervezetet. Néha furcsának tűnhet, hogy ha egy kutyának a háta fáj, miért teszek tűt a lábvégébe? A lényeg az egyensúly, a szervezet egészének kezelése, az egészség=egyensúly helyreállítása. (Pl. a máj 3-as ponttal, ami a hátsó láb végen van, segítem a normális Qi áramlást, ha a gerincnél stagnál a Qi, és emiatt van egy háti fájdalom).

Ami nagy előnye az akupunktúrának, hogy mellékhatások nélkül gyógyíthatunk vele, sok olyan esetnél javulást érhetünk el, ahol a nyugati orvoslással zsákutcába kerültünk, de szeretném hangsúlyozni, hogy a legideálisabb az lenne, ha mindkettő előnyeit kihasználva integráltan (modern nyugati orvoslás+ hagyományos kínai gyógyászat) kezelnénk a betegeket.

Végül pár bizonyított tény az akupunktúráról, hisz mióta Nixon 1972-ben kínában felfigyelt a dologra az USA-ban rengeteg tanulmány született, bizonyítandó az akupunktúra hatékonyságát:
 szövettani vizsgálatok igazolták, hogy az akupunktúrás pontoknál sok a szabad idegvégződés, nyirokér, arteriola és hízósejt
 egyes meridiánok perifériás idegek mentén haladnak, és a meridiánok hasonló bioelektromos tulajdonsággal rendelkeznek, mint a perifériás idegek
 különböző akupunktúrás pontok ingerlése az agy különböző területének aktivitását váltja ki, az aktivitás mértéke az ingerlés időtartamától és módjától függ
 akupunktúrás kezelés során a szervezetben emelkedik az enkephalinok, dynorphinok, endorphinok és a szerotnin szint (függ a stimuláció módjától és mértékétől)
 gyulladáscsökkentő hatás, növeli a fehérvérsejtszámot és az IL-2 termelést
 LH, prolaktin és oxitocin leadást segíti
 és még sorolhatnám, de ez már unalmas lenne

Dr. Mihálffy Éva


Napról - napra látjuk a változást. Riksa boldog, kiegyensúlyozott és gyönyörű német juhász lány lett újra. Egyre többet jön megy, kergeti a szemtelen malacokat és odavan minden simogatásért.

Füstösről nem is kell többet mondanunk, íme:Két kezelés között pedig eltrécselnek az élet nagy dolgairól. :)Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában