Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Lajkó beteg, de ezt is megoldja!
2011.07.20.

Akik régebb óta figyelemmel kísérik Állatotthonunk honlapját, olvashattak már több cikket is Lajkó kutyánkról.

Ő talán az egyetlen olyan élőlény, akinek sorsa egyértelműen jobbra fordult a kolontári vörösiszap-katasztrófa kapcsán: nyomorult, csont és bőr, bántalmazott láncos kutyasorsából kikerült a rengeteg áldozatot szedő tragédia után, sok szeretet kap tőlünk, mindig van mit ennie (ez mellesleg meg is látszik a derékméretén), nem bánthatja többé senki.
Sajnos azonban nem fenékig tejfel neki az élet: még nincs gazdija, ráadásul komoly egészségügyi problémákkal küzd.Pár hete vettük észre sétáltatásnál, hogy néha vércseppek vannak a vizeletében, hol több, hol kevesebb. A kedve továbbra is jó volt, az étvágyával sem volt gond. Az állatorvosi vizsgálat során első körben vért vettek tőle, majd a kapott laboreredmény indokolttá tette egy hasi ultrahang-vizsgálat elvégzését. Az ultrahangon egyértelműen látszott, mi a gond: húgyhólyagja súlyos gyulladásban volt, és rengeteg homokot mutatott ki a vizsgálat. Mivel egy ilyen súlyos gyulladásban lévő szervbe lehetetlen és kockázatos is beleoperálni a szövetek szakadékonysága és a fertőzésveszély miatt, így orvosaink azt javasolták, hogy essen át a kutya egy 2 hetes, erős antibiotikum-kúrán, amely a gyulladást várhatóan leviszi.Sajnos nem így történt, a 2 héttel később esedékes ultrahang gyakorlatilag semmi változást nem mutatott, így műtétre írták ki a kutyát.

A műtét sikeres volt, nagy mennyiségű homokot öblítettek ki a húgyhólyagból. Természetesen a mintát azonnal továbbküldték laborba, hiszen tudni kellett, milyen típusú homok volt a kutya vizeletében: a homok valamitől képződött, de ezt a továbbiakban meg kell akadályozni a vizelet savassá vagy lúgossá tételével, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

A labor egyértelműen struvit-típusú kristályokat mutatott ki a mintából, bár erre a formára leginkább a kő jellemző, nem pedig a homokszemcsék, mint Lajkó esetében, illetve gyakrabban jelentkezik szuka kutyáknál.

A struvit kémiai neve magnézium-ammónium-foszfát. Ilyen kő akkor keletkezik, ha ezzel az anyaggal túltelített a vizelet. Ez akkor történik meg, ha a vizeletben olyan baktériumok szaporodnak el, amelyek képesek egy olyan enzimet (ureáz) termelni amely a karbamid átlalakulását katalizálja ammóniára és szén-dioxidra. Ilyen baktérium pl. az E. Coli, Staphlylococcus fajok stb. Mivel a baktérium tevékenység nagyban hozzájárul a kövek kialakulásához ezért szokás “fertőzéses eredetű” urolithnak is nevezni az így kialakult húgykövet. Ritkán nem fertőzéses tényezők is létrehozhatnak struvit kövességet, de nem ismert ennek mechanizmusa. Mivel a baktériumtevékenység hatására felszaporodik a vizeletben lévő ammónia, ezért ez kristályok kiválását eredményezi, ami egyrészt a kő egyik alkotóeleme másrészt pedig ellúgosítja a vizeletet ami még kedvezőbb feltételeket teremt a kőképződéshez. A vizelet normál esetben savas kémhatású a többlet ammónia miatt a pH eltolódik lúgos irányba. A vizelet “ellúgosodása” még tovább fokozza a kristálytermelést, illletve a felszaporodó ammónia irritálja a húgyhólyag falát és elősegíti ezáltal a bakteriális gyulladás kilalakulását. A gyulladás következtében pusztulnak sejtek “mindkét oldalon” és az elhalt baktériumokból, illetve a húgyutak sejtjeiből kialakuló sejttörmelék pedig alapot szolgáltat a kőképződéshez, ugyanis ők fogják a szerves anyagot tartalmazó “magot” alkotni, amire a későbbiek folyamán rakódnak az ásványi anyagok. A további problémát az adja, hogy a vizelet túl telített ásványi anyagokkal, illetve hajlamosít, ha a tápláléknak túl magas a fehérjetartalma, ennek következtében sok karbamid szaporodik fel a vizeletben, ezek összességében a húgykövesség kialakulásához vezetnek. A kutyánál elég gyakori a fertőzéses struvit.Orvosaink egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy a probléma összefügghet a vörösiszap-katasztrófával, hiszen ne feledjük, Lajkó volt a legutoljára megtalált kutya. 6 napot feküdt az iszapban, túlélése gyakorlatilag a csodával egyenlő, nagyon súlyos égési sérüléseket szenvedett. Elképzelhető, hogy rengeteg káros anyag került a szervezetébe ezalatt a 6 nap alatt...

A műtét után pár nappal elvégzett kontroll szintén nagy mennyiségű homokot mutatott ki a vizeletből.

A további homokképződést csak úgy lehet megakadályozni, ha Lajkó mostantól kizárólag gyógytápot eszik. Sajnos az állatorvosi gyógytápok ára rendkívül magas, a Hill's által, kimondottan struvitra készített táp 12 kilós kiszerelése 22 ezer forint körül van. Lajkó emellett C-vitamint kap, amely a vizeletet kedvező vegyhatásúvá savanyítja, illetve szintén a kő újraképződését akadályozó pasztát vásároltunk neki (Urofur, Urofree paszta).

A további tenyésztés eredménye is megérkezett a mai napon: baktériumot is találtak a vizeletben, így további antibiotikumkúrára van szükség.

A műtét, a gyógytáp és a paszta finanszírozása sajnos rendkívül nagy terhet ró állatotthonunkra.

Kérjük aki teheti támogassa Lajkó gyógykezelését és gyógyterápiáját.

Bankszámlaszámunk: OTP 11710002-20084606

Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU62 1171 0002 2008 3777 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPV-HU-HB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.
PayPal és online bankkártyás utalási lehetőség weboldalunkon a jobb oldalon középtájt.

A megjegyzés rovatba kérjük beleírni:Lajkó!

Lajkót virtuális örökbefogadással is támogathatja!

Köszönjük!

Lajkónak talán még soha nem volt ekkora szüksége ideiglenes befogadóra, mint most... Egyrészt menhelyi körülmények közt igen nehéz folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy mennyire nehezen tud vizelni, illetve a vizelet nem véres, nem túl sűrű-e, nehéz megfigyelni, hogy eleget iszik-e (a húgyköves kutyák sajnos hajlamosak nagyon keveset inni, hiszen tudják, hogy a vizelés nagyon fájdalmas lehet). Másrészt körülményes megoldani a gyógytáp etetését, hiszen többszemélyes kennelben él, kórházrészlegünkben pedig sajnos nem mindig van hely, hiszen nagyon sok a bajba került, sérült állat.
Lajkó cserében ideális kutya: nem tolakodó, nem szökős, nem ugatós (most, hogy belegondolok, nem hallottam még a hangját, mióta nálunk van). Jól kijön minden kutyával, kanokkal is. Cicakompatibilis, szépen sétál pórázon. Maximálisan szobatiszta! Persze mint olvasóink tudhatják, picit félénk: ismerős embereknek azonnal csóvál, riszálva jön oda - csak azt az utolsó lépést, azt a legeslegutolsót nem meri megtenni... De ha esetleg valaki haza tudná vinni ideiglenesen és kellő türelemmel, megértéssel fordulna felé, akkor nem sokat kellene várni arra a bizonyos utolsó lépésre. Biztosak vagyunk benne, hogy Lajkó hamar legyűrné a démonjait, akik azt sugdossák a fülébe: "ne menj közel, ő is meg fog ütni!".
Tőlünk tehát biztosan dupla glória járna annak, aki Lajkót és csakis Lajkót akarná...
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában