Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Aki a majmot szereti . . . és még ért is hozzá!
2011.05.23.

Ahogy bemutattuk Lindát a leendő galléros pávián lányunkat a nagyérdeműnek, azonnal záporozni kezdtek a kérdések. Miért, hogy, mikor, kivel, stb, stb. Természetesen nem ért minket váratlanul, hiszen mi magunk is átmentünk néhány héttel, hónappal ezelőtt ezen a folyamaton. Amikor megérkezett Linda családjától az első kérés, puhatolódzás az elhelyezése ügyében, bennünk is ezer kérdés merült fel.
A legalapvetőbb kérdésektől kezdve, mint, hogy mit eszik, milyen és mekkora hely kell neki, meddig él. . . Bennük is felmerült, hogy miért hozzánk, miért nem mehet állatkertbe. Hogyan kell majd vele foglalkozni, kialakítani a helyét, hogy ne csak biztonságos, de kényelmes és élvezetes is legyen. Mit tehetünk azért, hogy ne legyen magányos, szép, boldog és hosszú élete legyen.

A felelős döntést, mely szerint vállaljuk és belevágunk ebbe a projektbe csak akkor tudtuk meghozni, ha konzultáltunk szakemberrel. Így az első lépés az volt, hogy egy olyan főemlősökhöz értő segítőt keressünk, aki szakértelmével, tapasztalatával segíteni tud minket és Lindát, már az első pillanatoktól.

Teljesen véletlenül találtunk rá a legmegfelelőbb emberre, a Jászberényi Állatkertben tett látogatásunkkor. Ő Tóth Tibor, jelenleg a Jászberényi Állat- és Növénykert gondozója és zoopedagóusa. Látogatásunk során (az állatkert gyönyörű és messziről látszik, hogy minden az állatokról és az állatszeretetről szól!) találomra leszólítottunk egy gondozót, aki a röviden vázolt helyzetre, gondolkodás nélkül Tibort ajánlotta.
Tibor 28 éves és fiatal kora ellenére hatalmas tapasztalattal rendelkezi főemlősök gondozásában. Előző munkahelyén, a Veszprémi Állatkertben páviánokkal is foglalkozott, de itt Jászberényben is gondoz főemlősöket.
A felmerült kérdéseinkre így tőle kértük a válaszokat.Hogyan fordulhat elő, hogy Linda gazdái évek óta szeretnék Lindát állatkertben, vagy vadasparkban elhelyezni, de sehol nem tudják fogadni őt?

Tibor számára ez egyáltalán nem meglepő. Rengeteg pávián van az állatkertekben, ez nem csak Magyarországon, de Európában, sőt az egész világon igaz. Ez elsősorban az állatkísérletek betiltásának a következménye. Az állatkísérletekkel foglalkozó laboratóriumokból ezres nagyságrendben kerültek ki majmok, elsősorban galléros páviánok, akik azonnali elhelyezésében oroszlán részt vállaltak az állatkertek.
Ezekben az intézményekben sokszor százas létszámú csapatban élnek a majmok, egy-egy új, csapatban tapasztalatlan állat integrálása lehetetlen.

Ha nem élhet a fajtársai között, nem lesz magányos?

Ő kiskora óta egyedül, illetve ember családjával él. A család kutyái, macskái, illetve természetesen az őt gondozó, szerető emberek csapatába szokott bele. Ez teljesen nem helyettesítheti a fajtársakat, de megfelelő gondoskodás mellett, boldog életet biztosíthat számára.
Amikor átköltözik majd a NOÉ Állatotthonba, itt is sok érdeklődő szerető ember és állat fogja körül venni. Sőt inkább majd arra kell figyelni, hogy a beszoktatás során a fokozatosság elvét kövessük, nehogy "túl sok" inger érje egyszerre.
Az első és legfontosabb, hogy megismerje és megszokja majd az új helyét. Bízzon a gondozóiban és érezze otthonosan magát. Ha úgy látjuk majd, hogy felkészült egy társra, akkor első lépésben nagy valószínűséggel e kutya fog mellé kerülni. Tibor véleménye szerint egyáltalán nem kizárt, hogy az ő történetén felbuzdulva, további hasonló sorsú példányoknak kérnek tőlünk segítséget. De ez természetesen még a jövő zenéje.Milyen és mekkora hely az ideális a számára?

Jelen pillanatban egy aprócska helyen él, ezért számára gyakorlatilag bármi komoly előre lépést fog jelenteni. Természetesen úgy fogjuk kialakítani az élőhelyét, hogy az mindenben a kényelmét és a jólétét szolgálja. Kényelmes, fedett és fűthető hálószobája lesz és egy nagy több. mint 50 m2-es kifutója. A kifutó berendezését és kialakítását Tibor korábbi tapasztalati alapján tervezzük. Nagyon fontos szempont Linda és a látogatók biztonsága. Úgy kell kialakítani a környezetét, hogy se magában, se másban ne tudjon kárt tenni. Erre megvannak a speciális technikák és megoldások, melyeket már most a tervezés fázisában is teljes körűen figyelembe veszünk.
Tibor tervei szerint lesznek fix játékok, kötelek, mászófák. De időről időre meglepjük majd őt valami újdonsággal is. A tapasztalat szerint a legapróbb dolognak is nagyon örülnek, főleg, ha az az emberekhez kötődik. Imádnak színes ruhákkal játszani, kedvencük a kesztyű.

Első lépésben arra kell majd rávenni, hogy kezdjen el mászni, függeszkedni. Legyen újra igazi majom.Mit eszik és mennyi ideig él egy galléros pávián.

Gyakorlatilag mindenféle zöldséget és gyümölcsöt nagyon szeretnek. De az étrendjükből nem hiányozhat az állati fehérje sem. A gazdái szerint többek között imádja a kivit, narancsot, almát és az édesburgonyát.

Linda most 13 éves, de az inger és mozgásszegény életmódjának köszönhetően erősen túlsúlyos. Gyakorlatilag a 24. órában vagyunk, hogy ezen változtassunk. Ha fokozatosan sikerül a több mozgással és sok sok játékkal optimalizálni a súlyát, akkor minden esélye megvan, hogy a fogságban élő páviánokra jellemző kb. 30 évet megélje.

Ehhez nagyon sok odafigyelés és tervezett táplálás szükséges. Ezért már most kérjük Linda rajongóit, hogy a Neki szánt finomságokat a gondozóinak adja át, akik ezeket beillesztik a napi étkezéseibe.

Természetesen nincs jobb dolog egy kis mókánál, tehát Lindát is szeretnénk majd megtanítani, motiválni néhány játékra. Tibor már tervezi azokat a kis trükköket, amelyek segítségével egyszerre tanulhat, mozoghat, játszhat és és az erőfeszítési jutalma az általa szeretett finom falatok.

Mennyire fogja megviselni az új környezet, az otthon váltás?

A páviánok nagyon intelligens állatok és pont ezért nem viselik könnyen az ekkora változásokat. Számára az új otthona nem csak más lesz, de rémisztően hatalmas is. A hirtelen kitáguló világ bár rengeteg örömet tartogat a számára, de szinte bizonyosan, az első napokban rengeteg félelemmel is megtölti majd a kis szívét. Hogy ezen a nehéz időszakon minél könnyebben és gyorsabban túljusson előre megtervezett ütemben történnek majd vele az események.
Valószínűleg az első napokban, csak a zárt belső szobácskáját fogja használni. A tervek szerint itt fogjuk bemutatni neki azokat az újdonságokat, melyekkel még soha nem találkozott, de a jövőben folyamosan jelen lesznek az életében. Ebben a védettebb, zártabb környezetben fog megismerkedni az új gondozóival., Tibor tapasztalata szerint a főemlősök nemi hovatartozás szerint is szelektálnak és sokkal jobban elfogadnak egy ellenkező nemű gondozót.
Linda gazdája is - szerencsére nem lakik távol az Állatotthontól - folyamatosan segíteni fogja a munkánkat és jelen lesz amennyire és ameddig ezt a majom igényli.


Te is kérdezheted Tibort! Ha kérdésed van nem kell mást tenned, mint, hogy levelet írsz a pr@noeallatotthon.hu e-mail címre, vagy közzéteszed azt a facebook-on Linda személyes oldalán www.facebook.com/Lindaegyujkezdet.Kérjük, hogy aki teheti, adományával támogassa Linda új otthonának megépítését.

Bankszámlaszámunk:
11710002-20083777

Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU62 1171 0002 2008 3777 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPV-HU-HB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.A megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni: Linda


Az előkészületekről, az építkezésről, a költözésről, valamint Linda hétköznapjairól az Alapítvány munkatársai folyamatos tájékoztatást adnak a facebook-on Linda személyes oldalán www.facebook.com/Lindaegyujkezdet. A tervek szerint Linda nyáron költözhet be új otthonába.

Ha összefogunk nekünk csak 1-2 ezer forint, de Lindának egy új élet!A videót készítette Meister Natália.
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában