Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Speciális programok
Macskamentés
MiniMenhely-program
Boxermentés
Bulldogmentés
Cane corso mentés
Csau-csau mentés
Rókamentés
Lómentés
Linda
Keverék kutya
(P)RÉMSÉG
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Szívférgesség - megérkezett :(
2016.08.12.

SZÍVFÉRGESSÉG ...
Hosszú évekig távoli helyek, távoli, "hallottunk már róla" betegsége volt csupán... De mostanra már senki nem dughatja a szívférgesség miatt homokba a fejét. Itt van Magyarországon, terjed és öl. Az egyetlen védekezés a MEGELŐZÉS!

A szívféreg egy KIZÁRÓLAG szúnyogok által terjesztett, kezelés nélkül bizonyosan halálos betegség. A bajt egy már hazánkban is igen elterjedt élősködő a szívféreg (Dirofilaria immitis) okozza, mely a megfertőződött, beteg állatok tüdejében, tüdő artériában vagy a szívében élnek. A férgek súlyos tüdőbetegséget, szívelégtelenséget, szívkárosodást okoznak, ezáltal az állat lassú és szenvedésekkel teli, de néhány esetben váratlan halált okozva.
A férgek hihetetlen sokan, nagyon nagyra képesek kifejlődni az állatok legérzékenyebb szerveiben!Folyamatosa kutatások vannak arra vonatkozóan, hogy mely állatfajokat érinti a megbetegedés. Jelen pillanatban szinte az összes melegvérű állat benne van a körben, de úgy tűnik, hogy a leginkább érintettek a kutyák és a kutyafélék. Bár a macskákat és a vadászgörényeket is érinti! Fontos, hogy a vadon élő kutyafélék, húsevők, illetve a kóbor kutyák is nagyon fontos fertőzés források lehetnek!

A férgek életciklusát, a fertőzés pontos feltételit és folyamatát röviden szinte lehetetlen összeszedni, de azt nagyon fontos tudni, hogy fertőzéshez feltétlenül szükséges a szúnyogok közvetítése, tehát egyik fertőzött kutya a másikat szaglászással, nyalogatással, harapással NEM TUDJÁK MEGFERTŐZNI!
Ha érthetően, de részletesen szeretnél megismerkedni ezzel a súlyos betegséggel, akkor ajánljuk nézd meg ezt a videót:Sajnos a NOÉ Állatotthon védenceit is utolérte a rettegett betegség. Jelen pillanatban 3 kutyusunkról biztosan tudjuk, hogy szívféreg fertőzött, Porcelán Lili az extra pici kis csivava, Kya a szépséges tacskólányunk és Laguna a gyönyörű malamut hölgy.

Mind három kutyusunk túl van a szívférgességet kimutató ELISA gyorsteszten, a teszt eredményét igazoló PCR genetikai vizsgálaton, sőt saját szemünkkel is megbizonyosodhattunk a férgek jelenlétéről a speciális szív ultrahang vizsgálaton. Mindannyian különböző stádiumban vannak, így különböző kezelési módot kell náluk alkalmazni. Sajnos mindegyik kezelés aránylag hosszadalmas, veszélyes és nagyon-nagyon drága.
Akár a műtéti megoldás, akár a gyógyszeres kezelés jön szóba, extra körültekintéssel kell eljárni, hiszen a létfontosságú szervekben találahtó élőskodők ha a kezelés hatására meghalnak, akkor is nagyon komoly gondot okozhatnak. Így nagyon precízen, átgondolva és minden esetben egyénre szabva szükséges a kezelés módját, idejét meghatározni.
A NOÉ Állatotthon 3 beteg kutyusának kezelését Dr. Péterfia Dalma doktornő irányítja, felügyeli. Bátran állíthatjuk, hogy a doktornő ma Magyarországon az egyik legnagyobb szakértője a szívférgesség betegségnek, hatalmas tapasztalattal rendelkezik mindegyik kezelési módban.


Porcelán Lili

Lili egy ici-pici csivava lány, amikor hozzánk érkezett alig volt több, mint 1 kg és még most sem éri el a két kilógrammot. Ő volt az első akiről bebizonyosodott a fertőzöttség. Pici mérete ellenére sok kifejlett féreg él a tüdő artériájában, sajnos nagyon közel a szívhez.Ultrahang vizsgálat közbenAz ultrahang képen egyértelműen látszódnak a kifejlett a férgek Lili tüdőartériájában - néhányat pirossal bekarikáztunk.Lili esetében a a legcélravezetőbb gyógymód a műtét lenne, mert a sok kifejlett féreg annyira közel van a szívéhez, hogy ha azokat gyógyszeresen megölnék, akkor azok egész biztosan besodródnának a szívbe és megölnék Lilit. A műtét lényege, hogy az artériába bevezetnek egy "kampós végű" katétert, melynek segítségével szó szerint egyenként "kihorgásszák" a férgeket. (A cikk első képén látható parazitákat ezzel a módszerrel távolították el egy kutyából.) A műtéttel több felmerülő probléma is van:
1. Magyarországon jelenleg sehol nem elérhető az speciális katéter, mely ehhez az eljáráshoz szükséges.
2. A műtéthez ideális alsó súlyhatár 3-4 kg, Lili ezzel szemben még most sincs kettő.
Péterfia doktornőnek hála egy olasz szívféreg specialista a magyarországi betegek rendelkezésére áll, így a műtét - bár nagyon-nagyon drágán, de itthon is elérhető. Az, hogy Lili apró termete ellenére áteshet-e ezen a műtéten, azt az állatorvos a személyes vizsgálatkor fogja tudni eldönteni. Ha úgy dönt, hogy megpróbálja, sajnos még akkor sincs garancia, hogy a pici ereiben sikerrel jár majd a férgek eltávolításában.
Mi nagyon-nagyon reménykedünk, mert Porcelán Lili egy apró csoda, egytenyérnyi szeretet, bűbáj és kedvesség.

Kya
Nem csak szép, de nagyon kedves, barátságos tacskólány. A férgek már nála is a tüdőartériában vannak, közel a szív bejárathoz, így nála is a műtéti megoldás jöhet szóba. Ő teljesen benne súlyban, korbán, általános állapotban az ideális műthető tartományban.Természetesen Ő is túl van a teljes kivizsgáláson, teszteken és szív ultrahangon - mi magunk is láthattuk, a fránya férgek bizony ott vannak. :(

Laguna
A csodálatos malamut lány, akinek csupa mosoly az élet. Akinek minden jó, csak valaki szeresse, simogassa, vele foglalkozzon.
Ő egy kicsit más eset, Ő még a fertőzöttség elején van valószínűleg, mert bár a tesztek és a genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy szívféreg fertőzött - vagyis kifejlett felnőtt férgek élnek a szervezetében, de az ultrahangon a szívében és a kapcsolódó nagy erekben nem láthatóak.

Nála még a férgek a tüdejében vannak, valószínűleg még sokkal kisebb méretűek. Így a fizikai eltávolításuk szóba sem jöhet. Az Ő kezelése gyógyszerekkel történik.

De senki ne gondolja, hogy ez csupán annyiból áll, hogy néhány bogyót bekap és már egészséges is, sokkal komolyabb a helyzet. Laguna most egy hónapig Doxycycline tabletta kezelést kap, majd 1 hónap szünet után, megadott ütemterv szerint 3 db speciális Immiticide nevű, arzén tartalmú injekciót fog kapni. Igen arzén tartalmút, hogy megölje a férgeket - igen ez rá nézve is veszélyes lesz nagyon! Az injekciókat 3 alkalommal, a kezelés 60., 90. és 91. napján fogja megkapni, altatásban, kórházban. Az injekciós kezelések teljes időtartama alatt nagyon szigorú ketrecnyugalomra lesz ítélve, hogy az elhalt férgeket a szervezete nyugalomban tudja kidolgozni magából. Azok ne okozhassanak végzetes problémát valamely szervbe bejutva. Minden óvintézkedés ellenére is a kezelésnek ez a kritikus szakasza nagyon veszélyes lesz Lagunára nézve.
Ráadásul Immiticide nagyon drága, csak külföldről beszerezhető gyógyszer, Laguna méretében csak a 3 injekció több, mint 200.000 Ft lesz!

A fentieken túl mind a három kutyusunk 28 naponta, szigorú orvosi ellenőrzés mellett kap nyakukra cseppenthető spot-on, mely egyrészről távol tartja a szúnyogokat tőlük, így akadályozva meg, hogy a többi állatot megfertőzhessék, másrészről öli a férgek lárváit.

Azért van jó hír is a sok rémisztő rossz hír között. Egyiküknél sem okoz még a betegség fizikai, klinikai tüneteket. Nincsenek tüdő, szív, vérnyomás problémáik. Így a műtétek, kezelések után mind a hármuknak megvan az esélye a teljes, egészséges ÉLETRE!
Ennek tudatában egyértelmű, hogy belevágunk, minden veszély és a nagyon komoly - de itt most tényleg sok-sok százezer forintról beszélünk - költségek ellenére!Laguna gyógyszeres kezelése megkezdődött. Porcelán Lili és Kya műtétje pedig a hétvégén lesz! Kérünk Titeket drukkoljatok a csajoknak!!!!!

Az Ő kezelésükön túl gondolnunk kell a többiekre is, a tesztelésükre és a védelmükre. Ha arról beszélünk, hogy szívférgesség, akkor sajnos nagyon gyorsan peregnek a számlálón az ezer, tízezer, százezer forint. A tesztek, a laborvizsgálatok, a képalkotó vizsgálatok, a kezelések, műtétek, a prevenció X 500 kutyával. Bevalljuk őszintén, hogy minderre most keressük a legjobb és számunkra is elérhető megoldást!

Támogatónk a Ceva a nyár folyamán 160 kutyánknak biztosított szúnyogok ellen is hatékony megelőző Vectra 3D kezelést! Ezt is nagyon hálásan köszönjük Nekik!

Kérjük, támogassátok Lili, Kya és Laguna gyógyulását, sok-sok százezer forint lesz a vége. Illetve nagyon köszönjük,ha hozzájárultok a többiek teszteléséhez, védelméhez!

Támogathatjátok Őket egyenként, virtuális örökbefogadással az adatlapjaikon keresztül

Porcelán Lili ADATLAP - VIRTUÁLIS ÖRÖKBEFOGADÁS!!!

Kya ADATLAP - VIRTUÁLIS ÖRÖKBEFOGADÁS!!!

Laguna ADATLAP - VIRTUÁLIS ÖRÖKBEFOGADÁS!!!

Közvetlen bankkártyás adományozással:
http://adhat.hu/niok/online-donation/163662

Bankszámlaszámunk: 11710002-20083777
Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU62 1171 0002 2008 3777 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPV-HU-HB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

EURO számlánk: 11763103-13106883
Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU15 1176 3103 1310 6883 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

PayPal utalással: info@noeallatotthon.hu

Kérjük a megjegyzés rovatba beírni a támogatni kívánt kutyus nevét, vagy csak annyit SZÍVFÉREG!

Illetve a NOÉ Állatotthon ADHAT Segélyvonalán, melyre már SMS is küldhető!!!!!
Hívd a 13600-as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül!), majd az automata bejelentkezése után add meg a NOÉ Állatotthon kódját: 63 !
Ha könnyebb az sms, akkor a 13600-as számra küld a 63 -at. Egy telefonhívás vagy egy üzenet értéke 250 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára!
Jelenleg a T-Home és T-Mobile, valamint a Telenor, Vodafone és az Invitel hálózatából érhető el a szolgáltatás!

Hálásan köszönjük!

FIGYELEM! Az egyetlen igazán hatékony védekezés a MEGELŐZÉS! Nem lehet elégé hangsúlyozni a veszély nagyon komoly! Azt ajánljuk mindenkinek, hogy ez ügyben forduljon az állatorvosához tanácsért. Egy kis segítség megtekinthető ebben a videóban:
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában